Educație

Cum se vor da tezele pe semestrul I?

  • Ion Dobre: „Anularea tezelor ar fi doar o picătură în plus, într-un sistem de predare online în care 60% dintre elevi sunt preocupați cu altceva”

Cu sau fără teze în acest semestru școlar? Aceasta este întrebarea la care reprezentanții Ministerului Educației încearcă să răspundă în următoarele zile. În discuție au fost aduse mai multe variante.

Dacă inițial era în ana­li­ză inclusiv varianta ca tezele să fie susținute dife­rențiat în funcție de scenariul în care funcționează fiecare școală, de exemplu, în scenariul roșu, să se ajungă chiar la o evaluare online care să fie transmisă în timp real profesorului, luni dimineață reprezentanții MEC au venit cu precizări.

„Cu privire la teze, trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discri­minări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat luni dimi­neață Luminița Barcari, secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar din cadrul Ministerului Educației.

Teza la Română se rezumă la un eseu?

De asemenea, ministrul Monica Anisie a declarat că varianta online a susține­rii tezelor este problematică atât timp cât nu toți elevii au acces la Internet.

„Sunt colegi profesori care consideră necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca până acum. Însă sunt și colegi profesori care spun că ar trebui să renunțăm și să nu punem în pericol copiii. Totuși, organizarea tezelor sau olimpiadelor online nu va putea fi rea­lizată la nivel național, având în vedere că nu toți elevii au acces la dispozitive electronice conectate la internet. Organizarea lor în acest mod nu ar asigura accesul tuturor elevilor la educație și la egalitate de tratament, drepturi garantate prin Constituție”, a declarat pentru ProTV Monica Anisie, ministrul Educație.

O altă variantă, vizavi de susținerea tezelor, este cea potrivit căreia la Limba și literatura română, de exemplu, teza să se rezume la un eseu. Sunt însă doar niște variante de lucru, care urmează să fie discutate cu sindicatele, părinții și elevii.

 

„60% dintre elevi sunt preocupați de alte activități, fie că le pică internetul sau se închide camera, ori camera rămâne fixată în tavan”

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor profesorilor buzoieni spun că este foarte posibil să se opteze pentru varianta anulării tezelor așa cum s-a întâmplat și în luna martie, la începutul pandemiei de coronavirus, când elevii nu au mai susținut tezele de pe semestrul al II-lea, după ce școlile s-au închis.

„Nu pot comenta prea mult despre acest subiect pentru că deocamdată nu s-a discutat nimic în comisia de dialog. Tot ceea ce știu este ce a apărut în presă. Cred totuși că dacă s-au gândit la posibilitatea anulării tezelor, probabil așa se va întâmpla”, a declarat pentru OPINIA liderul Sindicatului Învățămân­tului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Reprezentantul profesorilor buzoieni este de părere că dacă ar ajunge să anuleze tezele și în acest semestru, efectele asupra evaluării elevilor nu ar fi unul esențial atât timp cât învățământul online este așa cum este.

„Am discutat cu colegii profesori care predau online și mi s-a spus că actul educațional lasă foarte mult de dorit. Cei de acasă găsesc diverse tertipuri, astfel încât mai mult de 60% dintre elevi sunt preocupați de alte activități, fie că le pică internetul sau se închide camera, ori camera rămâne fixată în tavan. Așa că anularea tezei ar fi doar o mică picătură în plus”, a mai declarat Ion Dobre.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker