Economic

A depășit Timișul. Buzăul, ,,vicecampion național” la vânzarea terenurilor agricole

În luna septembrie au fost vândute, la nivel națio­nal, 64.550 de imobile, cu 2.413 mai multe comparativ cu luna august. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna septembrie este cu 15.982 mai mare față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, din nou, în marile orașe, unde și prețul apartamentelor au crescut în ultimele luni.

Astfel, în fruntea clasamentului se află Capitala, cu 11.282 imobile vândute în a noua lună a anului, urmată de Brașov, cu  3.988 imobile,  și Timiș, cu  3.776. La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 261, Covasna – 336 și Caraș-Severin – 341.

După mai multe luni în care Buzăul a ocupat locul trei în clasamentul celor mai multe terenuri agricole vândute, în luna septembrie județul nostru mai urcă o treaptă și se clasează pe locul doi, cu 524 de terenuri agricole vândute, fiind astfel în spatele Vrancei, care a înre­gistrat 619 astfel de vânzări și în fața Timișului, unde au fost vândute 511 terenuri agricole. În total, au fost vândute 1. 240 imobile. Dintre acestea, cele mai multe au fost terenuri agricole, iar 412 au fost terenuri intra­vilane care aveau construcții. De asemenea, buzoienii au cumpărat și terenuri intra­vilane fără construcții, totalul lor fiind de 179. În luna septembrie, au mai fost achizi­ționate de către buzoieni și unități individuale, dar numărul lor nu mai este atât de mare cum era în anii trecuți. Concret, buzoienii au achiziționat 118 astfel de imobile. Surprinzător este că la Buzău se vând și terenurile extravilane ­ne­agricole, chiar dacă numărul lor nu este foarte mare (7).

Prețul locuințelor, în creștere continuă

În ultima perioadă, prețul apartamentelor se află pe o traiectorie ascendentă, din cauza scumpirii materialelor de construcții. De altfel, dezvoltatorii imobiliari spun că, până la finalul anului, în ma­rile orașe apartamentele vor fi cu 25% mai scumpe decât în 2020. În mod evident, principalul argument adus este reprezentat de scumpirea materialelor de construcții din ultimele luni, însă acest lucru nu explică și majorarea prețurilor locuințelor vechi.

,,În sectorul rezidențial, unde avem un număr mare de vânzători, cumpărători și tranzacții, majorarea este dată de raportul dintre cerere și ofertă”, a declarat, pentru adevărul.ro, Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory ­Ser­vices al Colliers România. De asemenea, acesta mai precizează și că atunci când cererea devine mai mare decât oferta, cumpărătorii intră în concurență, iar prețurile încep să crească, lucru care este valabil și pe piața apartamentelor noi și pe cea a apartamentelor vechi.

„În București, mai mult de jumătate dintre cumpă­rători au un buget de până la 80.000 de euro, iar sub acest prag de preț există un număr limitat de locuințe noi, dar un număr mult mai mare de locuințe vechi”, a conchis reprezentantul Colliers.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker