joi, 25 februarie 2021

Dosarul mitei de 100 lei la medicul de familie, o făcătură?

Medicul Anișoara Cazacu, trimisă în judecată pentru că ar fi luat mită 100 de lei de la un pacient, a fost declarată nevinovată după ce denunțătorul s-a încurcat în declarații. Anișoara Cazacu, medic de familie și medic specialist în medicina muncii, a fost trimisă în judecată în iunie 2019, fiind acuzată că a luat mită 100 de lei de la un pacient care lucra ca fierar-betonist și care voia concediu medical.

Dosarul în cazul doctoriței Cazacu a fost deschis în ianuarie 2019, când pacientul s-a dus la cabinetul medicului de familie, unde a spus că se simte rău și vrea concediu medical. Bărbatul a susținut în fața procurorilor că medicul de familie i-a acordat cinci zile de concediu medical, dar el a insistat să primească zece. Atunci, susține pacientul, doctorița i-ar fi spus că „astea costă” și l-ar fi îndrumat să se intereseze la colegi cât costă ziua de concediu medical. Plecat din cabinetul medicului de familie, muncitorul a sesizat Serviciul Județean Anticorupție, iar în aceeași zi doctoriței i s-a organizat flagrantul. Astfel, ofițerii DGA au „marcat” 250 de lei (cinci ­ba­ncnote) cu „mită”, l-au „echipat” pe pacient cu tehnică de înregistrare și l-au trimis la doctoriță. Din cei 250 de lei care ar fi trebuit să îi fie dați doctoriței, ofițerii DGA au găsit în biroul acesteia doar 100 de lei.

În timpul procesului, întreaga cercetare penală s-a dus pe apa sâmbetei. Denunțătorul a declarat că doctorița i-a restituit 150 de lei spunând că e prea mult. La rândul său, doctorița a spus că nu a vrut să ia niciun ban de la pacient, dar acesta a insistat, fiind posibil ca cei 100 de lei găsiți cu ocazia flagrantului să îi fie aruncați pe birou de pacient. În faza de cameră preliminară și înregistrarea flagrantului, procesul-verbal de constatare a flagrantului, probe-cheie în dosar, au fost excluse, judecătorul considerând că a fost încălcat principiul loialității probelor. Dacă, în faza inițială, denunțătorul a declarat că doctorița de familie i-a cerut bani pentru prelungirea concediului medical cu cinci zile, ulterior a spus că nu a mai solicitat prelungirea concediului medical, dar a vrut să îi ofere bani doctoriței „pentru a nu se supăra” pe el. Bărbatul nu a putut explica de ce a insistat să îi ofere mită medicului, deși asistenta i-ar fi spus să nu o facă. În plus, deși a susținut că i s-au cerut bani, nu știa ce sumă să ofere.

În urma procesului, Tribunalul Buzău a decis achitarea medicului Anișoara Cazacu. „Instanța constată că probele aflate la dosarul cauzei nu confirmă acuzația de luare de mită. Astfel, pe de o parte, nu există probe că inculpata a cerut bani de la martorul denunțător, iar pe de altă parte, persistă un dubiu serios cu privire la împrejurarea esențială, dacă inculpata a primit o parte din banii oferiți de acesta, întrucât ea neagă această împrejurare, iar declarațiile martorului sunt contradictorii cu privire la aspecte importante, astfel încât credibilitatea lor este redusă și nu poate fi opusă depoziției inculpatei”, arată Tribunalul Buzău, a cărui sentință a rămas definitivă, nefiind atacată.

Achitarea a venit după doi ani de anchetă și cercetare judecătorească.

loading...
error: Content is protected !!