Actualitate

Cum s-a ales un bărbat din Țintești cu dosar penal cu două ore înainte să expire ordinul de protecție obținut de concubină

Un buzoian se va căi că a crezut în cuvântul femeii față de care avea ordin de protecție. Bărbatul, din Țintești, s-a ales zilele trecute cu dosar penal după ce a crezut că poate să se împace cu concubina de care avea interdicție să se apropie la mai puțin de 300 de metri. Totul s-a întâmplat cu doar două ore înainte să expire obligația împusă prin sentință judecătorească. În week-end, femeia, cu care are un copil, l-a chemat să-i descuie ușa unei camere a locuinței de unde să-și ia lucruri personale, anunțându-l că dorește să se mute cu chirie în Buzău și astfel să-i elibereze casa de care bărbatul nu se putea apropia la mai puțin de 300 de metri, după ce în luna ianua­rie, băut fiind bine, și-a agresat partenera și a gonit-o din casă.

Ajunși față în față, scandalul a fost inevitabil, iar femeia a sunat la 112. Pentru că se afla sub interdicție de a a se apropia de concubină și de fiul său minor, bărbatul s-a ales cu dosar penal. Femeia obținuse ordinul de protecție la data de 21 ianuarie și era valabil pentru două luni. Doar două ore mai avea sâmbătă erau până la expirarea interdicției.

*

Nu mai puțin de 50 de astfel de documente au fost întocmite de oamenii legii de la începutul acestui an, pentru a ține la distanță agresorii de victimele lor.

Cele mai multe vizează persoane din mediul rural, 34. Dintre agresori, doar două sunt femei, restul fiind soți, concubini, părinți sau chiar vecini considerați un „pericol”. Cei mai mulți agresori nu au înțeles însă rigorile legii și au încălcat dispozițiile ordinelor de protecție motiv pentru care 21 de persoane s-au ales cu dosar penal pentru încălcarea prevederilor Legii 217/2003 privind violența domestică, cele mai multe cazuri, 14, fiind în mediul rural.

Dintre cele 50 de ordine de protecție provizorii, 30 au fost prelungite de instanțe. La Judecătoria Buzău, spre ­exemplu, primul ordin de protecție din acest an a fost emis în data de 3 ianuarie. Instanța a dispus evacuarea agresorului din locuința concubinei și l-a obligat pe acesta să păstreze o distanță minimă de 100 m față de aceasta și de fiica lor, dar i-a și interzis și orice contact, telefonic ori corespondență, cu cele două, pentru o perioadă de 6 luni. În plus, agresorul a fost obligat să se prezinte săptămânal la Poliția Municipiului Buzău, atrăgându-i-se atenția că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an.

Multe dintre cele 30 de ordine de protecție emise de instanță au fost contestate, iar în unele cazuri, măsurile au fost modificate de instanța de apel, respectiv Tribunalul Buzău.

Pe parcursul anului 2019, polițiștii buzoieni au emis 246 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 230 au fost confirmate de către unitățile de parchet, în alte 14 situații victimele solicitând revocarea ordinului de protecție emis de către polițiști.

Dintre cele 230 de ordine de protecție provizorii confirmate și înaintate instanțelor de judecată, doar 140 au fost transformate ulterior în ordine de protecție.  De anul trecut, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot să ofere pe loc siguranță persoanelor care au fost victime violenței domestice. Astfel, pe baza unui formular de evaluare a riscului, atunci când consideră că este nevoie, polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Cinci zile de protecție pe semnătura polițistului

Începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fi­zică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii ­fa­miliei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker