Sănătate

Medicii de familie din Buzău vor prescrie rețete pentru bolnavii de cancer

În contextul unui deficit semnificativ de medici specialiști oncologi la nivelul județului, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău a încheiat un acord cu medicii de familie, permițându-le acestora să prescrie rețete medicale pentru bolnavii de cancer. Această decizie vine în sprijinul pacienților oncologici care se confruntă cu dificultăți majore în accesarea tratamentelor necesare.

În prezent, județul Buzău are contracte cu 231 de medici specialiști, însă necesarul real este de aproximativ 400 de medici pentru a acoperi toate specialitățile clinice. Conform CJAS, specialitățile deficitare includ Alergologia și Imunologia, ATI, Cardiologia și Oncologia,  aspect care a fost luat în discuție de Comisia mixtă paritară formată din reprezentanți ai CJAS, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Colegiului Medicilor.

Una dintre specialitățile cele mai afectate este oncologia. În județul Buzău, doar trei medici oncologi sunt disponibili pentru a trata peste 1.000 de pacienți. Recent, unul dintre cei trei oncologi s-a pensionat, lăsând pacienții în situația de a nu avea acces la tratament adecvat. Directorul CJAS Buzău, Simona Anghel, a evidențiat această problemă majoră: „Sunt 66 de contracte cu 231 de medici de specialitate, dar avem un necesar de 393 de medici de specialitate”. Pentru a contracara acest deficit, CJAS permite medicilor de familie să prescrie rețete medicale pentru pacienții oncologici, pe baza scrisorilor medicale de la specialiști. De asemenea, medicii de familie pot elibera concedii medicale pentru bolnavii de cancer, deși doar pentru o perioadă de șapte zile, comparativ cu cele 30 de zile pe care le-ar putea prescrie un specialist oncolog.

„Am dat la toţi medicii de familie o hotărâre, un acord de la CJAS să prescrie în baza scrisorilor medicale acele medicamente împotriva durerilor. Sunt foarte mulţi bolnavi pe Oncologie care sunt salariaţi şi au nevoie de concedii medicale, iar concediile medicale medicii de familie nu le pot prescrie pentru 30 de zile, ci numai pentru șapte zile. Aici este o mare problemă”, a precizat Simona Anghel.

Acordul între CAS și medicii de familie este o măsură esențială pentru a ameliora deficitul de specialiști și pentru a asigura continuitatea tratamentului pentru pacienții oncologici din județul Buzău.

Articole similare