Actualitate

Cum vrea soția primarului de la Calvini să scape de dosarul penal pentru fraudă cu fonduri europene

Soția primarului comunei Calvini ar putea scăpa de dosarul penal în care a fost trimisă în judecată de către Direcția Națională Anticorupție pentru fraudă în formă continuată cu fonduri europene obținute de la Agenția de Plăți și Intervenție Pentru Agricultură.

Nicoleta Bîtu, soția primarului Valeriu Bîtu, a fost trimisă în judecată în luna iulie a anului trecut, iar în august dosarul a trecut de camera preliminară, decizia judecătorilor nefiind atacată. În decembrie 2020, avocatul acesteia a cerut amânare pentru achitarea prejudiciului către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, solicitarea fiind înnoită și la termenul de joi, 14 ianuarie. Astfel că Nicoleta Bîtu are termen până spre sfârșitul lunii februarie pentru a face plata promisă.

Dosarul de corupție în care Nicoleta Bîtu a fost trimisă în fața judecătorilor ar avea la bază o plângere depusă în urmă cu patru ani la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de doi localnici, frați, cărora, pe vremea când era primar al comunei Calvini, Valeriu Bîtu le-a refuzat reconstituirea dreptului de proprietate. Cercetările în acest dosar au dus însă către unele ilegalități cu terenuri de pe raza comunei de care ani de zile nu se interesase nimeni. Așa s-a ajuns la soția fostului primar Bîtu, care, printr-o societate pe care o administra, a încheiat contracte fictive de arendă pentru mai multe suprafețe de teren. În baza acestor contracte, a cerut subvenții de la APIA.

Întreaga afacere a ieșit la iveală când ginerele unuia dintre proprietari, stabilit în Galați, a venit să-și revendice moștenirea după ce socrul său a decedat. Bărbatul era mort de vreo patru ani, însă apărea ca fiind semnatarul unuia dintre contractele de arendă încheiat de firma familiei primarului de la Calvini. Ancheta a stabilit că astfel de contracte „semnaseră” și alți câțiva localnici, însă aceștia habar n-aveau de existența acestora. De unde avea femeia informații despre terenurile nefolosite, au aflat anchetatorii.

Din cauza acestor contracte de arendă „inventate”, Nicoleta Bîtu a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție: „Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Și primarul Bîtu a avut probleme cu legea

În legislatura 2016-2020, Valeriu Bîtu a fost viceprimar la Calvini doar un an de zile, funcția sa fiind și motivul dizolvării Consiliului Local al comunei. Bîtu nu a vrut să-și dea demisia, iar primarul de atunci, Nicolae Curelea, nu a avut numărul de voturi necesare pentru a impune un alt viceprimar, așa că acesta din urmă a cerut în instanță dizolvarea deliberativului local. Valeriu Bîtu a câștigat alegerile locale în septembrie 2020 din partea PNL.

Problemele lui Valeriu Bîtu cu legea sunt vechi și au fost cauzate tot de ,,inginerii” cu terenuri, el fiind și primul primar buzoian condamnat penal. Pe când era primar PSD, Bîtu a fost condamnat de Judecătoria Pătârlagele la șase luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri oficiale și uz de fals. Acesta a modificat un proces verbal al comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, în care a mai adăugat o suprafață din centrul comunei, fără ca nimeni să știe. Folosind acel document falsificat, primarul a reușit să vândă terenul aflat în proprietatea publică unui localnic, iar acesta, la rândul său, l-a vândut mai departe. Numai că acea suprafață era deja revendicată de familia Catrinoiu încă din anii ‘90. Imediat, Corneliu Catrinoiu a depus plângere împotriva primarului. Procesul a început în anul 2009, iar în 2011 primarul din Calvini a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare.

Corneliu Catrinoiu era unul dintre cei cinci moștenitori, toți frați, ai unei vechi familii de moșieri din Calvini. Familia respectivă a fost ­„di­s­locată” de regimul comunist, în anul 1948, în baza celebrului Decret 83, care prevedea și confiscarea averii „exploatatorilor”, chiaburi și moșieri, în cazul celor de la țară. Familia Catrinoiu a pierdut, atunci, printre altele, 63 hectare de pădure și 66 hectare de teren arabil, pe care moștenitorii încearcă, și acum, să le redobândească. Conform lui Corneliu Catrinoiu, Primăria le-a retrocedat fizic doar 10 hectare de teren arabil și 50 hectare de pădure, însă celelate proprietăți se lăsau așteptate. Printre ele, un teren de 2.915 metri pătrați, situat vizavi de fostul sediu al Primăriei, pe care se află patru imobile, cu suprafața totală de aproximativ 600 metri pătrați. Acesta este, de fapt, terenul de la care i s-a tras condamnarea primarului Valeriu Bîtu, teren a cărui soartă a avut un traseu cel puțin ciudat, vânzarea acestuia către ultimul proprietar fiind intermediată de soția lui Valeriu Bîtu.

Corneliu Catrinoiu a spus atunci că, deși responsabilii Primăriei Calvini aveau cunoștință că terenul și clădirile sunt revendicate, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar a eliberat acte de proprietate unui sătean, căruia i s-ar fi spus că este vorba despre un teren situat la… Padina! Apoi, susține Catrinoiu, proaspătul proprietar a înstrăinat terenul – tot știind că este situat la Padina – unui consătean, printr-o tranzacție intermediată de… soția primarului Valeriu Bîtu. Iar ultimul posesor a început să construiască o clădire pe terenul în cauză.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker