Actualitate

Sfânta Parascheva, hotar în calendarul pastoral

Sfânta Cuvioasa Parascheva este cinstită de creștini pe 14 octombrie. În credința populară Sfânta Parascheva este numită  „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de vineri. Onomastica greacă „Paraskevi” înseamnă „a cincea zi a săptămânii, vineri”, scrie www.crestinortodox.ro.

Dr. Maria Bocșe, specialist în etnologie, spune că „Vinerea Mare de Toamnă” se celebrează în miez de toamnă, când  brumele timpurii, anunță „îmbătrânirea timpului” și încheierea ciclului calendaristic”.

În această zi,se spune că  fetele nemăritate, femeile care nu pot avea copii, persoanele bolnave, cele nevoiaşe şi cele păgubite primesc ajutor grabnic dacă respectă această zi.

Credincioșii care respectă vechile tradiții știu că în această zi  gospodinele nu au voie să facă nici un fel de treburi: nu au voie să coasă, nu au voie să gătească și în general, nu au voie să facă nici un fel de treburi pe lângă casă.

Tot în această zi se dă de pomană  must și vin nou, pine și lipie.

Mii de credincioşi aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, racla ei fiind depusă în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei; în acest an de la Mănăstirea Neamţ au fost aduse şi moaştele Sfântului Paisie.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara,în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că la vârsta de 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), iar aceste cuvinte au determinat-o să-și dăruiască hainele sale săracilor.

Articole similare