Economic

Direcția Agricolă face apel către primării să transmită înștiințările privind culturile calamitate

Peste criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost de mulți ani. Situația este gravă și pentru fermierii buzoieni care au afectate culturile în diferite proporții.

Despre această situație, din raportările făcute până acum de la nivelul primăriilor, directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, spune că „sunt afectate culturile din toamnă; aici ne referim la grâu, rapiță, orz de toamnă și triticale. Culturile sunt afectate în procente diferite. Sunt situații în care grâul arată încă bine, dar și situații în care, considerăm noi, cultura este afectată în proporție de 90-100% și în aceste situații lucrurile sunt încheiate”.

Fermierii care doresc să beneficieze de despăgubiri pentru pagubele produse de seceta care a afectat producția agricolă în cursul acestui an trebuie să depună cereri la pri­măriile în raza cărora își au domiciliile. Măsura este necesară pentru a se realiza o primă evaluare a pagubelor de către comisiile constituite special în acest scop. Unii au făcut-o deja, dar alții nu au încă transmise situațiile, în principal pentru că raportările lor nu au fost transmise mai departe de către primării Direcției Agricole.

Cei care nu au depus încă documentațiile trebuie să știe că trebuie să precizeze în cererea res­pectivă suprafața afectată de secetă, tipul culturii și dauna suferită. Și cum o parte dintre cererile fermierilor  buzoieni au ajuns la Direcția Agricolă Buzău, iar o altă parte nu, pentru că nu au fost transmise de primăriile care le-au centralizat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, le solicită acestora să se grăbească și să trimită aceste înștiințări pentru că a fost deja constituită co­misia de evaluare a situ­ației și membrii ei se vor deplasa pentru a  efectua o analiză la fața locului, acolo unde au fost semnalate probleme, întinderea su­pra­feței declarate și gradul în care fost afectată cultura. În urma constatărilor, comisia va face o eva­lu­are a valorii pa­gubelor.

„Înștiințările se depun la primării. Fac un apel ca primăriile să le depună cât mai grabnic la noi. Sunt primării care nu trimit la timp aceste rapoarte cu înștiințările. Sunt niște cen­tralizatoare pe care trebuie să le trimită la noi zilnic. Unele le trimit, altele nu”, transmite directorul Direcției Agricole Buzău.

După confirmarea și validarea datelor, comisiile județene pentru situații de urgență vor întocmi documente care vor fi prezentate și centralizate la nivelul ministerului. Estimarea finală a supra­fețelor afectate de secetă și a valorii totale a despăgubirilor ce vor fi acordate se va realiza la finalul campaniei de recoltat.

„La ora aceasta procedura pentru despăgubiri este lansată. Am constituit grupul tehnic în conformitate cu Ordinul ministrului 97 și acum urmează să facem și comisiile de constatare a pagubei și evaluare. Vom merge în teren ca să putem face corect evaluarea fiecărei culturi, pe fiecare parcelă în parte”, precizează directorul Direc­­ției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Situație mai bună în sectorul legumicol

Dacă culturile din câmp sunt în mare parte compromise, cele înființate de legumicultori, în special de cei care au accesat programe de subvenționare, lucrurile stau mai bine. „Avem la ora aceasta 350 de dosare primite pentru  programul  de sprijin pentru tomate și  alte 40 de dosare primite pentru  programul de subvenționare a usturoiului”, precizează directorul Direcției Agricole.

Producătorii care do­resc să intre în programul de subvenție a producției tomatelor trebuie să știe că a intervenit o modificare în sensul că trebuie să obțină o producție de 3 kilograme pe metru pătrat față de 2, câte erau prevăzute în programul din anul precedent, iar suma maximă care poate fi accesată prin acest program este de 3.000 euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker