Politic

A fost demis guvernul liberal care a dat Buzăul pe mâna traseiştilor politici din ALDE Mocanu şi Bădulescu

Moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Social Democrat a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis. Preşe­dintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul inte­rimar al PSD, a declarat că moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi, iar împotriva moţiunii au votat 139 de parlamentari. Premierul Ludovic Orban a declarat după ce cabinetul său a fost demis ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură, că guvernul cade în picioare. ,,Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, că într-o perioadă extrem de scurtă am reuşit să reparăm o mare parte din stricăciuni”, a declarat premierul. Guvernul Orban va funcţiona ca un guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urma consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului şi formarea unui nou guvern.

Numărul total al voturilor exprimate la moţiune a fost de 400, niciun vot nefiind anulat. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi ,,pentru” şi 139 de voturi ,,împotrivă”. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi.

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de domnul Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele României, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem ­pro­punere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Came­rei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD. Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul PRO România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier. Marcel Ciolacu a mai spus că nu va mai vota niciodată un guvern condus de Ludovic Orban.

Ce urmează

Actualul cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate. ,,Guvernul al cărui mandat a în­cetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jură­mântului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia. Conform legii fundamentale, după căderea guvernului, preşe­dintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara acestei formaţiuni politice.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încre­dere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel s-ar des­chide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală.

Decizii aiuritoare pentru buzoieni 

Astfel se încheie epopeea guvernării liberale de trei luni şi o zi guvernare care, şi pentru judeţul Buzău, a fost una a deciziilor aiuritoare. În primul rând, pentru a-şi prezerva două voturi în Parlament, Ludovic Orban a numit la Buzău un prefect susţinut de cei doi parlamentari traseişti de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Adrian Mocanu şi Dorin Bădulescu, un cetăţean care nici măcar nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a ocupa această funcţie. Priceperea prefectului Leonard Dimian a ieşit la iveală odată cu operaţiunea de înlăturare a efectelor cu impact asupra mediului generate de incendiul de la ferma zootehnică de la Stâlpu, când a numărat conştiincios, zilnic, numărul de cadavre de porci rămase pentru a fi îngropate. Ocazie cu care am aflat că, în viziunea prefectului de Buzău, pluralul cuvântului ,,hală” este ,,hăli”.

De asemenea, guvernul Orban a pus gând rău Băncii de gene aflate în curs de înfiinţare la Buzău, mai întâi demiţându-l pe directorul Costel Vînătoru, mai apoi punând sub semnul întrebării, prin vocea ministrului demis al Agriculturii, însăşi existenţa acesteia.

Principalul câştigător politic al moţiunii de cenzură adoptată miercuri de Parlament este, fără îndoială, buzoianul Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi li­der interimar al Partidului Social Democrat. Acesta a reuşit nu doar să ,,mişte garnitura social-democrată” aflată în derivă după cei trei ani în care în fruntea formaţiunii s-au aflat toxicii Dragnea şi Dăncilă, ci i-a făcut pe colegii săi de partid, cu nicio lună înaintea Congresului, să întrezărească posibilitatea revenirii la guvernare.

2 Comentarii

  1. Ptr. ca PNL-ul „s-a aruncat ca rata la m…”, li s-a intamplat acum ceace era de asteptat. Intotdeauna acest partid face nefacute, se grabeste. Graba mare era si pe Antonescu atunci cand vroia presidentia aliindu-se cu Ponta. Astazi PNL-istii iar sunt pacaliti de Dottore fiind lasati la greu. Cand te inhaitezi cu un Ponta sau Tariceanu, cu cineva de „talia” lui Mocanu, cam asta-i sfarsitul. Nu inteleg ce au in minte , acolo sus. De nu reusesti o majoritate , du-ti povara singur. Nu poti avea incredere in lupta cu UDMR, cu „partide balama” cu toti neavenitii si traseistii de pe acolo. Niciodata, absolut niciodata nu trebuie avut incredere in cineva avand caracterul lui Ponta. Nici Iohannis nu procedeaza corect,forteaza mana PNL-ului si uite unde au ajuns, pana la alegeri vor pierde si avantajul ce-l obtinuse la sondaje.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker