Educație

Descoperă cele mai simple strategii pentru a dezvolta dragostea pentru lectură a copilului tău!

A-ți învăța copiii despre valoarea cititului este un cadou de care se vor bucura întreaga viață. Este o adevărată provocare pentru imaginația lor și pentru dezvoltarea zonei emoționale și intelectuale. Iar dacă dragostea lor pentru lectură va apărea încă de la vârste fragede, acest lucru îi va ajuta să își îmbunătățească abilitățile lingvistice și inteligența.

Copiii pot râde, visa, își pot satisface curiozitatea și pot împărtăși mult mai mult cu oamenii din jur. O carte este cheia spre alte lumi, prin care ei pot descoperi țări sau personalități noi și pot călători fără limite prin spațiu și timp. Și, fără îndoială, prichindelul va dori din ce în ce mai multe cărți de fiecare dată.

Dar acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat. Căci copiii de astăzi sunt mânați de confort, comoditate și viteză, iar noile tehnologii permit accesul la o lume virtuală cuprinzătoare, în care absolut totul pare extrem de ușor de realizat.

Deci, unde este misterul, ingeniozitatea și dorința de a descoperi? Căci butoanele smartphone-ului sau ale Nintendo-ului par să îi conducă pe copii într-o lume incredibilă. Și, cum tehnologia este omniprezentă, cum îi poți încuraja pe copii să petreacă timp citind? Cum pot deveni entuziasmați la vederea unei cărți?

Iată câteva strategii pentru a dezvolta pasiunea pentru lectură a copiilor:

  • Convinge prin propriul exemplu

Nu poți convinge pe cineva să facă un anumit lucru dacă nu ești un model pentru acea persoană. Și cum îi poți impune copilului să citească, dacă tu petreci ore întregi în fața televizorului sau laptopului ori cu telefonul în mână?! Dar, dacă încă de la cele mai mici vârste un copil își va vedea părinții citind, acesta va dori sigur să-i imite.

  • Citește-le de la cele mai mici vârste

Crezi sau nu, copiii înțeleg mult mai mult, chiar dacă nu pot vorbi sau citi. Ei pot dobândi cunoștințe în multe alte moduri: limbaj poetic, jucându-se cu rime sau cuvinte și chiar ascultând povești în fiecare seară.

Ascultând intonația, vocea ta și urmărind firul poveștii, reușesc să grăbească procesul de citire și scriere. Toate acestea se întâmplă înainte de vârsta de trei ani, atunci când ei sunt mult mai interesați de sunete decât de conținutul poveștii în sine.

  • Organizarea este importantă

Copiii au nevoie de reguli și linii directoare. Trebuie să știe când este momentul pentru anumite lucruri, precum gustări, duș, cină, citirea poveștii înainte de culcare etc. În acest fel, cei mici vor învăța să își gestioneze timpul. Mai mult, acest lucru le oferă siguranță, căci știu ce așteptări au părinții de la el.

  • Oferă-le libertatea de a alege ce citesc

Nu îl împinge pe copil spre anumite cărți. Respectă-i preferințele și, în cel mai bun caz, oferă sugestii. Nu îți face griji dacă se aventurează în lumea benzilor desenate, de exemplu. Căci acestea sunt primul pas spre un univers al fanteziei, aventurii sau science fiction-ului.

Ca părinte, poți să fii ghid, însă nu îți impune gusturile. Există întotdeauna o carte potrivită pentru grupa de vârstă din care face parte și pentru personalitatea sa, iar în acest fel, el descoperă literatura clasică pas cu pas. De multe ori, îi poți explica faptul că anumite filme pe care le-a văzut se bazează pe anumite cărți, iar dacă i-au lăsat o impresie bună, sigur va dori să le citească.

  • Găsește mereu timp pentru a le răspunde la întrebări

Ascultă întotdeauna ce are de spus copilul tău, chiar dacă uneori găsești cu greu timpul necesar. Dar amintește-ți, dacă nu-i vei răspunde la întrebări sau nu-i auzi ideile și comentariile la momentul potrivit, la o vârstă fragedă, va veni ziua când va înceta să mai atragă atenția și nu va mai dori să discute cu tine.

Tu, ca părinte, ești primul exemplu al copilului tău și el va încerca să imite tot ceea ce tu faci. Prin urmare, citiți împreună, comentați subiectul unei cărți care l-a impresionat, ascultă-i ideile și încurajează-l mereu atunci când își dorește ceva cu adevărat. Căci tu ești cel mai mare stimulent al lui!

 Sursa foto: pexels.com

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker