Politic

„Apa otrăvită de la Cozieni”, o poveste tocmai bună de exploatat politic

Deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu, președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, a încheiat în forță ultima sesiune parlamentară. Într-o declarație politică de la tribuna Parlamentului, acesta acuza Compania de Apă că otrăvește „zi de zi, picătură cu picătură” peste 2.000 de suflete din comuna Cozieni: „În județul Buzău, în comuna Cozieni, aflată la doar 150 kilometri de București, peste 2.000 de oameni sunt otrăviți zi de zi, picătură cu picătură, de apa pe care o beau de la robinet. Apă pe care o credeau potabilă, dar nu este conformă cu normele în vigoare, așa cum ne arată ultimele verificări făcute de Direcția de Sănătate Publică. Această informație, esențială pentru sănătate lor, nu a ajuns și la consumatori, deși sunt afectați direct. Cum este posibil să vorbim despre apă nepotabilă, o bătaie de joc la adresa sănătății oamenilor, plătită chiar din banii lor? Totul pornește de la Compania de Apă Buzău, cea care, nimic întâmplător, ocupă locul fruntaș pe țară atunci când analizăm tarifele practicate (…) Pe lângă tarifele strigătoare la cer, Compania a realizat la nivelul județului Buzău mai multe fapte îndoielnice pe care le reclamă cetățenii, fapte favorizate de acapararea rețelelor de apă potabilă din zonă, fără să întâmpine nicio rezistență din partea autorităților județene. Unde a dus asta? La contracte în alb cu cetățeni de bună credință, care la final s-au trezit că plătesc costuri de trei ori mai mari față de cele promise, la investiții zero în infrastructură, inclusiv în cele de întreținere, ceea ce a dus ca astăzi bazinele de colectare a apei să fie un adevărat focar de infecție. Cel mai grav (este că, n.red.), oamenii au băut zilnic apă contaminată, mulți dintre ei acuzând dureri de burtă și stări de greață”, a spus Avrămescu.

Prefectul Țiclea nu își va contrazice șeful, deputatul Avrămescu

Așa cum OPINIA a arătat la începutul acestei săptămâni, declarația politică a lui Avrămescu s-a bazat pe o știre falsă, atribuită Direcției de Sănătate Publică și preluată în cascadă în mediul on-line. Interesant este faptul că, după ce lucrurile par a se fi lămurit, mai nimeni nu pare interesat să restabilească adevărul. Nici măcar Direcția de Sănătate Publică, instituție al cărei director susține că lucrurile nu stau nici pe departe așa cum au fost prezentate în spațiul public, nu se grăbește să precizeze care este adevărul. La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc miercuri, subprefectul Gabriel Ilie a cerut celor cu atribuțiuni în domeniu să iasă public și să pună lucrurile la punct. Dacă din partea prefectului Daniel Țiclea nu avem vreo așteptare că ar putea mișca în front și să-și contrazică șeful pe linie de partid, tragem totuși nădejde că se va găsi un oficial cu suficient obraz încât să spună adevărul și să nu aștepte ca scandalul să se stingă de la sine și să fie dat uitării.

Până una-alta, astăzi ne propunem să facem o scurtă „istorie a apei” din comuna Cozieni, care va lămuri, cel puțin parțial, ce interese – altele decât cele de ordin electoral – au fost pentru izbucnirea unui scandal îndreptat împotriva Companiei de Apă și a primarului Daniel Panaitescu. Nu înainte de a face precizarea că în comuna Cozieni nu trăiesc peste 2.000 de oameni – așa cum susține Avrămescu în declarația sa politică -, ci în jur de 1.750 de persoane, răspândite în 20 de sate și cinci cătune, dintre care maxim 1.000 sunt abonați ai operatorului regional de apă. De asemenea, beneficiari ai serviciilor Companiei de Apă din zona în care se susține că oamenii sunt otrăviți „zi de zi, picătură cu picătură”, satul Tulburea, sunt aproximativ 80 de oameni. Evident că și dacă o singură persoană ar avea de suferit de pe urma apei furnizate de operatorul de apă lucrurile ar fi cât se poate de grave, însă, conform primarului Panaitescu, „medicul de familie din comună poate confirma că în 20 de ani nu a avut niciun caz de afecțiune cauzată de consumul apei neconforme”.

Puțină istorie

Istoria recentă a „apei de la Cozieni” începe în 1990, când fostul IELIF (Întreprinderea de Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare) demarează lucrările pentru construirea unei instalații de alimentare cu apă pe traseul Tulburea-Cozieni-Trestia. În 1998, lucrarea, în valoare de 550 milioane lei la acea vreme, a fost dată în folosință și, în termeni tehnici, însemna 5.785 metri liniari conductă, trei bazine de colectare a apei și un bazin rezervor colector de 100 metri cubi construite pe un teren al statului în suprafață de 5.000 metri pătrați. În anul 2004, instalația era nefuncțională din cauza țevii folosite, din fier, supusă ruginii. În anul 2000, Primăria Cozieni și CONPRIF SA – societate desprinsă din IELIF – reabilitează instalația printr-o lucrare supervizată de Consiliul Județean. De notat este și faptul că pe lângă această lucrare, comuna Cozieni mai beneficia de încă două sisteme de alimentare cu apă distincte, la Trestia și la Nistorești.

De asemenea, în perioada 2007-2010, accesând fonduri guvernamentale de un milion euro, Primăria a construit încă un sistem de alimentare cu apă pe o lungime de 7 kilometri paralelă cu axul drumului județean, pe traseul Trestia-Bălănești, prevăzută cu cișmele stradale; ulterior, locuitorii s-au racordat la rețea pe cheltuiala lor.

Primăria a înființat o societate de sine stătătoare pentru administrarea sistemelor de alimentare cu apă, care, nu după mult timp, a fost desființată, întrucât nu era rentabilă. În anul 2017, prin votul Consiliului Local Cozieni, comuna a aderat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” și, astfel, a delegat către Compania de Apă serviciul public de alimentare cu apă. „Trebuie să vă spun că un vot pentru aderare la ADI a dat și doamna Tatiana Popa, lidera PNL Cozieni, care acum se află în fruntea contestatarilor acestei măsuri”, spune primarul Panaitescu, care spune că această poveste este repusă pe tapet în preajma campaniilor electorale. Inclusiv cu reclamații împotriva primarului la diverse organe ale statului, care sunt chemate să cerceteze modul în care primarul „i-a vândut apa și rețeaua de distribuție din Cozieni lui Tescaru”, fostul director al Companiei de Apă.

Bomboana pe colivă

Până în anul 2022, Compania de Apă nu i-a „deranjat” pe locutorii din Tulburea, dat fiind că nu exista o instalație de clorinare. După o investiție în acest sens, au fost montate contoare individuale la gospodăriile abonate la serviciile operatorului de apă și… a început scandalul!

În ceea ce privește „apa otrăvită”, primarul Daniel Panaitescu are propria versiune: „A fost o rupere de nori, iar apa strânsă de pe versanți a trecut peste nivelul bazinului și a adus aluviuni. Bazinul a fost curățat și gospodăriile în cauză beneficiază de o reducere cu 30 la sută pentru perioada cât apa nu a fost limpede”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker