sâmbătă, 24 octombrie 2020

Care au fost cele mai importante evenimente ale politicii buzoiene ale anului 2018 (I)

Anul politic 2018 a debutat cu un eveniment care va avea drept consecință plecarea din guvern a celor doi buzoieni care au făcut parte din cabinetul condus de Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu și ministrul Culturii Lucian Romașcanu, respectiv scandalul pe tema demiterii șefului Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu.

În 9 ianuarie 2018, după declanșarea scandalului din Poliția Română generat de cazul polițistului acuzat de agresiuni sexuale – cele mai recente victime fiind doi copii -, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcție a șefului IGPR, Bogdan Des­pescu. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi pre­zinte, în termen de o săptămână, un raport.

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit, spunând că nu mai dorește să mai lucreze cu ea și că dacă va fi lăsată să își dea demisia o va accepta. Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată pe 15 ianuarie de Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând pe loc din funcția de premier. În aceeași seară, singurul vicepremier buzoian din istoria post-decembristă, social-democratul Marcel Ciolacu, probabil cel mai apropiat colaborator al fostului prim-ministru, a demisionat și el.

Ciolacu a transmis, atu­nci, un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, în care a anunțat că se va întoarce în Parlament, unde se va implica în mod special pentru dezvoltarea județului Buzău: „Mulțumesc premierului Mihai Tudose, întregii echipe guvernamentale și tuturor colegilor mei pentru modul exemplar în care am cola­borat în această perioadă. A fost un efort extraordinar pentru a duce la îndeplinire angajamentele din programul de guvernare cu care am câștigat alegerile. Avem o creștere economică record, am crescut salarii și pensii, avem cea mai mică rată a șomajului și am demarat investiții majore în infras­tructură. Sunt rezultate bune care oferă viitorului guvern o bază so­li­dă pe care să construiască în conti­nuare astfel încât să aducă prosperitate româ­nilor. Mă voi întoarce cu fruntea sus în Parlament unde voi continua să mă dedic serviciului public în beneficiul României. Și, în mod special, voi continua să mă lupt pentru toate proiectele care vizează dezvoltarea jude­țului Buzău”, a scris pe Facebook deputatul Marcel Ciolacu.

Primele semne de opoziție internă ale buzoienilor  

În perioada cuprinsă între debutul scandalului pe tema demiterii șefului Poliției Române și până la demisia lui Mihai Tudose, atât vârfurile PSD de la nivel central, cât și reprezentanți ai social-democraților de la nivelul organizațiilor județene, și-au făcut cunoscute pozițiile față de una dintre cele două grupări aflate în primul conflict de anvergură. Așa cum era de așteptat, organizația județeană Buzău, controlată de Marcel Ciolacu, s-a situat, prin vocea mai multor responsabili, de partea grupării premierului.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, numărul doi în organizația social-democrată buzoiană: „Avem o Guvernare bună și un premier capabil să implementeze programul de guvernare votat de români! Guvernul Tudose are toată susținerea mea! A demonstrat că poate asigura o guvernare eficientă, că echipa de guvernare are foarte multe realizări, bazate și pe o strânsă colaborare cu administrația publică locală. România are nevoie de o guvernare stabilă! Un guvern nu poate asigura creșterea economică și dezvoltarea țării dacă nu are continuitate în activitate! Să nu uităm că ne aflăm în Anul Centenarului și este foarte important să demonstrăm că suntem uniți și vom duce la îndeplinire toate promisiunile făcute românilor”, a scris Neagu pe Facebook.

Un mesaj surprinzător prin duritatea față de tabăra lui Liviu Dragnea a postat primarul Constantin Toma, care conduce cea mai importantă organizație locală din județ, cea din munici­piul Buzău: ,,Lăsați țara să trăiască, conducători ai PSD-ului! Acum, în 2018, la 100 de ani de Românie întreagă, lăsați interesele meschine personale și vedeți ce este important pentru țară! Lăsați Guvernul să lucreze, pentru că este pe calea cea bună chiar dacă trebuie să ia măsuri care deranjează pe unii!  Românii s-au săturat de acest circ ieftin și așteaptă rezultate! Nu există niciun scenariu din străinătate care să ne țină în permanență pe ultimul sau penultimul loc în Uniunea Europeană. Exi­stă doar conducători politici români fără viziune și care nu pun interesul majorității românilor deasupra interesului personal. E timpul ca asta să se schimbe! Buzăul are nevoie de o guvernare stabilă și nu de un spectacol ieftin la București!”, a scris primaru Toma pe pagina sa oficială de Facebook.

Deputatul Sorin Lazăr a ținut să își exprime, pe aceeași rețea de socializare, adeziunea la gruparea condusă de premierul Mihai Tudose: ,,Suntem oameni, gândim diferit și nu ne ma­nifestăm la fel. De altfel, din dezbatere și chiar din contradicție se naște progresul. Dar știm cu toții că nimic nu se poate construi pe instabilitate. Nu poți fi credibil dacă nu ești predictibil, nu poți concepe nimic pe termen lung dacă nu simți ­so­lidaritatea celor cu care lucrezi sau te susțin. De aceea, ca deputat PSD, îmi exprim speranța că ziua de luni (15 ianuarie 2018, n.r.) va fi cea în care colegii noștri din CEX vor ști să arate această solidaritate actualei echipe guvernamentale, investită cu încredere de coaliția de guvernare, echipa în care eu cred cu tărie în continuare!”.

Deputatul Sebastian Radu susținea că evaluarea guvernului trebuie făcută strict din punctul de vedere al performan­țelor, și nu al preferințelor personale, și cere consultarea tuturor grupurilor parlamentare care susțin actuala guvernare. Totuși, el considera că echipa guvernamentală poate fi ajustată, dar nu schimbată în totalitate: „Guvernul trebuie evaluat din punct de vedere al performanțelor. Strict. Preferințele personale nu au relevanță într-un domeniu în care este în joc unitatea țării, stabilitatea acesteia, viețile cetățenilor. Orgoliile nu trebuie, în nicio situație, să fie mai presus de interesul național. Iar interesul național în acest moment este ca guvernarea să fie predictibilă. Să știm că ce începem acum va avea continuitate peste o săptămână, o lună, un an. De aceea, cred că atunci când dorim să implementăm un proiect și finalul acestuia să fie considerat un succes, nu schimbăm echipa împreună cu liderul său la mijlocul perioadei. Într-adevăr, dacă observăm că o parte din echipă nu performează, putem aduce ajustări echipei. Dar pentru asta este necesară consultarea tuturor. În speță, deși CexN al PSD este un organism statutar, de această dată este oportun ca activitatea în ansamblu a guvernului sau dimensiunea acestuia să fie discutate de totalitatea membrilor grupurilor parlamentare care susțin Guvernul, deoarece în mod cert ideile provenite din partea tuturor acestor parlamentari vor acoperi o arie mai mare de soluții și vor oferi o mai bună reprezentativitate a cetățenilor în ceea ce privește guvernarea. Pentru că la acest fapt se reduce totul. La reprezentarea celor care ne-au acordat votul și luarea deciziilor în numele lor. De aceea, niciunul dintre membrii coaliției de guvernare nu trebuie exclus din această consultare. Fiecare voce trebuie să se facă ­au­zită, pentru că fiecare voce reprezintă cetățenii”, considera Sebastian Radu.

La rândul său, deputa­tul Dănuț Păle era de părere că actualul executiv a demonstrat că poate pune în practică în mod eficient programul de guvernare: „Unitatea și dialogul într-un partid sunt cele mai de preț bunuri pe care le are o astfel de organizație într-o societate democratică. Predictibilitatea, coerența și continuitatea sunt atributele esențiale ale unei guvernări. Toate acestea însumate, atunci când este vorba despre un partid aflat la guvernare, au ca rezultat proiecte benefice pentru cetățeni. Cred ca avem ­res­ponsabilitatea, ca partid ales cu majoritatea voturilor românilor, să le oferim acestora un cadru politic, economic și social stabil, să nu ne punem singuri piedici atunci când ceva merge bine, să recunoaștem faptul că mai presus de orice trebuie să fie interesul cetățeanului. Iar în momentul de față, interesul cetățeanului îl reprezintă dialogul constructiv între factorii de decizie și, cel mai important, continuarea aplicării programului de guvernare, lucru pe care actualul guvern a demonstrat că îl poate realiza în mod eficient și echilibrat”, a scris Dănuț Păle pe Facebook.

Poziția buzoienilor față de modul în care Liviu Dragnea înțelege să conducă partidul și, mai grav, impunerea de către acesta în guvernul condus de Viorica Dăncilă a unor analfabeți funcțional croiți după chipul și asemănarea premierului, s-a menținut pe întreg parcursul anului 2018. Inutil însă, rezultatele unui an de guvernare a ultimului cabinet PSD-ALDE fiind cele cunoscute. Cei doi parlamentari buzoieni care au făcut parte din guvernul condus de Mihai Tudose s-au întors în Legislativ nu fără a lăsa ceva în urma lor: fonduri fără precedent orientate, la insistențele lui Marcel Ciolacu, către județul Buzău prin programe și proiecte guvernamentale, și un program coerent de marcare a Anului Centenar elaborat de Lucian Romașcanu. Din păcate însă, cel puțin în ceea ce îl privește pe fostul ministru al Culturii, cel ce i-a urmat în funcție, abulicul George Ivașcu, nu a făcut altceva decât să își bată joc, până în ultima zi a mandatului, de marea sărbătoare națională a românilor. Deci, chiar dacă Ciolacu și Romașcanu apar în statisticile seci, în cifre, ale Parlamentului, cu o activitate mai redusă decât a colegilor lor – din cauza perioadelor cât au făcut parte din guvern -, mandatele lor în Executiv compensează acest “minus”.

1 COMENTARIU

  1. Si totusi, de ce acesti „corifei” ai politicii buzoiene, inclusiv cei locali gireaza in continuare prin votul lor acest guvern de analfabeti ale caror rezultate la guvernare ne intorc in anul 2000, plata prostiei lor o vom suporta tot noi.
    Sunt la fel de vinovati, cel putin din punct de vedere moral, daca nu mai rau ca nu iau o decizie corecta,
    Explicatia este una foarte simplu-PROPRIUL INTERES, restul intra la si altele.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!