Actualitate

Cum vrea un ONG să „hrănească starea de bine din comunitate“

Profesoară de limba engleză și psiholog, obișnuită cu facilitarea învățării și a consilierii în vremuri de continuă reformă și schimbare, autoare a unui ghid de supraviețuire pentru dascăli – „Tezaur de greșeli”-, Carmen Neagu are multe inițiative locale la activ, respectiv proiecte care vor prinde viață în cadrul unui grup care se numește „Cătinel”. Unele dintre ele au ajuns deja în atenția Primăriei, prin luna iulie, când administrația locală a organizat competiția „Oameni de Bine –  Bugetare Participativă”. De fapt, a mărturisit atunci Carmen Neagu, unele proiecte îi aparțin, altele aparțin oamenilor frumoși cu care pune la cale înființarea organizației neguvernamentale „Cătinel”.

Carmen Neagu

„Am fost și eu la premierea proiectelor câștigătoare în urma inițiativei proiectelor de bugetare participativă în care fiecare buzoian a putut să propună proiecte de dezvoltare a Buzăului Circular. Eu am depus cinci. Nici unul nu a fost câștigător. Dar au fost apreciate. <Mall-ul artizanal> s-a vrut o alternativă la consumerismul mall-ului modern, <Teen Home> s-a văzut ca un spațiu de socializare pentru tineri în Parcul Crâng, cu hamacuri și ghirlande luminoase, <Cămara> comunitară se concretiza în frigidere poziționate la ieșirile din piețe sau supermarketuri pentru donații de alimente, <Harta Buzău oraș deschis>, v-ați dat seama că era o aplicație cu toate evenimentele din oraș, iar <Transport gratuit> era util pentru elevi la primele ore ale dimineții, la prânz și seara, pentru cei care învață în schimbul de după-amiază”, a explicat Carmen Neagu. Chiar dacă nu au fost premiate pe loc, ideile prezentate în concurs au fost reținute de autorități, în ideea că ar putea fi implementate într-o formă sau alta, poate chiar dezvoltate.

De altfel, Carmen Neagu mărturisește că experiența oferită de participarea la competiția organizată de Primărie a fost de bun augur. „M-a ajutat provocarea asta. Nu am construit foarte detaliat. Ideile în proiectele prezentate nu au fost detaliate. Proiectele, multe dintre ele, le-am gândit eu, cum a fost <cămara comunitară> sau <transportul gratuit pentru elevi în anumite intervale  orare din zi>, atunci când ei vin sau se întorc de la școală. Dar sunt și proiecte pe care nu le-am gândit eu, dar m-am dus cu ele în comunitatea mea. Eu am un grup unde mă întâlnesc cu oameni cu care discut lucruri de genul acesta; grupul urmează să-l transformăm într-un ONG se va numi <Cătinel>. În <Cătinel> facem lucrurile cătinel”, a mărturisit Carmen Neagu.

De aceea, „fabrica de idei” care stă în spatele proiectelor propuse de Carmen Neagu în competiția lansată de Primărie, „Oameni de Bine –  Bugetare Participativă”, va prinde viață sub forma unei organizații neguvernamentale pe care a denumit-o „Cătinel”, deoarece proiectele bune sunt acelea la care se ajunge după ce te gândești pe îndelete, după ce întrebi,  te consulți, după ce te informezi, adică după ce „stă la dospit” pentru a crește mare și frumos precum cozonacii de odinioară în cuptorul bunicii.  Și primii pași au fost făcuți în această direcție după un proces de maturare, după cum mărturisește Carmen Neagu: „Eu sunt profesor de mulți ani și de mulți ani sunt psiholog; și nu pot să spun că chiar de când m-am mutat în Buzău din zona Moldovei, adică din 2005, am simțit <duhul> comunității, că aparțin ei. Am muncit școală-casă, am făcut multe lucruri, dar la partea relațională <nu am pus carne> până nu am trecut și eu printr-un proces de dezvoltare personală și am înțeles că erau și la mine niște lucruri. M-am apropiat de fetele din grupul <Cătinel>. Este vorba despre  un arhitect, încă un psiholog, un ONG-ist;  acum i-am scris statutul. Am primit confirmarea că denumirea este disponibilă; urmează să depunem documentele, ca să intre în legalitate”.

Zilele acestea Carmen Neagu a făcut cunoscut pe pagina sa de socializare că s-a trecut la fapte și în privința organizației neguvernamentale, adică, spune aceasta: „Astăzi am fost cu <Cătinel> în cap. Am semnat cele cinci exemplare ale documentelor prin care vom solicita trecerea lui <Cătinel> în registrul ONG-urilor. Am desenat inspirații de logo. Și ne-am întrebat ceea ce ne-ați întrebat cu toții: <Și ce va face Cătinel?> Va trăi <Cătinel>. Pentru că membrii <Cătinel> doresc să se adune la gândul: conștientizării efectelor trăitului pe repede înainte și promovării trăitului cătinel cu soluții ce țin de sănătate (fizică, emoțională și mintală), mediu, educație și cultură;  prin trăit pe repede înainte înțelegem goana, superficialitatea, consumul excesiv și risipirea, nerăbdarea, dorința obținerii rezultatului imediat, forțarea biodiversității /proceselor naturale; prin trăit cătinel înțelegem regândirea consumului, reflectarea la obiceiurile de suprastimulare, lejeritatea și acceptarea ritmurilor naturale”.

Și pentru că își dorește ca organizația să se adreseze buzoienilor, să înglobeze cât mai mult din ceea ce și-ar dori aceștia, Carmen Neagu a lansat invitația ca cei ce au idei cu privire la ceea ce ar putea să însemne sau să facă „Cătinel” pentru comunitate să trimită în scris propuneri. „Ne-am dat ca temă crearea unei liste cu ceea ce înseamnă trăit Cătinel pentru noi. Scrie-mi în comentarii sau în privat lista ta de trăit Cătinel. Pentru că, deși îl scriem la fel, îl simțim diferit”, este mesajul lansat în spațiul virtual de Carmen Neagu.

Cert este că această organizație, deși se înființează abia acum, ea și-a făcut intrarea în rândul inițiativelor din sectorul neguvernamental prin  oamenii ei. Cea mai importantă inițiativă sau una dintre cele de căpătâi este cea privind „hrănirea stării de conectare din comunitate”. În primul rând s-au conectat persoanele care pun bazele organizației. „Noi am grăbit să ne înțelegem noi între noi, ceea ce ne entuziasmează pe noi, ce ni se pare greu, unde ni se pare prea mult. Ne-am tot întâlnit fără o agendă, și , cătinel, m-am dus  cu <mallul artizanal>. Inițial îl numisem altfel. Acolo m-au ajutat să-i găsesc denumirea aceasta de <mall artizanal>. Eu nu știam unde să-l localizez și mi-a plăcut  ideea lor (n.r., al celor ce pun bazele „Cătinel”> de a-l localiza chiar aici, în Palatul Comunal, care este în inima Buzăului. Nu pot să spun că au fost doar ideile mele;  au fost și idei ale mele, dar au fost și șlefuite în relaționarea mea cu oamenii din <Cătinel>. Proiectele pe care le-am propus la <Bugetarea participativă> spunem că sunt gândite cu grupul acesta de inițiativă <Cătinel>, dar am și alte proiecte care nu s-au născut aici cum a fost <Buzău oraș deschis sănătății psiho-emoționale>, care tocmai s-a încheiat în iunie și care a presupus ca în fiecare lună să avem o întâlnire, o conferință și un atelier  pe un subiect din domeniul acesta al sănătății psiho-emoționale a comunității”, povestește Carmen Neagu.

Prin urmare, ONG-ul are prins în statut ca scop „hrănirea stării de conectare din comunitate”. Sună general, dar în spatele acestui scop se află de fapt crearea unei comunități. O comunitate în care fondatorii „Cătinel” își doresc să se simtă conectați cu ceilalți. „Celor care le-am mai povestit despre scopul nostru s-au gândit la mâncare. Da. Va fi și cu mâncare, pentru că odată ce oamenii se adună, vorbesc, savurează o mâncare, o băutură, vorbesc despre copii, se schimbă idei despre cum să-și crească copiii sau cum să-și îmbunătățească o afacere; e clar că suportul va fi unul gustativ. Nu avem proiecte trasate. Avem direcțiile către care vom merge. Vom merge pe sănătate fizică și emoțională, pe educație și cultură și pe mediu. Acestea sunt direcțiile pe care le vom construi”, a mai spus Carmen Neagu.

Articole similare