Educație

Sondaj! Câți elevi, profesori și părinți vor redeschiderea școlilor și organizarea de cursuri remediale

Un sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii arată că aproape 80% dintre părinți și peste 73% dintre profesori, împreună cu doar 57% dintre elevi, își doresc redeschiderea școlilor. Res­pectivul studiu a vizat inclusiv întrebări privind regândirea programei școlare și stabilirea unor cursuri remediale pentru recupe­rarea materiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 7–30 decembrie, pe un eșantion neprobabilistic format din 8.193 de respondenți, dintre care 5.811 elevi, 1.734 părinți și 648 cadre didactice.

Reprezentanții profesorilor buzoieni spun că și la Buzău cadrele didactice sunt în cea mai mare măsură de aceeași părere: școlile ar trebui deschide cât mai curând.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu profesorii care vor lucra suplimentar”

„Se pare că tot ce în­seamnă persoane implicate în învățământ, atât profesori, cât și elevi și părinți, vor în mare măsură reîn­ceperea școlilor în format clasic. Este o soluție pe care și sindicaliștii pe care îi reprezint o adoptă. Să spe­răm că această decizie va fi pusă cât mai curând în practică, mai ales că ministrul Educației și-a exprimat dorința ca elevii să se întoarcă în bănci începând cu semestrul II (8 februarie, n.r), bineînțeles cu res­pectarea condițiilor impuse de pandemie”, a declarat pentru OPINIA, Ion Dobre, liderul Sindicatului Învă­țământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor Libere din învățământ.

În ceea ce privește nevoia unor cursuri remediale, care ar putea aduce elevii în bănci inclusiv sâmbăta, Ion Dobre spune că se așteaptă o soluție în zilele următoare din partea Mi­nisterului Educației. Rămâne însă de văzut ce se va decide cu profesorii care vor presta ore suplimentare. „Eu cred că este nevoie de ore remediale, chiar dacă văd că procentul elevilor care vor acest lucru este mult mai mic. Au fost zone în care elevii nu au putut urma cursurile online sau nu s-au putut adapta la ele. Trebuie să oferim șanse egale tutu­ror elevilor. Dacă aceste ore remediale trebuie aplicate tuturor elevilor, rămâne de văzut. Încă se lucrează la asta. Se caută încă moda­lități. Cel puțin asta ni s-a spus la întâlnirea sindicaliștilor cu reprezentanții Ministerului Educației. Am înțeles că în două-trei zile se va ieși public cu o propunere privind orele remediale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu profesorii care vor lucra suplimentar”, a mai declarat Ion Dobre.

Peste 59%  dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor

Sondajul Organizației Salvați Copiii arată că 56,8% dintre elevi se pronunță în favoarea redeschiderii șco­lilor, în vreme ce 23,5% preferă menținerea formatului online. 78,4% dintre părinți consideră necesară redeschiderea școlilor, în vreme ce doar 12,7% spun că preferă ca școala să fie menținută online. Doar 14,2% dintre profesori consideră că școala trebuie să rămână online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice consideră necesară revenirea în bănci. Restul se declară nehotărâți.

Cu privire la condițiile pe care școlile trebuie să le îndeplinească pentru ca redeschiderea să fie făcută în condiții de siguranță, cei mai mulți pun accentul pe existența materialelor igienico-sanitare, dar o condiție importantă este și evitarea aglomerației în spațiile ­li­mitrofe școlilor, după cum urmează: 83,5% dintre repondenți consideră că ­asi­gurarea condițiilor igienico-sanitare este o condiție necesară pentru deschiderea școlilor; 69,8% spun că e nevoie de asistență medicală în toate școlile; 59,3% dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor; 45,3% consideră că e necesară reducerea numărului de elevi din clase, iar 44,8% consideră că e nevoie de transport sigur către și dinspre școală.

Odată reluată activitatea didactică în școli, devine imperioasă recuperarea materiei și acoperirea decalajului educațional pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reală la ­educația online.

80,9% consideră utilă revizuirea programei școlare, cu accent pe materia esențială. 43,7% spun că sunt necesare intervenții de sprijin pentru cei care nu au reușit să participe real la educația online. Un procent mic, 10,2%, se pronunță pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an școlar.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker