Actualitate

Cum se luptă un denunțător al lui Bîgiu să nu intre și a doua oară în pușcărie

Unu dintre dosarele-chix instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție în județul Buzău este cel denumit generic „Mită la ministrul de Interne”, în care a fost trimis în judecată fostul președinte al Consiliului Județean Buzău și fost prefect Cristinel Bîgiu. Protagonistul dosarului, fostul ministru al Internelor Cristian David – care, în primă instanță, a fost condamnat la 5 ani de închisoare – a fost achitat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, el fiind acuzat de procurori că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Alături de cei doi, a mai fost trimis în judecată fostul șef de cabinet al lui David, Valeriu Roger Nițescu, și omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu.

Conform rechizitoiului, Adrian Mladin, fost primar al orașului Jilava, denunțător în dosar, care acționa – ca mandatar al octogenarei Cecilia Viorica Știrbulescu – să îndeplinească toate formalitățile necesare în vederea revendicării unui teren de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Nițescu, director de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data respectivă, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în condițiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Nițescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaște pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

Cristian David a fost denunțat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la președinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, șeful statului la acea dată, anunța că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar că fostul ministru va merge în fața procurorilor pentru clarificări. Cristian David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, a fost arestat în luna martie 2014, pentru luare de mită în valoare de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Din arest, acesta „i-a dat în primire” atât pe ministrul de Interne din anul 2007, Cristian David, pe care l-ar fi mituit cu o jumătate de milion de euro pentru a-i „deschide ușile” la Prefectura Buzău, pentru a aranja retrocedarea a 15 hectare de teren în zona hipermarketurilor, dar și pe prefectul de atunci, Cristinel Bîgiu, care i-ar fi cerut un milion de euro în același scop.

Acuzațiile procurorilor DNA  împotriva lui Adrian Mladin

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, condamnat pe fond la 6 ani închisoare într-un nou dosar, poate răsufla ușurat până la toamnă, când completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte va decide cum se aplică hotărârea Curții Constituționale pe tema întreruperii prescripției. Cum faptele lui Mladin sunt din 2008-2011, fostul edil este avantajat de decizia de marți a Curții de Apel București.

Adrian Mladin face parte dintre puținii inculpați VIP care au reușit să obțină suspendarea proceselor până la dezlegarea chestiunii de drept pe tema prescripției la Înalta Curte. Printre aceștia se mai află oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu acuzați de evaziune fiscală – respectiv Ionuț Eftime, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol – toți condamnați în primă instanță la pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de pușcărie.

Pe data de 1 noiembrie 2017, pe vremea când Adrian Mladin era la pușcărie, condamnat fiind în alt dosar, tot pentru fapte de corupție, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani.

„După ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, inculpatul Mladin Adrian a instituit un «regim de control» al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite. Concret, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim «autoritar» (context folosit pentru a pune presiune pe «victimele» – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arată procurorii DNA.

Iată cum prezintă procurorii schema infracțională a fostului primar din Jilava: „Procedând în această manieră, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare–cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv. În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.

Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:  327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe), trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei).

Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian. Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de inculpatul Mladin Adrian se ridică la suma de 1.090.500 euro”, se arată în rechizitoriul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker