Opinii

Despre frică și pericol

Încrezător în comunicarea cu pacientul, ofer de cele mai multe ori numărul meu de telefon, cu rugămintea de a mă contacta dacă apare vreo urgență, prin mesaje.

O bună parte dintre ele solicită informații legate de internare sau semnalează pericole reale apărute în evoluția bolii.

Altele (nu puține) sunt determinate de frică. Au­ten­tice!: „Mi-e teamă că nu voi scoate niciodată tubul”; „Mi-a fost greață când m-am așezat la masă și m-am speriat”; „Nu am avut scaun de două zile. Mi-e frică”.

Spune DEX-ul, ca să știm de unde pornim:

  • PERÍCOL, pericole, s. n. Situație, întâmplare care pune sau poate pune în primejdie existența, integritatea cuiva.
  • Frica-FRÍCĂ, (rar) frici, s. f. Stare de adâncă neliniște și tulburare provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj.

Medicina ne învață că, privind dinspre corp și nu dinspre gânduri, frica este și un mecanism (temporar!) de supraviețuire. De când vânătorul-culegător al lui Harari a întâlnit leul sau boala, inima lui homo sapiens a bătut mai tare, mușchii s-au încordat, catecolaminele s-au răspândit la posturile dinainte stabilite (medic militar…) pentru a pregăti defensiva. Frica ne face să ne simțim rău, dar să ne apărăm bine de pericol.

Pe de altă parte, în societatea de azi, frica nu este atât de acceptată social. Din copilărie, coada plutonului au format-o „fricoșii” și nu bucuroșii, furioșii… și nici măcar triștii. În plus, nu poți trăi toată viața cu frică, mărturisea un prieten bun. Pe termen lung frica ne acrește sufletul și ne afectează și mai mult corpul. Vrem să ieșim din frică imediat, dacă se poate la fel cum ne-au învățat reclamele societății de azi: cu efort, cost și consecințe mi­ni­me. Cu un drog sau cu un telefon dat medicului. Astfel, frica sare peste etapa (obli­ga­torie înainte de a apăsa pe „dr….”) de a ne întreba „care este pericolul imediat?”.

Și acum ca și atunci, tigrul sau boala nu dispar la o simplă bătaie pe umăr sau la o contactare telefonică nocturnă a altui vânător culegător, fie el și vraciul tribului. Așa cum vânătorul poate răpune animalul doar dacă intră în raza săgeții, și medicul îți poate trata boala doar dacă te consultă, nu dacă îți spune vorbe liniștitoare la telefon.

De fiecare dată când ne e frică, să ne întrebăm care e pericolul, iar dacă există să pornim împreună, la vâ­nătoarea lui.

Un comentariu

  1. Domnule doctor , mie mi-e FRICA de PERICOLUL care paște România noastră în câțiva ani de-acum încolo !… Ce … tratament recomandați ? Ar fi necesar unul ” chirurgical ” ?!…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker