joi, 02 iulie 2020

Cine l-a reînviat pe Vadim în politica locală

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică, care a fost adoptat tacit, marți, de Camera Deputaților, dar a fost respins, miercuri, de Senat, care este for decizional, a inflamat în mod artificial clasa politică românească și a readus, în discursul unor lideri, accentele vadimiste ale anilor ’90, continuate de Traian Băsescu în perioada cât a fost președinte al României.

Iohannis: ,,Jo napot kivanok, Ciolacu”

Astfel, președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Partidului Social Democrat, acuzându-l că vrea „să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok (o zi frumoasă, n.r.), Ciolacu (…) Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”. Potrivit acestuia, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”: „Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi preșe­dinte, o astfel de lege nu va exista.

Ciolacu acuză PNL: “Au venit infectați în Parlament”

Președintele interimar al Partidului Social Demo­crat, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, înaintea votului din Senat, că partidul său nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„PSD nu susține legea privind autonomia ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din ­Ca­mera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liderul social-democrat acuză Guvernul că a trimis punctul de vedere solicitat după împlinirea termenului de adoptare tacită: „Mai mult, Guvernul a dat răspuns și a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! Mai mult, Comisia pentru Administrație condusă de PNL a avut nevoie de trei săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de Administrație printr-o adresă că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva”, susține Marcel Ciolacu.

Acesta acuză PNL de neîntrunirea la timp a plenului: „Deși reprezentanții PNL mimează acum ­națio­nalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a spus Ciolacu.

Barna, despre mesajul lui Iohannis: “Specific anilor ‘90”

Președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, spune că mesajul președintelui Klaus Iohannis față de proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc este regretabil. Afirmațiile preșe­dintelui sunt asemănătoare cu cele ale lui Vadim Tudor sau Traian Băsescu, cu temă naționalistă, este de părere acesta.

„Faptul că președintele României, și asta e foarte important, a decis să adopte astfel de mesaj, specific anilor ‘90, sunt afirmațiile din intervenția domniei sale, foarte asemănătoare cu afirmațiile lui Vadim Tudor. Faptul că a ales să adopte un astel de mesaj arată că a ales, cumva, ca să facem o comparație proximă, cu aceeași tehnică pe care a folosit-o, ani de zile, Traian Băsescu, când arunca diverse fente comunicaționale către societate în încercarea de a evita temele steingente ale zilei”, a argumentat preșe­dintele USR, Dan Barna, miercuri, pentru „Mediafax”.

Liderul USR spune că este vorba doar despre o temă naționalistă -„Vezi, Doamne, a Ardealului care va fi vândut Ungariei” -, dar nimeni nu își pune problema, în mod real, că acest lucru s-ar întâmpla. Barna mai spune că este vorba despre o tehnică veche de politică, „o încercare de capitalizare electorală pe sectorul ultranaționalist din România”.

Mocanu și Bădulescu reiau ideile naționaliste ale lui Băsescu  

Mesajele de sorginte vadimiste nu s-au oprit, însă, București, ci au fost rostogolite și în teritoriu de ­di­verși politicieni. La Buzău, discursul de tip peremist a venit pe filiera celor doi traseiști politici Adrian Mocanu și Dorin Bădulescu, pe care acest scandal i-a găsit membri ai Partidului Mișcarea Populară, formațiunea condusă de Traian Băsescu.

,,23 Aprilie 2020, zi de rușine națională! În plină criză de sănătate publică, Camera Deputaților, cu largul concurs al unor lideri de partide, a lăsat în nelucrare un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Astfel, acesta a fost adoptat tacit. Nu vreau să comentez înțelegerile politice, dar acest lucru este o palmă pe obrazul Parlamentului, deși colegii din PMP au insistat ca acest proiect să fie supus votului și respins. Chiar dacă în această materie Senatul va decide în final, lucrurile nu trebuiau să ajungă aici. Este o problemă de lipsă de res­ponsabilitate, de încălcare a Constituției în mod flagrant, de siguranță națională și, ceea ce e mai grav, văd ca marii lideri politici ce conduc acum nici măcar nu pomenesc de acest lucru”, a scris pe Facebook senatorul Dorin Bădulescu.

„În legătură cu autonomia extinsă a Ținutului Secuiesc, marea mizerie pe care a încercat-o PSD-ul în cârdășie cu UDMR, preșe­dintele Traian Băsescu pune ștampila: trădători de țară!”, a scris, la rândul său, deputatul Adrian Mocanu, mult mai laconic, ca de obicei atunci când are de scris sau de vorbit românește.

Ce ar fi spus Mocanu și Bădulescu dacă erau membri în ALDE
După cum se vede, cei doi traseiști au reluat, în ieșirile publice, ideile șefului lor de partid, Traian Băsescu. Vă propunem, însă, un exercițiu de imaginație, și să vă gândiți ce ar fi spus aceștia dacă scandalul Ți­nutului Secuiesc i-ar fi prins în partidul pe care l-au părăsit la începutul acestui an, Alianța Liberalilor și Democraților, având ca li­nie directoare poziția liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:
,,Atunci când nu ai ce să oferi poporului tău, atunci când nu ai soluții pentru repornirea economiei, atunci când nu ai resurse să mărești pensiile și alocațiile, atunci scoți ultima carte: naționa­lismul. În vremuri de criză politicienii iresponsabili folosesc această ultima armă sperând să-și salveze scaunul.
Astăzi, Klaus Iohannis și <Guvernul Meu> au ajuns la fundul sacului și în lipsa de soluții la problemele reale ale românilor au început să fluture flamura naționalismului. Cât de nesăbuit trebuie să fii să dai foc la țară doar că să muți discuția de pe criză pe altă teme? Cât de nesăbuit trebuie să fii că atunci când te numești Klaus și Ludovic să devii exponentul ­națio­nalismului?
Iohannis pare că nu-și amintește decât ceea ce îi convine motiv pentru care încearcă să uite că o lege similară a fost <nășită> de Klaus Werner Iohannis și de Liviu Dragnea în 2013. ­Evi­dent că am trântit-o în Parlament cum o să o facem și acum. Dar întrebarea rămâne: voia dl. Iohannis în 2013 să vândă Ardealul? Dacă da, care era suma? (…) Genul acesta de lege nu a apărut pentru prima dată, dar întotdeauna a fost respinsă de Parlament. Dar să mergem și mai departe și să zicem că poate Parlamentul face o greșeală, deși nu a făcut-o până acum, și admite o asemenea lege. De la Parlament legea merge spre promulgare la Preșe­dintele României, iar acolo, nu e așa, este apărătorul românilor, Klaus Werner Iohannis.
Astăzi dl. Iohannis a făcut cea mai gravă acuzație care s-a făcut în România după decembrie 1989. El a acuzat un partid parlamentar că are o înțelegere ascunsă cu o putere străină pentru a ceda o parte din te­ritoriul național. Acest lucru nu poate să rămână așa. Dl. Iohannis trebuie să vină în Parlament să aducă dovezile pentru această acuzație gravă. Această acuzație poate avea doar două soluții: ori acuzațiile sunt adevărate și partidul acuzat trebuie să fie interzis, ori Președintele României minte și mani­pulează și trebuie să-și dea demisia și să sufere rigorile legii”, a scris pe Facebook li­derul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

5 COMENTARII

 1. „Viziunea vizuinii”, titlul unui roman de Marin Sorescu! Și la aceia care „își dau cu stângu-n dreptu” și la acela care își dă „cu tesla-n gleznă”, precum și la „obiectivul” comentator cu ochelarii aburiți mediatic. Se vor duce până la urmă, din păcate prea târziu, unii după PNȚ, alții după FSN, iar tinerii haștagieni, după PAC. Elementele sănătoase ale națiunii, câte mai sunt, și mai sunt!, e timpul să acționeze. Privitul de margine ne-a adus la marginea lumii civilizate. Alogenii e normal să aibă interesele lor. După cum tot normal este ca aceștia să fie determinați să accepte că România este, totuși, Țara Românilor, pe care strămoșii ne-au lăsat-o moștenire nouă, nu lor!

 2. Cea mai mare ticalosie a Parlamentului dupa 1989, istoria o va consemna ca atare.
  Presedintele a avut dreptate pana la un punct, insa a uitat ca din categoria celor care fac politica in liga a II fac parte si 3 membri ai PNL + liderul de grup de la PNL din Camera Deputatilor.
  Toti acestia + reprezentantii psd membri ai Biroului Permanent al Camerii Deputatilor, indiferent ce nume si fuinctii poarta in prrezent ar trebui urgent sa fie demisi de catre cele 2 partide( daca cele 2 partide se respecta) si sa nu se mai regasesca in viitor pe nici o lista, nici macar ca supleanti la consilieri lkocali

 3. Iohannis a prins momentul perfect pentru a putea puncta politic, cu atat mai mult cu cat era vorba exact de una dintre temele la care nu prea avea raspuns

 4. Pai cum ramine cu,,mindru ca sunt roman”mai social-democratule care faci tot felul de legi aiuristice fara sa te concentrezi pe esential,tu mai social democratule care plingi de mila saracilor la televizor,dar refuzi taxarea pensiilor speciale,jaf pe spatele amaritilor,carora le-n-tinde-ti o farfurie de fasole si doi mici sa le cumparati voturile,mai social democratule care ti-ai proptit toate neamurile,amantele in functii platite de fraierii care inca mai muncesc in tara asta!

 5. Lasand la o parte declaratiile politicianiste, un lucru este clar. Santajul politic are o conotatie atat de mare incat bataia de joc pe seama romanilor si a Romaniei pe care o practica unii si altii este de netolerat. Faptul ca o minoritate, oricare ar fi ea, sta la panda si asteapta de fiecare data momentul oportun, acesta nu intarzie sa apara pentru ca micimea oamenilor politici romani se vede de la o posta, iar ungurii stiu bine asta.
  Dimensiunea politica a unui om politic serios asa se probeaza, in conditii grele. Nu este suficient sa manipulezi, sa cumperi oameni, sa promiti una sau alta si sa te crezi puternic si cu potential politic.
  Mecanismul legislativ este destul de incalcit, special construit asa, dar este inadmisibil si inacceptabil ca tu, numarul trei in tara asta, asa cum iti place sa te impaunezi, sa lasi pentru ultima suta de metri decizii serioase, care vizeaza acest popor si aceasta tara. Sa cauti scuze ieftine, dand vina pe chestiuni tehnice, gen Iordache sau Nicolicea, caci acesta este nivelul si sa strigi in gura mare ca presedintele sa-ti spuna ce informatii au produs serviciile de profil??? Oameni buni si daca serviciile au produs astfel de informatii relevante, sunt secrete de stat frate, nu se spun public in fata garii sau in piata libera a gulgutelor publice si clevetitorilor!!
  Nu se mai poate sa faci politica cu voluntari, pachete cu masti, declaratii, cozonaci sau santajand guverne cu legi imposibil de pus in practica dand vina pe altii si apoi sa clamezi cat de social-democrat esti!! PSD reuseste periodic sa-si dea cu stangu in dreptu; oamenii simpli deja isi dau seama in numar din ce in ce mai mare despre astfel de ”manevre” si experiente pe seama lor, fara sa sanctioneze la urna asemenea comportamente.
  Daca si maine vor incepe ”scandalurile campenesti”, deja devine suspecta aceasta procedura de atac la autoritatea statului.
  Este de neimaginat cum din interiorul propriului stat apar astfel manifestari impotriva noastra a tuturor, indiferent de limba sau limbajul folosit, iar altii, tot de-ai nostri sa stea la colt si sa traga turta repede pe jarul incins.
  Deci anul acesta fara bere si mici de 1 mai, la iarba verde, asta este clar. Vom vedea cum o sa fie cu portiile de fasole si carnati, prin ce tigai sau ceaune se vor praji!!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!