Politic

Buzăul, printre cele 12 județe unde rata infecțiilor cu Coronavirus a crescut după alegerile locale

Comparând cele două săptămâni dinaintea ale­gerilor locale cu cele două săptămâni de după și ținând cont de prezența la vot, au rezultat concluzii surprin­zătoare, printre care aceea că județele cu cea mai mare prezență la vot nu au înre­gistrat cele mai mari creșteri ale numărului de noi cazuri de COVID, se arată într-o analiză Newsweek Ro­mânia.

Astfel, arată sursa citată, județul Mehedinți, care a avut o prezență la vot de 55,4%, a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de infectare cu Sars- Cov2 în cele două săptămâni de după vot. Astfel, în perioada 14-27 septembrie, în Mehedinți au fost înregistrate 161 de cazuri, iar în perioada 28 septembrie–11 octombrie, 158 de cazuri. Un alt județ în care procentul de îmbolnăviri a scăzut după alegeri este Satu Mare. În acest caz, chiar dacă nu­mărul de bolnavi a fost ceva mai mare după 27 septembrie, procentul de creștere al numărului de cazuri a fost mai mic (43,39%) în două săptămâni de la alegeri, față de 46,80% în cele două săptămâni dinainte.

„Modul de calcul a fost următorul: am făcut dife­rența între cifrele raportate în primași ultima zi a intervalelor de două săptămâni, am calculat creșterea procentuală și apoi rata de creștere comparativă (…) Am încercat să vedem dacă acolo unde a fost o prezență mai mare la vot, a fost și o creștere procentuală mai mare a nu­mărului de cazuri, dar nu este deloc așa”, scrie Newsweek România.

Spre exemplu, în județul Mureș, cu o prezență la vot de 49,39%, a existat cea mai mare creștere a numărului de cazuri în perioada analizată. În cele două săptămâni de după alegeri, numărul noilor cazuri a fost de 3,2 ori mai mare decât în cele două săptămâni dinaintea votului. În schimb, în Olt, unde a fost înregistrată cea mai mare prezență la vot, 58,48%, numărul de cazuri a fost doar de numai 1,4 ori mai mare, în timp ce media ge­ne­rală de creștere a fost de 1,7. Pe de altă parte, în Teleorman, unde prezența la vot a fost de 58,12 %, numărul de noi îmbolnăviri a crescut de 1,9 ori. În București, unde a fost cea mai scăzută pre­zență la vot, 36,93%, nu­mărul ca­zurilor noi de COVID-19 a crescut tot de atâtea ori ca și la Teleorman. Un alt caz interesant este cel al județului Argeș, unde a fost o prezență la vot de 49,84%, iar creș­terea la două săptămâni după alegeri era minoră, iar în momentul de față județul este pe un trend descendent.

Care sunt cifrele pentru Buzău

Avem așadar, 12 județe în care creșterile au fost mult peste medie. Printre acestea se numără și Buzăul.

Aici, în intervalul 14-27 septembrie, numă­rul de cazuri a crescut de la 2.562 la 2.733, respectiv 171 cazuri, care înseamnă 6,67 la sută. În intervalul 28 septembrie-11 octombrie, s-a numărul cazurilor a crescut cu 302, de la 2.745 la 3.047, ceea ce înseamnă o creștere de 11,00 procente.

De notat este faptul că, în acest moment, Buzăul se află pe penultimul loc pe țară ca rată a infectărilor, 0,85 la mia de locuitori, fiind „întrecut” de Vrancea, cu 0,77. Antepenultimul loc este ocupat de Argeș, cu 0,9, conform unei situații prezintă incidența cumulată pe ultimele 14 zile, calculată la mia de locuitori, respectiv din perioada 11-25 octombrie.

Conform aceleiași situ­ații, sunt 13 județe care au o rată de creștere foarte mică, mult sub media generală. Unul are mai puține cazuri raportate la două săptămâni, unul are o creștere de 1,1 (Brăila) și unul are un procent al infectărilor mai mic decât înainte de alegeri. Celelalte județe au creșteri apropiate de media gene­rală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker