Actualitate

Competiție de powerlifting inițiată în premieră la Buzău de Serviciul de Acțiuni Speciale

Competițiile la care participă luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale  de-a lungul anului sunt de natură, pe lângă alte forme de pregătire, să-i țină în priză. De aceea, de câte ori se ivește ocazia de a intra în competiție pe probe sportive sau tactice, aceștia nu refuză provocarea. Recent, luptă­torii SAS au avut parte de două asemenea provocări. Una a venit din partea Armatei, care a lansat o competiție în premieră, cea de-a doua, tot o premieră, a fost creată chiar de șeful SAS Buzău, cms. șef Mihai Tărtăreanu, care este și președinte al Asociației Sportive a Poliției buzoiene.

Cum se pregătesc luptătorii SAS

Pregătirea fizică a „mascaților”, cum îi știe lumea, se face la sala de sport din incinta IPJ Buzău. Acolo s-a des­fășurat recent o competiție  de powerlifting, sport în care se încearcă ridicarea unei greutăți maxime în trei stiluri diferite, în cadrul unui proiect realizat în comun cu Consiliul Județean Buzău.  „Este o premieră. Cei mai mulți participanți au venit din zona pentru acțiuni speciale, dar au foșt și alți doritori, oameni care au încercat șă depășeașcă limitele să își schimbe mentalitatea și să schimbe stilul de viață, pentru că sportul îți dă beneficii pe termen lung. Șunt din ce în ce mai mulți oameni care apelează la avantajul de a avea în incinta IPJ Buzău o sală de sport și niște oameni pregătiți care-i pot sprijini cu sfaturi și cu diferite păreri despre cum ar trebui să se pregătească, sau cum ar trebui să facă efort și sport într-un mod constant. Ca să existe o proporție am împărțit participanții pe două grupe de vârstă, la bărbați, pentru că erau cei mai numeroși; sub 35 de ani și plus 35 de ani. Am avut și femei care au dorit șă-și încerce forțele. Au foșt doar șase, dar e bun ca debut. Dacă cineva s-ar gândi că un concurs de forță și de ridicat greutăți s-ar adresa numai sexului tare, iată că și fetele au dorit să încerce să se autodepășeașcă, să vadă care le sunt limitele, cât le pot forța, cum pot face să progreșeze de la etapă la etapă”, a spus cmș. șef Mihai Tărtăreanu, președinte al Asociației Sportvive a IPJ Buzău. În total, au luat startul la această competiție 63 de concurenți.  Câștigătorii au primit din partea Asociației Sportive a IPJ Buzău treninguri pe care să le folosească atunci când vor continua să vină la sală.

Dar luptătorii SAS nu beneficiază doar de o pregătire  fizică. Au și altfel de antrenamente în programul de instruire despre care cms. șef Mihai Tărtăreanu spune: „Beneficiem de poligoanele ale celor de la MapN, unde mergem și facem partea de trageri cu armamentul din  dotare. Cu bunăvoința di­feriților agenți economici din județul Buzău, care au fie vreo hală dezafectată ori bloc în construcție, care ne permit acceșul în aceste zone, desfășurăm antrenamentele tactice la parametri cât mai reali. Noi, cu cât schimbăm mai des locația, cu atât pregătirea va avea și un caracter de noutate. În continuare, se menține un raport între cele trei paliere, pregătire tactică, pregătire fizică și tragere cu armamentul din dotare și cred că toți luptătorii de la SAS Buzău la momentul acesta sunt la un nivel optim de pregătire, au mentalitate de profeșioniști și știu în concret ce cât și cum au de făcut. În acest tip de pregătire se înscrie și competiția  inițiată de Armata a 2-a”.

 

Trei echipe SAS Buzău s-au înscris într-o competiție organizată, în premieră, de Armata a 2-a de pe raza garnizoanei Buzău. Este vorba despre o competiție complexă,  care să le pună în valoare concurenților atât abilitățile tactice, cât și pe  cele de natură fizică.  Acestă  competiție s-a organizat în memoria a doi luptători care au căzut pe frontul din Afga­nistan.

 

Despre cerințele acestei competiții, șeful SAS Buzău, cmș. șef Mihai Tărtăreanu,  a spus: „Concursul a constat în parcurgerea unui traseu aplicativ pe o distanță nu neapărat foarte mare, dar care presupunea la început memorarea unor itemi, diferite elemente din tot ceea ce ar presupune echipamentul unui luptător, după care aveam de alergat un traseu nu neapărat foarte lung, dar alergarea se făcea într-un teren variat; aveam de cărat un coleg, de aruncat cu grenada la punct fix, după care mai multe poligoane de tragere, unde erau diferite tipuri de ședințe de tragere”.

 

În competiție au intrat echipaje din cam toate unitățile militare din Garnizoana Buzău, chiar și de la Mizil și Focșani. Astfel că, se poate spune vă a fost o concurență destul de aprigă. În acește condiții două din cele trei echipe pentru Acțiuni Speciale au reușit să ocupe primele două poziții, iar cel deal treilea un onorant loc cinci.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker