Actualitate

Cum se prezintă piața forței de muncă buzoiene după primul an cu forță de muncă din alte țări

Anul 2020 a adus multe modificări pe piața forței de muncă din județul Buzău. Cu toate că rata șomajului nu a cunoscut fluctuații semnificative, iar efectele pandemiei de Covid 19 nu au fost resimțite din acest punct de vedere-, ceea ce demonstrează, după cum spun specialiștii, că „economia Buză­ului,  și în special platforma industrială din municipiul Buzău, au rezistat bine șocurilor economice generate de pandemie”-, a re­venit în actualitate așa-numitul „șomaj de iarnă”, în domeniile economice precum construcțiile, agricultura. Este un fenomen care nu a mai fost întâlnit în ultimii patru ani.

Tot anul trecut, în premieră, au pătruns pe piața locală a forței de muncă și muncitori din străi­nătate. „Anul 2020 a adus în județul Buzău importul de forță de muncă străină, din Vietnam și Thailanda, în special în domeniul construcțiilor”, spun specialiștii AJOFM Buzău. Acest import de forță de muncă a ve­nit pe fondul unei probleme care s-a acutizat și mai mult în pandemie din cauza imposibilității organizării de cursuri de calificare. Este vorba despre lipsa forței de muncă cu calificare din județul Buzău, în timp ce, spun specialiștii AJOFM, „în conti­nuare se manifestă o creștere semnificativă a cerinței de angajare pe locuri de muncă ce necesită calificare”. Pe de altă parte, specialiștii instituției buzoiene de ocupare a forței de muncă mai spun că s-a înregistrat anul trecut, adică chiar și în pandemie,  fenomenul migrației forței de muncă tinere și relativ calificată către țările Uniunii Europene. De asemenea, se mai observă și o migrație a forței de muncă pentru reîntregirea familiilor deja mutate în spațiul Uniunii Europene sau a altor țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, pentru câștiguri salariale mai mari.

Pentru a se evita concedierile în perioada de pandemie, AJOFM Buzău a atras sume importante de bani pentru subvenționarea locurilor de muncă existente.

„În anul 2020, 75.573.864 lei, adică aproximativ 15,4 milioane euro, au fost infuzați pe piața muncii din județul Buzău pentru menținere, stimulare, creare de locuri de muncă, cât și pentru atenuarea efectelor negative din punct de vedere social create de pandemie”, spun reprezentanții AJOFM Buzău.

În aceste condiții, chiar și în vreme de pandemie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a reușit, anul trecut, să încadreze 8.245 de șomeri, prin măsuri active prevăzute de Legea 76/2002, fie măsuri de stimulare a încadrării șomerilor, fie măsuri de subvenționare a locurilor de muncă create pentru anumite categorii de șomeri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker