Actualitate

Centru de permanență la Buzău: avem de toate, mai puțin… medici!

Luni, 28 noiembrie, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din județ au discutat la Buzău pe marginea problematicii resursei umane din sistemul sanitar. Tema principală întrunirii, desfășurată în Sala Mare a Consiliului Județean – în prezența medicilor de familie -, și ulterior, în Sala „D. Flipescu” a aceleiași instituții, a fost înființarea unui centru de permanență în municipiul Buzău.

„Mâine (29 noiembrie, n.r.), în ședința Consiliului Local va fi adoptat, sper eu, un proiect de hotărâre privind punerea la dispoziție pentru Direcția de Sănătate Publică a unui spațiu unde să funcționeze acest viitor centru pentru asigurarea serviciilor medicale. Este vorba despre acel spațiu unde a funcționat centrul de vaccinare de la LSM, de pe strada Gârlași. Așa cum a rezultat în urma dezbaterilor, noi credem că acel spațiu este propice pentru înfiinațarea unui centru de permanență, este situat într-un cartier destul de mare al municipiului, motiv pentru care credem că cetățenii vor apela la serviciile acestuia. Este la o distanță destul de mare de Spitalul Județean Buzău, motiv pentru care eu cred că se va apela la serviciile acestui centru (…) S-a ridicat problema plății utilităților pentru acest centru, iar toate aceste aspecte vor fi asigurate de Primăria Municipiului Buzău”, a anunțat viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

„În măsura în care Primăria va investi în acest centru așa cum trebuie, adică va fi dotat (cu aparatură, medicamente) dar și asigurată paza; și în măsura în care medicii cooptați vor efectua cursurile respective pentru a putea practica în continuare activitatea în centrul de permanență. De asemenea, în măsura în care și bugetul alocat va fi corespunzător, sunt convinsă că o parte din colegii noștri vor putea desfășura activitate în acest centru de permanență”, a precizat Laura Ciuntu, membru în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Buzău, la ședința organizată de Colegiul Medicilor din România.

Pufu: „Comunitatea buzoiană cere empatie de la medici”

De la dreapta la stânga: dr. Daniel Coriu, senatorul Vlad Pufu și viceprimarul Ionuț Apostu

Unul dintre susținătorii acestui  proiect este senatorul PNL Vlad Pufu – care s-a implicat și în organizarea întrunirilor de luni -, care spune a preluat în urmă cu patru luni un proiect care nu i-a aparținut. „Am ajuns astăzi în situația în care avem locația, avem finanțarea, dar mai avem nevoie de cel puțin șapte medici ca să putem da drumul acestui centru de permanență. Avem garanția de la Primăria Municipiului Buzău, care ne-a asigurat că vom avea toate cele necesare și va face toate eforturile, inclusiv de finanțare, să putem face acest centru funcțional și unul foarte bine dotat. Este un proiect nu al meu neapărat, este un proiect al nostru, al comunității, este un proiect pe care ni l-am asumat noi, ca factori decizionali. Eu nu am încercat decât să pun pe toată lumea la masă și să reușim să facem funcțional un proiect pentru comunitatea buzoiană. Eu am considerat întotdeauna că medicina este o meserie vocațională, o meserie pe care nu o poate face oricine  (…) Comunitatea buzoiană cere empatie din partea medicilor (…) Medicii care se vor implica în acest proiect vor avea parte de recunoașterea noastră a tuturor, a buzoienilor”, a declarat Vlad Pufu. De asemenea, acesta a mai precizat că în anul 2023, cel mai probabil, acest centru va fi funcțional.

Pentru funcționarea acestui centru de permanență din municipiul Buzău este nevoie de cel puțin șapte medici de familie, iar la acest capitol Buzăul nu stă deloc bine, mai ales că, din totalul medicilor de familie, 70 au vârste peste 60 de ani, sunt în pragul pensionării sau chiar pensionari. Din 206 medici în 2017 s-a ajuns la 183 în prezent, potrivit datelor prezentate luni de medicul Laura Ciuntu, la ședința organizată de Colegiul Medicilor din România. „Din 2017, când erau 206 medici de familie, astăzi, sunt 183 în contract cu Casa de Asigurări, deci în cinci ani, 23 de medici mai puțin, adică  aproximativ 10 la sută. Dacă ne referim la faptul că există lipsă de medici în rural, sunt 12 comune fără medic, zero, deși necesită cel puțin unul, iar 28 de comune au un deficit parțial adică au cel puțin un medic din 2 sau 3 care ar fi necesarul la acele unități administrativ-teritoriale”, a spus Laura Ciuntu.

Această problemă a fost dezbătută și de Colegiul Medicilor din România, zilele trecute, care a atras atenția că aproximativ 3.000 de medici de familie din toată țara vor ajunge la vârsta de pensionare în următorii cinci ani. CMR a cerut ca la rezidențiat să fie scoase la concurs mai multe posturi pentru această specialitate. Menționăm că Centrul de permanență din municipiul Buzău nu ar fi primul din județ. În prezent județul nostru are trei astfel de centre: în Berca, Vintilă Vodă și Vernești.

Dincolo de orice vorbe mai mult sau mai puțin meșteșugite, rezolvarea problemei Centrului de permanență de la Buzău, așa cum îl vor medicii de familie, nu mai depinde de niciun factor local. Problema mare, și care nu poate fi rezolvată de niciun serviciu deconcentrat al vreunui minister, dar nici de autoritatea municipală sau județeană, este cea a modului în care sunt plătiți medicii care prestează într-un asemenea centru: cu ora. Căci este de la sine înțeles că o noapte petrecută într-un centru de permanență de la țară – cu câteva prezentări ale pacienților – nu se poate compara cu una din municipiu, unde medicii s-ar putea trezi chiar și cu câte 50 de bolnavi la ușă. Or, chestiunea plății – care este evident că ar trebui să aibă două componente, care să reflecte atât orele petrecute în centru, cât și numărul de pacienți  consultați -, nu poate fi rezolvată pe plan local. (C.B.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker