duminică, 07 martie 2021

Liberalii buzoieni, strâns uniți în jurul lui Orban

După ce Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, și Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, au dat semnalul revoltei anti-Orban, cerând public înlăturarea acestuia din funcția de președinte, filialele partidului s-au grupat, neoficial, în jurul combatanților. Există un nucleu dur de organizații județene care îl susțin pe fostul premier, un număr aproape egal care îi cer să plece de la conducere și un număr mai mic de filiale indecise, care așteaptă să se poziționeze în funcție de felul în care vor evolua ostilitățile.

Joi, PNL Buzău a decis să îi dea în continuare girul fostului premier: „Organizația județeană a Partidului Național Liberal Buzău susține respectarea prevederilor propriului Statut, setului de principii ale bunei guvernări liberale emis în 4 august 2018 și respectă forurile de conducere stabilite cu ocazia organizării Congresului Național al PNL din 17 iunie 2017, respectiv pe domnul Ludovic Orban, președintele ales, fapt certificat de către decizia unanimă adoptată în cadrul Biroului Executiv Județean desfășurat pe 21 ianuarie a.c. Principala preocupare trebuie să fie actul de guvernare, iar aceste momente cer unitate, clarviziune, hotărâri ferme și asumate pentru a gestiona situația cauzată de provocările sociale actuale”, se precizează într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al PNL Buzău.

Miza celor care îl contestă pe Ludovic Orban este crearea unei mase critice în interiorul partidului, suficient de puternică pentru a atrage un număr mare de voturi la Congres pentru un alt candidat la funcția de președinte decât Ludovic Orban. Ludovic Orban și-ar dori să rămână singurul candidat la funcția de președinte al PNL, ceea ce i-ar asigura, aproape automat, și prima șansă pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024.

Pentru ca adversarii săi să nu aibă timp să își construiască masa critică dorită, pe Orban l-ar avantaja organizarea Congresului cât mai repede, în primăvară – luna vehiculată era aprilie – însă acest lucru ar putea fi imposibil din cauza pandemiei. Congresul trebuie să aibă loc fizic, nu online, și atunci este mult mai plauzibil ca acesta să fie organizat în toamnă, dacă evoluția epidemiologică o va permite. Până atunci ar putea să se organizeze mai clar și aripa anti Orban, care nu are încă un candidat pentru funcția de președinte al PNL.

Dacă este să stăm strâmb și să judecăm drept, strâns unit a fost și fostul președinte al PNL Buzău, ex-deputatul Cristinel Romanescu. Și la ce i-a folosit? A fost înlocuit fără menajamente de Orban cu o „echipă câș­tigătoare” care a obținut la alegerile parlamentare un scor mai mic decât al organizației județene conduse de Romanescu la alegerile locale, pe vot politic, respectiv lista de consilieri județeni.

1 COMENTARIU

  1. Toată viermuiala nu a fost din cauză de Orban ci din cauza neamțului. Neamțul trebuia albit după eșecul de la parlamentare, să se inducă ideea că Orban, președintele partidului, ar fi vinovat de eșec. După ce s-a stabilit că neamțul este plăcut uscat, s-a fâsâit și revolta din partidul lui Brătianu!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!