Economic

Directorul Direcției Agricole dezumflă „bomba roșiilor de Glodeanu”

Apar primele lămuriri în scandalul roșiilor infectate cu pesticide de la Glodeanu Sărat. După ce mai bine de două săptămâni, atât la nivel local, cât și național, s-a tot vorbit despre tomatele de la Glodeanu Sărat, iar românii au evitat să mai cumpere roșii de teamă să nu le fie pusă sănătatea în pericol, apar și primele rezultate ale probelor cultivate de la fermierii buzoieni.

Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut verificări în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane ar fi folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii. Potrivit autorităţilor din domeniu, au fost prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.

După desfăşurarea controalelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că legumicultorii din zona respectivă respectă normele legale în ceea ce priveşte cultivarea tomatelor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate. „Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cosmin Florea

La rândul său, Cosmin Florea, managerul Direcției  pentru Agricultura Județeană Buzău a declarat joi, 18 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că rezultatele probelor au ieșit bune și tomatele sunt perfecte, iar buzoienii nu ar trebui să își facă griji în privința sănătății. „Ideea este că s-a aruncat cu noroi în oamenii aceștia și nu este nicio dovadă (…) Mai ales să se spună că s-a ajuns cu roșiile pe rafturile Bio. Din moment ce nu avem o dovadă clară, haideți să așteptăm! Haideți să vedem ce se întâmplă, conform anchetei. Să așteptăm o dovadă clară și apoi să aruncăm cu noroi (…) Nu știu de ce de câțiva ani de zile, în această perioadă, apar astfel de probleme. Anul acesta a picat pe Buzău. Este foarte în regulă, sunt oameni muncitori. Mai mult decât atât, pesticidele nu au ieșit”, a declarat Cosmin Florea.

La Buzău sunt 100 de fermieri, dintre care circa 80 sunt deja verificați, cu toate acestea, pentru fermieri este foarte greu în această perioadă să își mai vândă marfa, ba chiar, unii dintre ei spun că vor să iasă din program. De exemplu, acum, la angro, roșia pleacă cu 3 lei din Buzău, în timp ce comercianții din piața centrală vând un kilogram cu 8 lei. „Tomatele sunt perfecte din punct de vedere al cetățeanului și a siguranței consumatorului sunt exact ce trebuie, unele chiar sunt certificate bio prin faptul că nu au pesticide, până acum, ceea ce s-a constatat. Nu spun că nu pot exista și două cazuri, sau trei cazuri unde este depășit nivelul de pesticide. Dar nu putem generaliza”, a mai precizat Cosmin Florea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker