Actualitate

De ce au fost făcute degeaba la Buzău cele mai multe dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

De fiecare dată când a rămas fără o soluție pentru impunerea restricțiilor în pandemia de coronavirus, Guvernul a recurs la Codul penal, amenințându-i pe români cu articolul care incriminează „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Realitatea arată însă că lucrurile nu au stat cum și-ar fi dorit guvernanții. Din cele 19 dosare deschise la Buzău pentru încălcarea regulilor impuse pentru combaterea coronavirusului, 14 au fost deja clasate, iar unul este încă în lucru. Doar patru au fost trimise în judecată, dintre care unul a fost deja soluționat cu o pedeapsă cu suspendare, iar altul a fost soluționat în primă instanță cu pedeapsa închisorii cu executare, dar fără legătură efectivă cu fapta în sine, ci din cauză că inculpatul nu s-a prezentat la niciun termen de judecată.

Dintre cele două aflate pe rolul Judecătoriei Buzău, unul urmează să fie soluționat în această săptămână, iar celălalt, de care se leagă carantinarea cartierului Poștă, are marți termen de judecată.

Potrivit raportului de activitate pe anul trecut, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost înregistrate în perioada de referință 93 de dosare penale, dintre care 19 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor – art. 352 CP, patru sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică – 368 CP, unul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitare la ură – 369 CP, și 69 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată – art. 322 CP și, res­pectiv, uz de fals – art. 323 CP.

Referitor la dosarele de fals în înscrisuri, până acum doar trei au fost trimise la Parchet cu propunere de trimitere în judecată, iar unul a fost clasat. Restul se află încă în lucru.

Situația este aceeași și la nivel național, foarte puține dintre dosarele deschise și instrumentate de oamenii legii s-au concretizat cu o trimitere în judecată. O piedică pentru procurori este chiar articolul de Cod penal care definește infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor – „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.” – Cod penal, art. 352, alin. 2. Fiind practic imposibil de demonstrat în instanță că cel acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor este și cel care a răspândit boala și că cei cu care a avut contact nu au luat boala din altă parte, multe dintre dosare sunt puse sub semnul întrebării.

Așa s-a întâmplat și la Buzău, astfel că niciun sfert dintre dosare nu a ajuns în instanță. Asta, pentru că, susțin surse judiciare, persoanele vizate nu ar fi provocat îmbolnăvirea celor cu care au intrat în contact, o condiție obligatorie prevăzută de Codul Penal.

Buzoian condamnat de judecători pentru că nu l-au văzut la față

La Buzău, cinci persoane au fost deferite justiției pentru zădărnicirea combaterii bolilor, doar patru fiind din județ. Nici chiar în cazul acestora nu s-a dovedit că ei au îmbolnăvit alte persoane când au fugit din spital sau din centrul de carantină – ca infectați sau doar „suspecți” -, sau când au părăsit cartierul carantinat la acel moment, precum în cazul unei femei care a fentat filtrele și a ieșit la cumpărături.

Primul dosar trimis în instanță a fost soluționat cu o condamnare cu suspendare. Cel vizat, un bărbat din comuna Merei, a fugit din spital înainte să primească rezultatul testului pentru COVID 19, fiind prins de polițiști pe câmp, în timp ce se deplasa spre casă. A opus însă rezistență atunci când oamenii legii au vrut să-l conducă la spital, iar aceasta a cântărit în decizia judecătorilor.

Al doilea buzoian trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost condamnat la un an închisoare cu executare, sentința pronunțată de Judecătoria Buzău fiind prima condamnare cu executare a vreunei instanțe din România într-un dosar cu această acuzație. Bărbatul nu s-a prezentat la vreun termen de judecată. Strugurel Matei are 36 de ani și are domiciliul în comuna Grebănu, județul Buzău. În aprilie, s-a simțit rău și s-a dus la spital. Pentru că avea simptome specifice COVID-19, a fost consultat, izolat și testat. Până la urmă, diagnosticul pus de medici a fost TBC, nu COVID-19. Bărbatul nu a așteptat însă rezultatul testului pentru depistarea noului coronavirus și a fugit din spital. Dosarul penal a ajuns în instanță. Cum bărbatul nu s-a prezentat la niciun termen, judecătorul a decis condamnarea acestuia. „Este indiferent dacă testul a fost pozitiv sau negativ. Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunității, care este o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, a declarant Ștefan Boroș, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău. Bărbatul și-a petrecut o bună parte din viață într-un centru de asistență socială din Râmnicu Sărat apoi și-a petrecut vremea prin mai multe județe.

Un ONG a preluat cazul lui pentru a-l ajuta să atace sentința, astfel că Matei Strugurel a fost găsit și a depus apel în termenul legal. Dosarul nu a fost încă înregistrat la Curtea de Apel Ploiești.

Ce se mai întâmplă cu dosarul responsabililor de carantinarea cartierului Poștă

Nu același traiect are dosarul buzoianului Comitet și al socrului său din Ialomița, Gongoi, responsabili de instituirea carantinei în cartierul Poștă din municipiul Buzău, după ce ar fi împrăștiat în familie noul coronavirus în urma unor deplasări nejustificate între județe în perioada stării de urgență. Au fost trimiși în judecată pe 14 iulie 2020 pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar în noiembrie dosarul a ajuns la instanța de fond, apoi a fost amânat două luni pentru pregătirea apărării și administrarea probelor propuse.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 18-19 aprilie, cei doi bărbați nu au respectat în totalitate prevederile legale și măsurile instituite pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Ulterior, atât cele două persoane, dar și alți membri ai familiilor acestora, au fost diagnosticați cu virusul în cauză. Astfel, prin nerespectarea prevederilor legale, cei doi bărbați au încălcat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea bolii. Procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de cele două persoane.

Pe 18 aprilie, Gongoi, bărbatul de 51 de ani, și-a vizitat fiica la Buzău.  Deplasarea s-a făcut cu declarație pe propria răspundere, chiar dacă astfel de vizite erau interzise în starea de urgență, acesta fiind chiar oprit în trafic de Poliție. A doua zi, Comitet a plecat cu socrul său în Ialomița, tot  în baza declarației pe propria răspundere, pe care au bifat necesitatea asigurării cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate. A fost, de asemenea, oprit în trafic și verificat de poliție, dar a motivat că își duce socrul acasă pentru că urma să păstreze mașina acestuia. Câteva zile mai târziu, Gongoi a ajuns la spital cu simptome de COVID-19. Pe 28 aprilie, a ajuns la spital și Comitet, cu afecțiuni pulmonare, fiind ulterior diagnosticat și el cu SARS-CoV 2. Bărbatul a fost internat pe 1 mai la Spitalul „Victor Babeș“ din Capitală, fiind diagnosticat cu infecție cu coronavirus, iar sâmbătă, 8 mai, a fost externat, ajungând acasă la orele serii. În total, 30 de persoane au fost infectate din rândul contacților săi, din cartierele Poștă, Mihai Viteazu și Dorobanți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker