Economic

Cum influențează scumpirile obiceiurile buzoienilor

În ultimul ani românii au avut de-a face cu tot felul de scumpiri, de la prețul combustibilului până la alimentele de bază, fapt care i-a determinat să facă anumite schimbări în viața lor.

Este drept, fiecare resimte altfel inflația, în funcție de alimentele preferate pe care le consumă. În august 2022, dacă îți plăceau cartofii prăjiți în ulei, plăteai scump pentru a-ți satisface pofta culinară. Față de august 2021, cartofii s-au scumpit cu peste 50 la sută, iar uleiul cu aproape tot atât. Voiai s-o pui de mămăligă? Mălaiul s-a scumpit cu aproape 35 la sută, așa că mai bine abține-te! Iată care sunt primele zece alimente în topul scumpirilor: brânza de vacă (telemea), pâine, margarină, legume și conserve de legume, unt, zahăr, mălai, făină, ulei comestibil, cartofi. Pe măsură ce inflația atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, untul, ouăle sau carnea de porc, s-au scumpit toate foarte mult. În nici patru ani, unele produse și-au dublat practic prețul.

De asemenea, prețurile materiilor prime pentru industria aleimentară au crescut foarte mult. La soia, creșterea e de 250 la sută. La grâu și floarea soarelui, aproape tot pe-acolo. Până și păstăile s-au scumpit cu aproape 220 la sută. E drept, doar 5-10 la sută din costul unei franzele luate dintr-un magazin alimentar reflectă prețul grâului. Diferența e dată de costurile de procesare, transport, forță de muncă și energie și toate celelalte.

La aceste materii prime, prețurile au fost afectate în mare măsură de războiul din Ucraina. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari producători mondiali de cereale, împreună reprezentând aproape o treime din exporturile globale de grâu. Produsele care utilizează cereale în componența lor (direct sau indirect), pâinea, dar și carnea animalelor care se hrănesc cu cereale (puii de pildă), sunt direct afectate. Întrucât puii cresc repede, transmiterea scumpirii cerealelor în prețul cărnii de pui se face rapid, în circa o lună – o lună și jumătate. Prețul energiei și a combustibililor contribuie și ele la creșterea prețului la raft. De asemenea, prețurile la îngrășăminte s-au triplat față de anul trecut, nemaivorbind de foliile pentru ambalaje sau ambalajele din plastic, al căror preț a crescut forte mult.

Gazele, zahărul, uleiul și cartofii, cele mai mari scumpiri din ultimul an

Gazele se află în continuare în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a tarifelor de 70,64 la sută în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 28,85 la sută, tarifele energiei electrice, cu 24,98 la sută şi cele ale energiei termice, cu un plus de 22,98 la sută.

Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost zahărul, cu creşteri de 49,99 la sută, uleiul comestibil (+ 46,98 la sută) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83 la sută.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17 la sută, apă, canal salubritate – 22,05 la sută şi transportul CFR – 20,92 la sută. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16 la sută, aceasta fiind şi sigura ieftinire înregistrată în luna septembrie din acest an faţă de septembrie 2021.

De la lună la lună, în septembrie faţă de august, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la zahăr – 15,33 la sută, cartofi – 9,98 la sută, energie electrică – 7,40 la sută, citrice şi alte fructe meridionale – 6,20 la sută, unt – 4,15 la sută  şi brânza telemea – 4,10 la sută. Luna trecută, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, preţul înregistrând un recul de 4,34 la sută.

Soluțiile pentru a economisi bani la cumpărături

Specialiștii recomandă mai multe soluții pentru a economisi bani atunci când vă duceți la cumpărături. De exemplu, lista cu produsele necesare este cea mai importantă. Dar la fel de important este și să nu te abați de la ea, pentru că altfel vei ajunge la casă cu o sumă mult mai decât ți-ai propus inițial. Plata în numerar este la fel de importantă dacă vreți să economisiți bani, mai spun specialiștii. Când cumpărați cu cardul, sunteți mai puțin sensibili la banii care se evaporă la casa de marcat. Plătiți în numerar atunci când faceți cumpărături și țineți-vă cardul acasă când ieșiți la shopping.

Articole similare