Economic

Cum sunt ajutați copiii de jucăriile senzoriale

Încă de la naștere, copiii își explorează simțurile și procesează noi informații. Imediat după ce vin pe lume, copiii își folosesc în mod natural cele cinci simțuri pentru a intra în contact și pentru a cunoaște mediul înconjurător. De aceea, pentru a le veni în ajutor, familiile pot iniția în casă diferite activități de natură senzorială pentru a-i încuraja pe copii să exploreze cu ajutorul simțurilor lor. Jocurile senzoriale devin, în acest fel, un mod foarte valoros de a-i implica pe copii în activități care le vor spori simțurile și le vor îmbogăți învățarea.

În timp ce toate cele cinci simțuri–gustul, mirosul, vederea, sunetul și atingerea–sunt deja bine cunoscute, există și câteva simțuri interne. Acestea sunt echilibrul, poziția și mișcarea, simțuri pe care jucăriile senzoriale le stimulează și le dezvoltă la fel de bine. Află, din rândurile de mai jos, cum contribuie jucăriile senzoriale la dezvoltarea cognitivă dar și a altor abilități ale copilului, încă de la o vârstă timpurie.

Îi ajută să facă unele conexiuni cerebrale

Mulți părinți consideră experiențele jocurilor senzoriale ca fiind pur și simplu „un joc”, fără să-și dea seama de potențialul extraordinar de învățare al acestor activități. Jucăriile senzoriale pentru bebeluși sunt importante pentru dezvoltarea creierului, întrucât stimularea senzorială pentru copii este esențială. Primii trei ani sunt momentul în care creierul unui bebeluș crește într-un ritm rapid. De aceea, jocurile senzoriale pot întări sinapsele și funcțiile senzoriale.

Sinapsele din creier sunt adăugate sau anulate pe baza experiențelor de viață. Acest lucru se numește neuroplasticitate, care este permanent dependentă de experiență. Neuroplasticitatea este acea capacitatea a creierului de a schimba căile neuronale sau sinapsele pentru a reconecta creierul. Când copilul tău este provocat prin jocuri ce îi permit să folosească mai multe simțuri simultan pentru a îndeplini o sarcină, el va învăța mult mai mult din experiență și va păstra mult mai multe informații. Jocul senzorial este important, nu doar pentru bebeluși și copilașii care au destul timp să se joace și să exploreze acasă, ci și pentru preșcolari și elevi.

Le stimulează concentrarea, dezvoltă și îmbunătățesc memoria

Jucăriile senzoriale sunt o modalitate excelentă de a-ți ajuta copilul să aibă abilități de concentrare. Învățarea și implicarea în lumea reală necesită concentrare, iar jucăriile senzoriale pot contribui la dezvoltarea acestei abilități.  

Pe de altă parte, oamenii de știință vorbesc despre o legătură între memorie și simțuri, arătând că amintirile noastre sunt răspândite prin centrele senzoriale ale creierului. Ei au identificat, spre exemplu, simțul mirosului ca fiind unul dintre cele mai puternice legături ale noastre între simț și memorie.

Încurajează dezvoltarea abilităților motorii fine și brute

Abilitățile motorii sunt acțiuni prestabilite, care implică activitatea de mișcarea a copilului tău. Jocul senzorial încurajează copilul să se deplaseze sau să participe la joc, folosind adesea mișcări repetitive. În timpul acestor jocuri el identifică obiectele și prin atingere, ceea ce îl ajută să-și dezvolte abilități motorii fine dar și grosiere, cum ar fi împingerea, tragerea, aruncarea sau stoarcerea.

Îi învață atribute senzoriale de importanță vitală

De fiecare dată când se ating aceste jucării, creierul copilului începe să identifice diferite senzații. În acest fel, pruncul va începe să recunoască diferența dintre moale și dur, rece și cald, uscat și umed sau lipicios. Astfel de jucării îl pot ajuta, de asemenea, să învețe ceva nou, cum ar fi obiectele care au caracteristici similare și cu texturi diferite. Acest tip de învățare prin joc este modul în care creierul învață să recunoască și să sorteze diferite lucruri și senzații.

Le îmbunătățesc abilitățile lingvistice și dezvoltă interacțiunea socială

Folosirea acestor jucării încurajează copilul să vorbească despre noi forme și texturi. În acest fel, este stimulată practica lingvistică și utilizarea cuvintelor asociate jucăriilor sau activităților în care sunt angajați, în special, prin cuvinte descriptive. În acest fel se ajunge la extinderea limbajului și dezvoltarea vocabularului. Această particularitate de a încuraja abilitățile lingvistice îți ajută copilul tău să lucreze asupra eventualelor întârzieri în dezvoltare, fără a fi stresat. În același timp, încurajează copilul să interacționeze și să lucreze eficient cu alții, aspect esențial în întreg procesul lui de dezvoltare. În scurt timp, micuțul va începe să-și împărtășească ideile și să construiască noi relații.

Reduc anxietatea

Copiii mici pot deveni adesea surescitați, anxioși sau frustrați. Jocul senzorial este minunat pentru a calma un copil nervos sau frustrat. El contribuie eficient și rapid la calmarea nervilor, ameliorarea stărilor anxioase, reglând disconfortul și asigurând un sentiment de calm. Treptat, copilul începe să se simtă mândru și încrezător în abilitățile sale, ceea ce poate reduce posibile obișnuințe anxioase, cum ar fi suptul degetului mare sau rosul unghiilor. Jocul senzorial este și o bună activitate înainte de culcare.

Beneficiile jocului senzorial depășesc importanța îngrijirii de zi cu zi a copilului, de exemplu. În același timp, jocurile senzoriale încurajează descoperirea și gândirea independentă, precum și inspirația, imaginația și creativitatea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker