Actualitate

Cum s-a ales un buzoian violent doar cu o mustrare de la instanţă după trei luni de arest pentru că şi-a ciomăgit familia

Violenţa domestică este o problemă gravă de sistem. Pe parcursul anului 2019, poliţiştii buzoieni au emis 246 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 140  fiind transformate în ordine de protecţie. Jumătate din ele au fost însă încălcate, iar agresorii s-au ales cu dosare penale. Unii dintre ei au ajuns în arest şi chiar au încasat condamnări pentru nesocotirea restricţiilor impuse prin ordinul de protecţie.

Este cazul unui bărbat din Ţinteşti care, în luna septembrie 2019, şi-a bătut până la sânge soţia în miez de noapte, deşi avea ordin de protecţie provizoriu emis doar cu câteva ore înainte, care nu-i permitea să se apropie la mai puţin de două sute de metri de aceasta, dar şi de fiicele sale. De altfel, astfel de episoade erau la ordinea zilei de ani de zile, dar nicio plângere la Poliţie nu l-a potolit. Atât soţia cât şi fetele sale au îndurat bătăile, însă când Ion S., băut fiind din nou, a început scandalul şi ameninţările, ele au cerut ajutorul oamenilor legii, de frică să nu degenereze conflictul. Aceştia l-au evacuat din locuinţă şi i-au pus în vedere să respecte preve­derile ordinului provizoriu de protecţie, însă bărbatul a luat în derâdere recomandările poliţiştilor, iar a doua zi a dat buzna în curte şi şi-a lovit iar soţia care îndrăznise să îl reclame şi să-l scoată din casă.

Ion S. a fost scos din nou din locuinţă, dar de această dată în cătuşe, şi i s-a întocmit dosar penal. Cazul a ajuns în atenţia ­procuro­rilor, iar în aceeaşi zi a fost prezentat instanţei cu pro­punere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru violenţă în familie, nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu  şi ameninţare la adresa soţiei şi a două dintre cele trei fiice minore. După nici două săptămâni, a fost trimis în judecată pentru violare de domiciliu, iar în decembrie, anul trecut, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămâne­rii definitive a hotărârii pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie şi nu pentru violare de domiciliu din cauză că atât soţia sa cât şi fiica agresată şi-au retras plângerile. A stat însă în arest preventiv aproape trei luni.

Şi ca acest caz mai sunt multe, iar în unele a ajuns până la crime după ce victimele şi-au iertat agresorii crezând în îndreptarea acestora.

Un sfert dintre victime şi-au iertat agresorii

S-a încheiat un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot, după anali­zarea atentă a situaţiei, să ofere pe loc siguranţă persoanelor care au fost victime violenţei domestice. Astfel, pe baza unui formular de evaluare a riscului, atunci când consideră că este nevoie, poliţiştii pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii atunci când, în urma completării formularului de evaluare a riscului, rezultă că exi­stă risc iminent, că viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane este pusă în pericol printr-un act de violenţă domestic. Emiterea ordinului de protecţie are ca scop tocmai diminuarea acestui risc.

În anul 2019 au existat 428 cazuri în care s-a înregistrat risc iminent, 24% din totalul situaţiilor în care a fost completat formularul de evaluare a riscului, victimele au refuzat emiterea unui ordin de protecţie provizoriu de către poliţişti.

Din totalul de 246 de ordine de protecţie provizorii emise în anul anterior de poliţişti din Buzău, 230 (93,49%) dintre acestea au fost confirmate de către unităţile de parchet iar în alte 14 situaţii victimele au solicitat revocarea ordinului de protecţie emis de către poliţişti.

Dintre cele 230 de ordine de protecţie provizorii confirmate şi înaintate instanţelor de judecată, 140 au fost transformate ulterior în ordine de protecţie.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor, susţin reprezentanţii IPJ Buzău.

Dintre cele 79 de dosare penale întocmite, 69 sunt pentru nerespectarea prevederilor ordinului emis de instanţă, iar 10 pentru încălcarea ordinului provizoriu de protecţie emis de poliţişti. În ceea ce priveşte răspândirea geografică, 40 de subiecţi pe numele cărora au fost întocmite dosare penale sunt din mediul rural iar restul din urban.

Care este procedura

De când a fost opera­ţionalizat, la finele anului 2018, ordinul de protecţie provizoriu a devenit cel mai nou intrument pentru apărarea victimelor vio­lenţelor domestice. Înainte de 28 decembrie 2018, poliţiştii nu puteau să emită astfel de ordine, pentru că asta cădea în competenţa unui judecător – altfel spus, cererea de emitere a unui astfel de ordin se înainta unui judecător şi dura câteva zile până când cererea se aproba (sau nu) şi puteau fi luate măsuri concrete în baza respectivului ordin. Nu că judecătorul ar fi dispărut acum din schemă, nici pomeneală, doar că modificarea legii şi introducerea acestor ordine de protecţie provizorii a însemnat acoperirea unei perioade de timp – cea de până la încuviinţarea ordinului de către judecător – în care se puteau întâmpla multe, dar şi în care agresorul nu putea fi îndepărtat pe loc din locuinţa victimei.

Acum, ordinul dat de poliţist care este încălcat este înaintat apoi unui procuror, pentru confirmare. Acesta, mai departe, trimite ordinul confirmat şi alte documente alăturate la judecătorie, demers prin care se cere ordinul de protecţie “obişnuit”, prin care se pot dispune măsuri pentru până la şase luni de la data emiterii sale.

Poliţiştii pot interveni în cazurile de violenţă domestică din oficiu sau atu­nci când primesc sesizări, acestea putând să vină chiar din partea unor persoane care nu sunt parte în conflict, dar care au asistat la actele de violenţă, le-au auzit ş.a.m.d. Ordinul de protecţie provizoriu este emis pentru 5 zile dacă poliţistul, în baza unui chestionar cu câteva întrebări adresate victimei, vede că sunt bifate câteva criterii în dreptul cărora legea stabileşte că există un risc iminent pentru victimă, pentru viaţa şi integritatea sa fizică, un risc care s-ar produce dacă agresorul ar mai rămâne în aceeaşi locuinţă cu ea.

Măsura luată de poliţişti în vederea diminuării numărului victimelor, în momentul în care constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker