miercuri, 02 decembrie 2020

Cum vrea ministrul Muncii să angajeze șomerii cu patru clase

Buzăul se numără printre județele cu cele mai multe sistări ale plăților  către asistații sociali. Este vorba despre sistările de la plată făcute de  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă în cazul șomerilor care au refuzat locul de muncă oferit de instituție pe baza ofertelor transmise de angajatori. Sistarea acestor plăți înseamnă, potrivit legii,  plăți care atrag după sine inter­zicerea primirii de ajutor social de către persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni.

Pe această listă, Buzăul,  cu 9.340 ajutoare sociale și cu o rată  a șomajului de 6,46%, ocupă a treia poziție după Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata șomajului) și  Botoșani.  Marea parte a celor peste 9.000 de asistați sociali care se află în evidențele AJOFM Buzău este formată din persoane care nu au absolvit nici măcar 8 clase și sunt greu de angajat sau aproape imposibil, pentru că aceștia nu pot participa nici măcar la cursuri de calificare pentru vreo profesie.

În opinia ministrului Muncii, AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporție de peste 80% au 4 clase.

„Sunt însă județe în care principiul stabilit în lege nu funcționează astfel încât oamenii se obișnuiesc să fie dependenți de ajutorul social și nu depun eforturi pentru a muncii”, susține Violeta Alexandru. Cum situația aceasta se regăsește în toate județele în care asistații sociali sunt cu miile, ministrul  Muncii, Violeta Alexandru, a spus că intenționează să modifice legislația în domeniul ocupării forței de muncă astfel încât  și persoanele cu 4 clase să poată participa la cursuri de formare pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă.

Decizia ministrului vine în contextul în care, anul trecut, la nivel național,  din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajați și angajator desfășurat la nivelul unei agenții județene pentru ocuparea forței de muncă. În anul 2020 au fost înregistrate 700 dosare cu plata sistată, număr mai redus în situația pandemiei Covid.

„Am în lucru propunerea de a modifica legislația astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu acești oameni care refuză locul de muncă. Funcție de concluzii, mă gândesc la noi soluții de sprijin. Este mult de muncă și aici”, scrie ministrul pe pagina de Facebook.

Ministrul cere sprijinul sindicatelor

Potrivit ministrului, perioada în care persoana primește o indemnizație de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutați să își găsească cât mai repede un loc de muncă.

„Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piața muncii”, precizează Alexandru.

Ministrul a mai arătat că trebuie văzut cât de ușor este să fie găsite anunțurile privind locurile de muncă, arătând că sunt români care au revenit în țară și cărora ar trebui să le fie ușor să își găsească un loc de muncă.

„Din păcate, puțini apelează la AJOFM-uri. Instituția nu este astăzi un actor important în această piață. Ar merita. Voi face și eu o simulare”, subliniază ministrul de resort.

Ministrul a mai dat o explicație a situației numărului mare de asistați sociali aflați în sistemul de șomaj.

Aceasta a menționat că una dintre explicațiile pentru această situație ar fi aceea că procesul de comunicare între instituțiile implicate presupune un schimb greoi de documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanșează ancheta socială și stabilește eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social și trimit lunar, în format electronic, în termen de cinci zile de la primirea situațiilor de la primar, la AJOFM și la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM și ITM trimit înapoi la AJPIS situația nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.

loading...
error: Content is protected !!