Politic

Dezbaterea privind desființarea SIIJ continuă

Dezbaterea privind desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este departe de a se sfârși, iar, după ce Parlamentul a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, cei de la Uniunea Salvați România au și anunțat că îl vor ataca la Curtea Constituțională a României.

Reprezentanții USR au susținut că proiectul depus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este, de fapt, o „reînființare” a secției și este departe de proiectul depus de fostul ministru Stelian Ion. „­Se­natorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care reînființează, de fapt, activitatea SIIJ. De asemenea, USR va ataca la Curtea Constituțională acest proiect de lege. Plenul Senatului a dezbătut astăzi (lunea trecută, n.r.) două proiecte de lege, cu același obiect: desființarea SIIJ. În timp ce proiectul de lege depus de ministrul Justiției Stelian Ion, în februarie 2021 (L76/2021), conținea o singură prevedere, respectiv desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dosarele urmând să se reîntoarcă la DNA și DIICOT, al doilea proiect de lege (L99/2022), depus în februarie 2022 de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, prevedea desființarea SIIJ și preluarea dosarelor de către 42 de procurori de la mai multe parchete, numiți direct, fără concurs, de plenul CSM”, a explicat formațiu­nea.

Cătălin Predoiu a subliniat, la dezbaterile organizate de senatori, în data de 23 februarie, faptul că proiectul este un compromis rezonabil între mai mulți actori instituționali. „Am plecat de la ideea de a găsi o soluție de compromis rezonabil care să desființeze SIIJ-ul, obiectivul principal, și să pună în loc un sistem funcțional, sprijinit“, a precizat ministrul Justiției, adăugând că proiectul nu trebuie privit „în niciun caz” ca o sanc­țiune la adresa DNA.

Răspunsul lui Predoiu vine după ce DNA a transmis că noua reorganizare ar putea afecta activitatea instituției în lupta împotriva corupției. „A rupe din competența DNA un sector vital pentru societatea româ­nească este de natură să fragmenteze lupta împo­triva corupției la nivel înalt și mediu și să îi reducă eficiența”, preciza DNA într-un comunicat.

Articole similare