Economic

De ce se ard siguranțele din tabloul electric?

A căzut curentul? Verificați tabloul electric, ar putea fi o siguranță arsă. Soluția este foarte ușoară, trebuie doar să o înlocuiți. Dar v-ați întrebat vreodată de ce se ard siguranțele, mai ales acele vechi siguranțe fuzibile din ceramică din vechiul tablou electric? Aici îți spunem de ce și cum să previi ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Siguranțele sunt dispozitive mici care funcționează în interiorul circuitelor electrice. Funcția lor este de a limita cantitatea de energie care trebuie să treacă prin cabluri, reducând astfel riscul unui șoc electric.

Siguranța permite trecerea curentului electric atâta timp cât acesta nu depășește o anumită valoare. Dacă acesta este mai mare decât valoarea stabilită, siguranța se topește sau se arde, circuitul se deschide și curentul este întrerupt.

Supratensiuni de curent

Siguranțele pot fi deteriorate atunci când există o supratensiune. Există diferite cauze ale supratensiunilor.

Probleme cu furnizorul de energie electrică

Din cauza unor fenomene naturale, cum ar fi descărcările electrice.

Acest lucru înseamnă că siguranțele din tabloul electric se pot arde chiar și fără dispozitive de înaltă energie în circuit. Cu toate acestea, există unele modele de siguranțe concepute pentru a rezista la supratensiuni de electricitate.

Vârsta

Trecerea constantă a electricității slăbește siguranțele, făcându-le vulnerabile, mai ales dacă vorbim de siguranțe fuzibile vechi, din ceramică. O siguranță veche are mai multe șanse să se ardă decât una nouă.

Supraîncărcarea circuitului

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale siguranțelor arse. Prea multe dispozitive din casă fac ca aceeași siguranță „să sară” la nesfârșit și, la un moment dat, să se ardă.

Putere nominală necorespunzătoare

Siguranțele sunt clasificate în funcție de cantitatea de energie pe care o pot „duce”. Dacă valoarea nominală a siguranțelor este mai mică decât circuitul în care se află, este posibil ca siguranța să sară. Soluția este de a folosi siguranțe cu un amperaj nominal mai mare.

Probleme electrice

Siguranțele se pot arde și din cauza unei probleme la instalația electrică din locuința dumneavoastră, care poate genera tensiuni de putere bruște sau foarte mari. Această problemă trebuie să fie evaluată și corectată de un electrician.

Nu uitați să apelați la un electrician dacă aveți probleme cu conexiunile electrice. Dacă aveți nevoie de mai mult decât schimbarea unei siguranțe din tablou electric, nu încercați să rezolvați singuri problema, ci apelați la un specialist.

Multe clădiri vechi, mai ales cele din perioada interbelică și din perioada comunistă, încă au tablouri electrice cu siguranțe fuzibile, din ceramică. Pentru că un astfel de tablou siguranțe nu mai face față numărului mai mare de electronice și electrocasnice din lumea modernă, ideal este ca vechiul tablou electric să fie schimbat cu un nou tablou siguranțe automate.

Siguranțele automate sunt urmașele clasicelor siguranțe fuzibile din vechiile tablouri electrice, pe care obișnuiam să le înșurubăm și deșurubăm de fiecare dată când avea loc o pană de curent.

Rolul ambelor tipuri de siguranțe este de a preveni supraîncărcarea circuitului electric, prin întreruperea alimentării cu energie electrică. Dacă siguranțele fuzibile reacționau la suprasarcini mari prin topirea elementului fuzibil, ceea ce avea ca efect întreruperea curentului și, drept urmare, necesitatea de schimbare a siguranței, în cazul siguranțelor automate situația este diferită.

Siguranțele fuzibile erau construite dintr-un element de protecție, cunoscut sub denumirea de fuzibil (de aici și numele), ce poate fi un fir rotund sau o bandă conductoare. Fuzibilul era realizat din metal, care, în urma supraîncălzirii, se topea, declanșând astfel întreruperea alimentării cu energie electrică. Prin urmare, siguranța fuzibilă nu putea decât să asigure întreruperea circuitului. Pentru repunera acestuia în funcțiune, era necesată înlocuirea siguranței topite cu una nouă.

Siguranțele automate, pe de altă parte, se bucură de un mecanism bazat pe un comutator intern care este declanșat în momentul supraîncălzirii circuitului electric. Tot ce trebuie sa faci pentru repornirea circuitului este să acționezi comutatorul.

Clădirile și blocurile executate în trecut, în special în perioada interbelică și comunistă au fost calculate cu un consum de energie electrică bine stabilit, consum incompatibil cu nevoile actuale. Avansul tehnologic și tendința de producție a electronicelor și a electrocasnicelor cu un indice ridicat de eficiență reprezintă un avantaj însă insuficient. Pentru sporirea siguranței, tablourile de siguranțe vechi se pot schimba cu unele noi,din material plastic ignifugat, astfel că acesta nu va întreține focul în cazul unui incendiu localizat în zona acestuia. În același tablou siguranțe modular se pot instala diferite alte sisteme utile, printre care un sistem de gestionare de tip smart home (cu conectare wireless) sau o sonerie de tip modular, printre altele.

Extrem de importantă este și alegerea materialelor electrice destinate înlocuirii tabloului vechi cu siguranțe fuzibile montat pe placă de marmură cu unul de tip nou. Dacă materialele electrice nu sunt de cea mai bună calitate există riscul real de înlocuire a unui tablou electric ce prin construcție nu poate lua foc cu unul mult mai slab, vulnerabil, ce poate aduce numeroase neplăceri începând cu declanșări false (fără un motiv real) și terminând cu incendii.

Articole similare