Cultură

FOTO / Artistul plastic Raluca Trufin, „profesorul de modă” pasionat de munte

Uniunea Artiștilor Plastici filiala Buzău se îmbogățește pe zi ce trece cu membri noi. Anul acesta a câștigat doi stagiari recunoscuți de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Este vorba despre Liviu Sandu, profesor la Universitatea din Galați, laureat al Bienalei „Ion Andreescu”, și Loredana Tăriceanu, care a avut anul trecut o expoziție în acuarelă la Galeriile de Artă din Buzău. Din toamnă, Alina Raluca Trufin, autoarea expoziției „Second skin” – o expoziție care a bucurat recent privirile și sufletul buzoienilor -, ar putea să devină cel mai nou membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Buzău.

Predă la liceul din Buzău pe care l-a absolvit

Raluca Trufin este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, secţia Arte Textile, specializarea Creație vestimentară/Modă. A obținut bursa de studiu Socrates – Erasmus, Universidad del Pais Vasco, Facultad de Bellas Artes, Bilbao, Spania, în 2004. Prin urmare, Raluca Trufin este specializată în design textile și, de trei ani de zile, este cadru didactic al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, liceu pe care l-a absolvit în 2004. A revenit la Liceul de Arte în calitate de profesor după ce inițial a predat un an de zile Arte Vizuale, la Școala Gimnazială Merei.

Este preocupată de „well blast” adică de „arta purtabilă”, lucru pe care a dorit să îl exprime și în expoziția sa personală. „Mă folosesc de produsul vestimentar pentru a ieși cu arta pe stradă prin intermediul oamenilor care îmi poartă produsele”, mărturisește Raluca Trufin, care dorește ca arta să fie în atenția oamenilor tot timpul, începând de la hainele pe care le poartă. Continuând ideea de extindere a rolului și influenței artei dincolo de granițele expoziției, Raluca Trufin explică faptul că se folosește de artă pentru ca ea să fie cu cei care poartă produsul respectiv, dar în același timp, cei care îi poartă produsele să poată fi priviți și ca personaje în compoziția sa. Purtând arta cu noi, explică Raluca Trufin, este o formă de respect față de artă, dar și față de persoana noastră.

„Eu așa am văzut-o (n.r. arta); pentru că omul este singura ființă care a ales să se poarte cu un anumit înveliș, <cu o cochilie> îi spun eu, pe care voluntar sau involuntar o alege în fiecare zi. Cei care nu pun accent pe această alegere o fac în mod intuitiv, fără cunoașteri în domeniu, însă și aceasta este tot o alegere”, spune designerul.

Prima expoziție personală, o poveste despre arta de a purta artă

Prima sa expoziție personală din această vară a inclus o serie de chimonouri care au fost lucrate parietal; ca formă de bază sunt compoziții bine închegate. Chimonourile din expoziție au fost încheiate într-un produs vestimentar ca să fie puse în valoare și pe stradă, să fie purtabile.

„Conceptul de chimono mi-a permis mie o croială simplă, care să nu îmi distrugă compoziția grafică. Arta japoneză are un anumit context și cumva chimonourile au o simbolistică. Ei au mai multe straturi care se poartă într-un anumit fel. Eu am plecat de la chimonouri doar pentru partea de tipar care se aseamănă mult cu tiparul de cămașă românească, care avea rol de a acoperi de a te feri, rol protector; însă cumva dezvolt ideea de rol protector și ducem dincolo povestea ca să și spună ceva”, explică Raluca Trufin.

Alături de produsele vestimentare au fost expuse și desenele cu principalele linii ale produselor sale (crochiurile). „Am expus și crochiul cu produsele, pentru că atunci când pui o haină pe tine îți dă o anumită stare – cel puțin așa este pentru mine-, și îți faci o poveste în ziua respectivă. Într-un fel te simți îmbrăcat în roșu, într-un fel te simți îmbrăcat într-un chimono, în altfel te simți într-o salopetă mulată, îți convine sau nu, tot îți dă o stare. Chiar dacă vrei să o accepți sau nu, tot ai o stare anume cu hainele pe care le porți”, explică designerul vestimentar, care spune mai departe că nu este de acord cu sintagma „haina face pe om”, doar că noi, oamenii, trebuie să știm să ne purtăm și să ne punem în evidență cu ajutorul unor produse vestimentare bine alese, ca să ne exprimăm sentimentele, starea noastră, ceea ce vrem să comunicăm. „Hainele reprezintă un limbaj, cum este limbajul semnelor, scris, vorbit, tot un cod, niște elemente prin care transmiți ceva, așa cum veșmântul are rol care îți spune statutul cum este cazul doctorilor, polițiștilor etc, hainele dau o definiție a omului; tot așa și colecția mea însoțește niște personaje”, mai spune Raluca Trufin.

Designer pentru case de modă

Raluca Trufin a îmbrăcat multă lume de seamă în România și în afara granițelor, pentru că înainte de a fi profesor la „Arte” a lucrat 15 ani ca designer la case de modă din Focșani. A fost designer vestimentar, MODEX SRL, Focșani, Vrancea, Industria Textilă (confecții), unde s-a ocupat de conceperea colecțiilor pe sezoane și finalizarea lor, coordonarea atelierelor, organizarea pe etape de lucru a fazelor de execuție ale produselor, dar și de identitatea vizuală a firmei. A mai lucrat ca designer vestimentar la SC ZISAN SRL Focșani, firma de producere și comercializare confecții, produse unicat (Casa de Modă „Valentina”), unde avea în responsabilitate conceperea colecțiilor pe sezoane și finalizarea lor, creația și executarea produselor prototip, coordonare atelier, consiliere clienți, organizare și aranjare vitrine magazine. „Am lucrat cu clientul; inițial, îmi dădeam seama ce ar avantaja persoana respectivă estetic; aici este și multă psihologie; același produs purtat de doi oameni diferiți poate avea două efecte diferite. Produsul pe care îl porți trebuie să fie o prelungire a ta, a ceea ce vrei să exprimi. De aceea, ofeream consiliere și propunem un produs pe care îl duceam la bun sfârșit”, povestește Raluca Trufin.

Ea spune însă că se prezentau și adolescente, de exemplu, care nu știau cum să se îmbrace, ceea ce a făcut-o să se gândească cum ar putea să le vină în ajutor tinerilor. „Mă gândeam că poate că nu a avut cine să le explice. Mi-am dorit atunci să îi învăț pe adolescenți”, povestește Raluca Trufin. Astăzi face acest lucru cu liceenii cărora le vorbește despre artă și despre istoria ei. Le oferă însă mult mai mult decât atât; le oferă din experiența practică acumulată în anii petrecuți la casa de modă. Face acest lucru pentru că a observat că adolescenților le lipsește partea de ghidaj, reper, și ce se promovează acum nu este cea mai bună variantă, iar ei nu știu să selecteze. „Încerc să schimb mentalitatea să-i fac să înțeleagă că partea de modă are legătură cu arhitectura și cultura în general, și că pot să modeleze o siluetă umană în funcție de alegerea lor, cu ce aleg ei să o îmbrace, ce aleg să pună pe silueta aceea și că multe arte sunt combinate în design vestimentar”.

Muntele, sursă de inspirație pentru creațiile sale

Una dintre pasiunile sale care se regăsește exprimată în lucrări este călătoria pe munte. Săptămâna trecută s-a aflat în mijlocul naturii împreună cu ceilalți invitați ai președintelui UAP Buzău, Valeriu Șușnea, în Tabăra „Măgura Art”, ediția a XI-a. Aici s-a documentat despre valorile Ținutului Buzăului și a realizat lucrări, care se vor regăsi într-o expoziție cu care se finalizează această tabără cunoscută în țară și dincolo de granițele ei.

Este pasionată și de fotografie. Multe peisaje din Ținutul Buzăului pe care le va realiza în documentarea în Tabăra „Măgura Art” se vor regăsi în fotografiile sale. Cu unele fotografii a participat la concursuri de specialitate și a obținut și premii cum este premiul I obținut în 2014 în cadrul concursului „Buzăul în imagini”, premiul II în cadrul Festivalului Studenţesc „Inside” de la Timişoara, secţiunea Creaţie Vestimentară, premiului III în cadrul Festivalului Studenţesc „Jolidon” de la Cluj, de asemenea, la secţiunea Creaţie Vestimentară.

Raluca Trufin trece însă de la starea de a admira și a contempla natura în splendoarea ei la aceea de a se confrunta cumva cu ea, pentru a se conecta la resursele ei nesfârșite de inspirație. Și asta pentru că, spune Raluca, una dintre pasiunile sale este să se antreneze pe munți. Este pasionată de alergare montană. A participat ca voluntar la „Ultra Race Romania”, în Ținutul Buzăului, un concurs de alergare montană internațional, de 250 km. Recent a fost la Xrace, o competiție de alergare montană organizată de Asociația Club Sportiv Legendary Sports pentru cei care au pasiune pentru natură, mișcare și dorință de a promova o zonă deosebit de frumoasă și mai puțin cunoscută a munților Siriului. A fost o cursă de alergare montană de la Siriu până la Lacul Vulturilor și înapoi, pe un traseu unde, ne spune Raluca Trufin, nu te întreci decât cu tine însuți: „Acolo nu te întreci cu nimeni. Acolo te duci să te cunoști. Eu așa simt. Ajungi să vezi cum reacționezi în situații limită, în care creierul spune că nu mai poți, dar sunt și momentele în care îmi vin idei cu ce să creez, în care vreau să nu mă mai gândesc că îmi este greu sau că nu mai pot să respir. Mă conectez cu natura care mă inspiră și dacă vă uitați în expoziția mea observați că sunt elemente preluate din natură, pentru că omul este parte din natură și cumva natura a fost întotdeauna un punct de inspirație, cu care nu ai cum să dai greș. Când ești în pană de idei, te uiți în jurul tău și vezi că Dumnezeu este pretutindeni, că a creat niște elemente în jurul tău care nu au cum să nu te inspire”, mărturisește Raluca Trufin.

Pe lista de activități montane se numără și participarea la un maraton, pe Ciucaș, pentru care se pregătește zilnic: „Este al treilea an în care m-am înscris să fac maratonul asta, ceea ce înseamnă că zilnic alerg sau ies cu bicicleta sau cel puțin încerc de 3-4 ori pe săptămână”.

Expoziţii Raluca Trufin:

  • 2023 – SECOND SKIN – Expoziție personală/ Wearable art concept
  • 2022 – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ CONTEMPORANĂ ”ION ANDREESCU” – BUZĂU, ediția a XIII-a, expoziție colectivă, UAP- Filiala Buzău
  • 2022 -BUZART – Salonul anual 2022, Expoziție colectivă – Buzău, Secția – Artă decorativă/Artă textilă, UAP- Filiala Buzău
  • 2021 – SALONUL DE PRIMĂVARĂ, Buzău, Expoziție colectivă, UAP- Filiala Buzău
  • 2021 – BUZART – Salonul anual 2021 (Pictură, Grafică, Sculptură, Artă decorativă) Expoziție colectivă – Buzău, Secția – Artă decorativă/Artă textilă
  • 2020 – BUZĂU – ORAȘ DESCHIS ARTEI (ediția a II-a)
  • 2020 – Bienala ION ANDREESCU- Buzău, Expoziție colectivă – U.A.P. -Secția – Artă decorativă/Artă textilă
  • 2019 – Expoziție de grup, Salonul de Iarnă, Galeriile de Artă, Buzău
  • 2016 – Expoziție de grup “Acromatic”, Centru Cultural Alexandru Marghiloman, Buzău
  • 2016 – Expoziție de grup “Salonul Anual 2016”, Galeriile de Artă, Buzău
  • 2015 – Expoziție de grup “Salonul Anual 2015”, Galeriile de Artă, Buzău
  • 2015 – Expoziție de grup “Artiști plastici buzoieni la Palatul Parlamentului”, Palatul Parlamentului, București
  • 2013-2014 – Expoziții lunare de fotografie în cadrul concursului „Buzăul în imagini” – Galeria Mall, Buzău
  • 2012 – Prezentare de Modă, „Miss Vrancea 2012”, Focșani
  • 2010 – Prezentare de Modă, „Miss Vrancea 2010”, Focșani
  • 2007 – Prezentare de Modă – Bucharest Fashion Week, București
  • 2007 – Prezentare de Modă „WOMEN by ZIIODI” Focșani, București
  • 2006 – Prezentare de Modă „ZIIODI NR.2” Focșani,
  • 2006 – Prezentare de Modă „ZIIODI NR.1” Focșani,
  • 2005 – Prezentare de Modă „MOZAIC” – Iași•2004 – Expoziţie de grup „2D – 3D EXPLORĂRI TEXTILE” – Galeriile „Arcu”; Iaşi
  • 2003 – Prezentare de Modă in cadrul aniversarii zilei de „8 MARTIE” – Iulius Center Mall; Iaşi
  • 2003 – Expoziţie de grup „FIR, TEXTURA, VOLUM” – Casa Cărţii; Iaşi
  • 2002 – Prezentare de Modă in cadrul Festivalului Studenţesc – INSIDE – Timişoara
  • 2002 – Prezentare de Modă in cadrul FesƟvalului Studenţesc – JOLIDON – Cluj;
  • 2002 – Prezentare de Modă in cadrul FesƟvalului Studenţesc – FestudIS – Iaşi,
  • 2002 – Prezentare de Modă, colecţie grup „PSEUDO – VESMINTE” – Muzeul „Mihai Eminescu” – Iaşi;
  • 2002 – Expoziţie de grup „IDENTITĂȚI CULTURALE ROMÂNO – ELENE”, Palatul Culturii; Iaşi

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker