Sănătate

Cum recunoști și tratezi o entorsă?

Din păcate în orice moment și la orice vârstă te poți confrunta cu o entorsă. Aceasta este diferită de o luxație sau de întinderile musculare, deși anumite simptome pot fi comune în toate aceste cazuri.

O entorsă  poate să apară în momentul în care practici anumite sporturi fără să te încălzești, atunci când faci anumite mișcări bruște, în cazul unor anumite accidentări sau chiar în timp ce mergi. 

Atunci când îți suprasoliciti peste limitele maxime de elasticitate ligamentele te poți confrunta cu o entorsă iar severitatea acesteia poate varia de la o ușoară întindere de ligament, la ruperea parțială sau completă a acestuia.

Entorsele sunt întâlnite în mod frecvent la nivelul gleznelor, genunchilor, degetelor de la mâini și a picioarelor și se referă la o întindere sau o ruptură a ligamentelor unei articulații.

Entorsa gleznei

Una dintre cele mai frecvente întâlnite tipuri de entorse este cea la nivelul gleznei iar aceasta se produce prin inversie însemnând că talpa piciorului este adusă în interior, ceea ce duce la o întindere sau o rupere a ligamentelor din exteriorul gleznei.

Entorsa genunchiului

La nivelul genunchiului o entorsă poate să apară în timpul exercițiilor fizice sau în timpul practicării anumitor sporturi dar și în cazul săriturilor, accidentelor rutiere sau răsucirii bruște a piciorului.

De asemenea o cădere puternică poate afecta genunchiul producând o entorsă.

Cum recunoști o entorsă?

Simptomele în cazul unei entorse pot varia în funcție de gravitatea leziunii respective.

Însă, întotdeauna în cazul unei entorse, vei resimți durere deși această poate să apară și cu o întârziere după producerea leziunii respective.

Un alt simptom este sensibilitatea la nivel local,fie că vorbim de glezne , genunchi sau mână, dar și acutizarea senzației dureroase la mișcarea articulației. 

Atunci când simți și durere dar observi și umflarea articulației poți să recunoști cu siguranță o entorsă mult mai ușor. 

În cazul entorselor grave poate fi resimțită chiar și o trosnitură la nivelul articulației sau o senzație de amorțeală.

Cum tratezi o entorsă?

În mare parte entorsele pot fi tratate acasă, atât timp cât acestea au o formă simplă și nu este necesară imobilizarea zonei lezate. 

În cele mai multe cazuri este nevoie de un repaus pentru a nu pune presiune pe articulația afectată.

Un tratament de care te poți folosi acasă sunt compresele cu gheață ce pot fi menținute pe articulația aproximativ 10-15 minute, de mai multe ori pe zi sau te poți folosi de bandaje elastice. 

În cazurile severe, atunci când ligamentele au fost rupte parțial este necesar să apelezi la imobilizarea articulației cu ghips sau orteză. Timpul de vindecare necesar pentru un astfel de caz este stabilit de medicul ortoped.

Pentru recuperare completă ai nevoie și de terapie pentru a limita durerea, adiminua inflamația, iar aceasta o poți face în cadrul unei clinici de kinetoterapie in Bucuresti la Fiziolife Medica

Această terapie de recuperare este necesară și pentru a reduce sensibilitatea articulației dar și pentru a preveni o recidivă în cazul unei eventuale entorse ulterioare.

Kinetoterapia este esențială pentru vindecarea completă a articulației cu toate că durerea asta ar putea să dispară înainte ca articulația să fie complet refăcută. Așadar de cele mai multe ori recuperarea ar trebui să să continue chiar și după ce durerea a trecut.

În cazul în care te confrunți cu o entorsă este recomandat să apelezi la consultul unui medic specialist, ca să ai parte de o evaluare corectă și de acele indicații terapeutice de recuperare specifice cazului tău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker