Cultură

DOCUMENT/FOTO | „Buzău iubește teatrul”, un festival cu 22 de evenimente

De pe 25 mai până pe 1 iunie, la Buzău se va desfășura festivalul organizat de Teatrul „George Ciprian”, un eveniment care îi bucură pe buzoieni de 19 ani și care, din 2016, a fost denumit, în mod inspirat,  „Buzău iubește teatrul”. El vine anul acesta cu două noutăți, anunță directoarea instituției, Gina Chivulescu, referindu-se la două premiere cu care Teatrul „George Ciprian” completează programul festivalului. „O premieră este pentru copii, iar cealaltă este după un text al lui Matei Vișniec <Despre tandrețe>”, a anunțat directoarea Gina Chivulescu. Regizorii celor două spectacole, „Labirintul lui Habarnam”, respectiv „Despre tandrețe”, sunt Cristi Negoescu și Vlad Trifaș .

Festivalul cuprinde 22 de evenimente, dintre care zece la sala Teatrului „George Ciprian”, sala „Paul Ioachim”. Celelalte 12 evenimente conexe, precizează directoarea teatrului buzoian, „se referă la workshop-uri, lansări de carte, spectacole în aer liber pentru copii”. Toate spectacolele vor începe cu ora 19.00, cu excepția spectacolului de luni, care va începe la ora 17.00. Festivalul se va încheia pe 1 iunie, cu două spectacole. Unul va fi de la ora 11.00, la sala Teatrului „George Ciprian”, cu intrare gratuită pentru că este „Ziua Copilului”, iar  la orele 12.00, 16.00 și 18.00 vor avea loc reprezentații ale lui Magitot pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața tunelului de intrare către Teatrul „George Ciprian”.

Cristian Negoescu este regizor al piesei „Labirintul lui Habarnam”  și a introdus 17 roluri pentru adolescenții din Buzău. A avut de unde alege pentru că la casting s-au prezentat 40 de adolescenți. Piesa pornește de la cartea „Aventurile lui Habarnam”, însă regizorul a adăugat în plus  piesei un mesaj de actualitate: Ce facem cu timpul nostru? „Am introdus un personaj colectiv negativ, pirații de timp, care fură timpul oamenilor din Orașul florilor”, a explicat regizorul, care a creat o întreagă aventură de recuperare a timpului. „Implicarea elevilor cu care am lucrat a fost una extraordinară încă de la început, încă de la casting în care am încercat să-i ajut să aibă o probă mai bună, după care am avut un recall în care am lucrat direct pe personaje”, a precizat regizorul.

Cea de-a doua premieră, care pornește de la piesa lui Matei Vișniec, „Despre tandrețe” spune Vlad Trifaș, care va avea premiera pe 28 mai, „a fost un exercițiu de redescoperire a acestui sentiment oarecum vag”, pentru că, face precizarea regizorul, „este greu să punem degetul exact pe tandrețe”.

 Vezi AICI programul festivalului

Articole similare