Actualitate

Cum a reușit buzoianul Bogdan Despescu să-și urce în cap polițiștii… din nou

Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a reușit, din nou, să calce pe bătături polițiștii din toată țara. Originar din Nehoiu, Bogdan Despescu a ocupat funcții în cadrul Inspectoratelor de Poliție din județele Prahova, Constanța și Buzău, iar în 2015 a fost numit șef al Poliției Române.

Acesta a stârnit reacții dure din partea polițiștilor după ce zilele trecute a organizat o videoconferință cu șefii inspectoratelor județene din toată țara, în care s-a declarat nemulțumit de rezultate, pentru că oamenii legii nu și-au atins ținta de persoane verificate.

Sindicatul Europol, reacție dură la adresa „ministrului”

Sindicatul Europol a publicat mai multe mesaje schimbate pe grupurile de WhatsApp ale polițiștilor, din care reiese că șefii unor inspectorate județene au decis să facă tot posibilul să-l mulțumească pe „ministrul” Despescu – aluzie la zvonul cum că acesta ar fi urmat să devină noul ministru al Afacerilor Interne -, chiar și cu prețul de a paraliza anchete în desfășurare.

„Ați crezut că a trecut perioada în care se lipeau merele în pom și se dădeau cu var bordurile, doar să fie mulțumit ilustrul Conducător? Ei bine, nu a trecut în totalitate. Febra mare a schimbărilor din MAI și dorința de afirmare, au făcut ca vinerea trecută, secretarul de stat Bogdan Despescu să <ordone> acțiuni de amploare în toată țara. Puși în fața ordinului, șefii din poliție au rupt chibritul în patru și au scos în stradă până și secretarele pentru a livra satisfacție marelui secretar de stat sau domnului <ministru>, așa cum îi place să i se spună.

Luni însă, la videoconferință a venit decontul. <Ministrul> Bogdan Despescu și-a arătat nemulțumirea față de CIFRELE raportate de mai multe inspectorate. Una dintre obiecțiile penibile invocate de Despescu a reprezentat-o <lipsa persoanelor amprentate> (poate îi spune cineva și în ce condiții poate fi amprentată o persoană).

Panicați de furtuna ce se abate asupra lor, unii inspectori șefi s-au arătat realmente <ingenioși> și au transmis supărarea mai departe, pe aceeași tonalitate, subalternilor, pe stilul <căprăria>. Astfel că, nu a mai contat nimic altceva decât să fie raportate cifre cât mai mari pe orice aspect ce poate fi fructificat mediatic. În tot acest timp, dosarele penale au rămas să adune praf în fișete”, susține sindicatul Europol, într-un comunicat.

Față de cei ce nu ating cifrele propuse, chestorul Despescu l-a delegat pe adjunctul său, Eduard Mirițescu, să ia măsuri. Tactica de intimidare nu a fost bine primită de polițiști, care și așa sunt supraîncărcați de sarcini și se luptă cu numeroase provocări în interiorul instituției, iar noile cereri au fost bomboana de pe colivă.

„În așteptarea nerăbdătoare a măsurilor, aflăm că domnul <ministru secretar de stat>, chitit pe cifre, impulsiv și agitat, cum mai era doar înainte de alegerile politice, a dispus prelungirea acțiunii <Blocada> încă o săptămână, doar să se obțină rezultatele dorite. Pe principiul <nu contează cum, nu contează ce, dar să fie cât mai multe>.

În zilele care urmează, dragi cetățeni, fiți cu băgare de seamă. E posibil să fiți întrebați de sănătate, poate chiar să fiți fericiții beneficiari ai unei vizite la poliție, să pătrundeți în laboratoarele criminalistice, pentru că, nu-i așa, partidul ne vrea tunși și amprentați. În final, transmitem și un mesaj de sprijin și speranță pentru șefi: cei care nu aveți curajul să ridicați privirea din pământ, vă rugăm să clipiți de două ori și vă salvăm! <Domnul Despescu, se aude?>”, mai transmite sindicatul Europol.

Despre dezastrul din Poliția Română nu vorbește nimeni

Nu este un secret faptul că Poliția Română se confruntă cu probleme mari, iar în urmă cu câteva săptămâni, erau publicate informațiile cu privire la numărul mic de candidați care au optat pentru școlile de agenți de poliție din țară. Așa se face că sesiunea de admitere bifa un record negativ și devenea cea cu cele mai mici valori de până acum. După proba scrisă, procentul de ocupare a locurilor arăta astfel: Școala Câmpina (IGPR) – 774 locuri ocupate din 1.340, adică 57,7 la sută grad de ocupare; Școala din Cluj (IGPR) – 203 locuri ocupate din 300, respectiv 67,6 la sută grad de ocupare; Școala Oradea (IGPF) – 110 locuri ocupate din 240, ceea ce înseamnă 45,8 la sută grad de ocupare.

Dezastrul din sistem nu l-a tulburat pe fostul ministru al Internelor, Lucian Bode, care a adoptat tactica tăcerii în acest caz, deși mare parte din situația creată i-a fost atribuită, „performanța” negativă fiind reușită în timpul mandatului său. Nici proaspăt numitul ministru, buzoianul Cătălin Predoiu, venit de la Ministerul Justiției, nu are nimic de spus, ba chiar, în urmă cu câteva zile, într-o vizită la Constanța, le cerea polițiștilor să arate că sunt mai puternici decât cei care comit infracțiuni și că sunt dedicați legii și cetățeanului.

„Ei au această cutezanță (infractorii, n.red.), s-o spunem deschis, nu numai pentru că nivelul lor de educație civică și respect al legii este scăzut până la zero uneori, ci și pentru că au pierdut frica, în sensul bun, față de lege și față de cei care o aplică. Și e datoria dumneavoastră și a noastră, împreună, să restabilim acest respect. Faceți legea tare, arătați că sunteți mai puternici decât cei care comit infracțiuni, mai organizați, pregătiți, profesioniști și dedicați legii și cetățeanului”, spunea ministrul Afacerilor Interne.

Între timp, fișa postului unui polițist este într-o continuă schimbare, dat fiind că aceștia au tot mai multe îndatoriri pe fondul lipsei de personal, iar la nemulțumiri se adaugă și instabilitatea pricinuită de salarizare. La șefia MAI aceste lucruri par că nu răzbat, iar prăpastia dintre idealul de pe hârtie și realitatea din teren se adâncește tot mai mult.

Pe fondul rezultatelor slabe înregistrate la admiterea la școlile de poliție, reprezentanții sindicatului Europol atrăgeau atenția că, dacă lucrurile vor continua în același ritm, iar răspunsul responsabililor va fi tot tăcerea, probabil că va fi nevoie de imigranți pentru a completa locurile libere din Poliția Română. „La conducerea MAI nu poate fi cineva care îngroapă sistemul polițienesc, iar în curând locurile din școlile de poliție vor fi ocupate probabil de imigranții din Pakistan sau Sri Lanka, pentru că tinerii din România nu mai sunt interesați să devină polițiști plătiți cu salariu minim pe economie”, conchidea sindicatul Europol.

Un comentariu

  1. RESPECTUL, asta le lipseste politistilor. Si nu respectul cetatenilor, ci respectul sefilor, mai mici sau mai mari. Restul e cancan…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker