Economic

De ce s-a scumpit cu aproape 50 la sută uleiul fabricat la Buzău

Prețul uleiului comestibil a fost mai scump cu aproape 50 la sută în luna august a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, arată Institutul Național de Statistică (INS). Astfel s-a ajuns ca în prezent un litru de ulei să coste, indiferent de brand, peste 10 lei. Bunge este cel mai mare jucător de pe piața de ulei românească după cifra de afaceri, de 3 miliarde lei, de anul trecut. Compania are în portofoliu mărci ca Floriol, Unisol, Raza Soarelui pentru piața din România, și Ulvex și Kaliakra pentru piața din Bulgaria.

„Variația prețului uleiului observată în ultimele luni a fost influențată de mai mulți factori, dincolo de oferta și cererea de cereale și semințe oleaginoase, inclusiv pe inflație. Războiul din Ucraina a dus la limitări logistice și aprovizionare limitată. În plus, cererea crescută și creșterea continuă a costurilor cu energia în Europa, a costurilor de ambalare și logistică (inclusiv combustibili) s-au tradus în costuri de producție și distribuție mai mari. Toți acești factori combinați au influențat prețurile finale”, au spus reprezentanții Bunge la solicitarea Ziarului Financiar.

Vânzările totale de ulei de consum în 2021 au fost de 1,67 miliarde lei, conform datelor Euromonitor.

După americanii de la Bunge – care dețin fabricile din Lehliu (județul Călărași) și Buzău -, al doilea cel mai mare jucător din piața uleiului este Expur, cu fabrica din Slobozia, și pe următorul lor este Prutul, cu fabrica din Galați.

În 2020 seceta a redus cu 40 la sută producția totală de cereale a României, până la 19 milioane de tone. Însă, în 2021 România a avut o producție record de cereale și a obținut peste 3 milioane de tone de floarea-soarelui, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană. Dacă pentru România anul 2021 a fost unul prosper, seceta din Canada a determinat creșterea prețului uleiul la nivel mondial, dar într-un ritm mai lent.

Războiul din Ucraina a afectat această piață a uleiului, prin faptul că este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume. Potrivit datelor INS, România a exportat în anul 2021 grăsimi și uleiuri animale sau vegetale în valoare de 1,5 miliarde de euro, fiind și cel mai exportat produs alimentar.

Fabrica de ulei de la Buzău a fost pusă în funcțiune în 1976. În 2007, Bunge Limited a achiziționat de la Agricover fabrica din Buzău, aflată în inima regiunii de producție de semințe de floarea-soarelui din Sudul României. În fabrica din Buzău, Bunge desfășoară activități de zdrobire, rafinare și îmbuteliere a semințelor de floarea soarelui. Întrucât îmbunătățirea constantă este unul dintre principalii factori, fabrica are numeroase certificări.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker