Administrație

La Vintilă Vodă stă să înceapă cel mai mare program de asfaltare

Primarul comunei Vintilă Vodă, Ion Coman, se numără printre coordonatorii de administraţii publice locale care au o agendă încărcată la capitolul întocmire documentaţii pentru accesare proiecte de investiţii, cu finanţare fie din surse guvernamentale, fie din fonduri europene. La acest moment, Primăria Vintilă Vodă este în aşteptarea unei investiţii de interes local, cel mai mare program de asfaltare a drumurilor de interes local (uliţe).

Documentaţia a fost depusă la Ministerul Dezvoltării încă de pe timpul funcţionării Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL I), din perioada anului 2018, promotor fiind guvernul social democrat de atunci. Ulterior, documentaţia depusă de Primăria Vintilă Vodă a fost trecută pe lista proiectelor eligibile, pentru finanţare, sub structura PNDL II. Schimbările la nivel de guvernare, la finele anului 2019, au făcut ca lucrurile să intre într-o zonă nesigură, în ce priveşte viitorul proiectelor depuse de primăriile din zonele rurale, astfel că abia la finele anului 2021 să se vorbească despre constituirea unui alt program cu acoperire naţională, care să preia documentaţiile depuse pe cele două variante PNDL, de data aceasta sub numele „Anghel Saligny”. Partea bună a lucrurilor a fost că acest nou program a fost acceptat de Comisia Europeană în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ceea ce însemna că proiectele primăriilor din zonele rurale urmau să fie finanţate cu fonduri europene, o alternativă mult mai sigură, în comparaţie cu finanţările de la bugetul naţional.

„La acest moment, spune primarul comunei Vintilă Vodă, Ion Coman, s-a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor, deci cunoaştem constructorul, iar în perioada următoare vom da ordinul de începere, cu organizarea de şantier. Este vorba despre asfaltarea a 32 de drumuri locale, uliţe, cum sunt numite aceste căi de acces în zona rurală, ceea ce va însemna peste 10 kilometri de drumuri modernizate”. De altfel, în aşteptarea marii asfaltări, un alt drum, pe o lungime de 670 de metri, a fost modernizat şi asfaltat, tot cu fonduri europene. La capitolul infrastructură rutieră locală, primarul Coman aminteşte despre necesitatea construirii unui pod peste râul Slănic, în zona Sârbeşti, investiţie pentru care este pregătită documentaţia tehnică, şi pentru care se caută sursa de finanţare, cel mai probabil tot în zona fondurilor europene.

În altă ordine de idei, tot cu fonduri europene a fost reabilitat şi modernizat Căminul Cultural din satul Niculeşti, iar pentru reabilitarea lăcaşului de cultură din satul reşedinţă, Vintilă Vodă, este pregătită documentaţia tehnică. Cât despre sursa de finanţare, primarul Coman spune că dosarul ar urma să fie depus la ADR Brăila, un organism ce funcţionează pe principiile europene de dezvoltare regională şi, evident, finanţarea va fi asigurată cu fonduri comunitare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker