ActualitateCultură

Două evenimente dedicate eroilor aerului l-au adus la Buzău pe premier

Sâmbătă, 15 iunie, pe bulevardul Unirii Nord, a fost inaugurată oficial Galeria Eroilor Aerului, pe care Primăria Buzău a închinat-o aviatorilor și parașutiștilor militari. Tot astăzi a fost dezvelită o statuie închinată cercetașilor și parașutiștilor militari. Cele două evenimente au marcat Ziua Eroilor (13 iunie),  Ziua Parașutiștilor Militari (10 iunie) și Ziua înființării aviației militare române (17 iunie), odată cu reușita inginerului român Aurel Vlaicu, care, la data de 17 iunie 1910,  a zburat cu primul avion militar conceput chiar de el și construit de Arsenalul Armatei.
Evenimentele au avut loc în prezența primarului Constantin Toma, care l-a avut alături chiar pe premierul României. „Am fost onorați de prezența la acest eveniment a premierului României, domnul Marcel Ciolacu, a domnului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a Înaltpreasfinției Sale părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, domnul general-maior Leonard-Gabriel Baraboi, a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, domnul general-maior Ciprian Marin, a comandantului Diviziei 2 Infanterie ,,Getica’’, domnul general Claudiu Sava, a domnului senator Lucian Romașcanu, recent ales președinte al Consiliului Județean Buzău, a domnului Petre Neagu, actualul președinte al Consiliului Județean Buzău, precum și înalte oficialități civile și militare de la nivel local și central”, a anunțat pe pagina sa de socializare primarul municipiului Buzău.
La Buzău s-a deplasat pentru a participa la aceste evenimente și primul cosmonaut român care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic. Despre prezența acestuia la Buzău, primarul Constantin Toma a spus: „Am fost bucuros să salut participarea domnului Dumitru Prunariu, celebrul nostru cosmonaut, care, înainte de a zbura în cosmos, a învățat să zboare la Boboc și care are un panou special în această <Galerie a Eroilor Aerului>”.
La Buzău au mai sosit și Valentina Baștan, „fiica legendarului general parașutist Grigore Baștan”, amintește primarul Constantin Toma,  și  Doru Laurian Bădulescu, despre care, de asemenea edilul amintește că este „fiul eroului din cel de-Al Doilea Război Mondial, căpitan Mircea T. Bădulescu”.
Fotografiile care îl surprind pe Grigore Baștan și  pe Mircea T. Bădulescu se află, de asemenea, în această galerie istorică.
Au fost prezenți la eveniment mulți buzoieni și foarte mulți copii, care s-au bucurat și de defilarea militară, de mitingul aviatic și de lansările parașutiștilor militari.
„Buzăul iată că-și cinstește așa cum trebuie eroii, iar dezvoltarea orașului nostru ține cont și de trecut și de tradiții”, mai spune primarul Constantin Toma, care mulțumește echipei care i-a stat alături și a contribuit la reușita evenimentelor. „Mulțumesc în mod deosebit Domnului General Ovidiu Bălan, domnului comandor Marius Nicoară și domnului colonel Viorel Drenea pentru echipa pe care am făcut-o pentru a realiza <Galeria Eroilor Aerului>’’ și statuia închinată cercetașilor și parașutiștilor militari!”.

Articole similare