marți, 11 august 2020

Cum i-a avansat Rareș Bogdan pe parlamentarii ALDE Buzău de la ,,traseiști” la ,,broaște râioase”

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal Rareș Bogdan a declarat duminică seara, la Digi24, că pentru a schimba guvernul Dăncilă și pentru a instala un nou guvern condus de Ludovic Orban liberalii au fost nevoiți să înghită „niște broaște râioase”: „Am înțeles că interesul acestei țări este să oferim un guvern, să schimbăm Guvernul Dăncilă, și atunci am înghițit niște broaște râioase. Să știți că nu le-am înghițit cu mare plăcere și nici nu stăm lângă aceste broaște râioase cu mare plăcere, dar stăm pentru că asta e politica. Nu avem decât 96 de parlamentari și avem nevoie de 233 de voturi. Asta nu înseamnă că ne pupăm pe gură cu ei și nici că suntem de acord sau că uităm ce au făcut în ultimii trei ani de zile. Deci pentru fiecare măsură pe care vrem să o luăm trebuie să negociem cu aceste partidulețe, partide sau grupări politice create în Parlament, ad-hoc. Nu e foarte simplu, să știți”, a spus Rareș Bogdan, la Digi24.

Povestea broaștei râioase pe plaiuri mioritice

Vicepreședintele fostului Partid Democrat Liberal Ioan Oltean este cel care, în 2008, la intrarea în parteneriat a partidului său cu Patridul Social Democrat, poate fi considerat părintele broaștei râioase ca armă în declarațiile politice, după ce a spus că formațiunea sa politică ,,a înghițit o broască râioasă”, pentru ca, un an mai târziu, să spună că a venit vremea să dea afară din gât broasca respectivă: ,,Eu am fost împotriva acestei asocieri politice (PDL-PSD, n.r.), dar am respectat-o și am apreciat-o ca fiind necesară pentru aceste vremuri, crezând în ones­titatea nu a unor lideri ai PSD, ci a partidului în întregul lui. Într-un moment atât de dificil am crezut că PSD va fi în măsură să depășească un anumit fel de a fi, un anumit comportament cu care s-a obișnuit din 1990 încoace. M-am înșelat. Broscoiul l-am dat afară din gât. L-am eliminat”, declara Ioan Oltean.

Cu mare priză la public, declarația lui Oltean este parafrazată, tot în 2009, de fostul ministru democrat-li­beral Elena Udrea: ,,Cred că nu se mai poate ca PSD să fie la putere în Guvern și în opoziție în Parlament și trebuie să se decidă. Dacă tot am făcut o alianță cu PSD, dacă tot am înghițit broasca asta râioasă, măcar să facem ceva pe criza asta pentru toți, dacă tot nu ne simțim bine cu ea în stomac”.

În anul 2014, broasca râioasă revine în discursul politic al lui Ioan Oltean; acesta nu o mai găsește în propriul său gât, ci în cel al libe­ralilor, care coabitau cu social-democrații: ,,O înghit (liberalii, n.r.) de trei ani, nu e o problemă, s-au obișnuit. Le merg broaștele pe gât în fiecare zi. PNL înghite, în fiecare zi, câte un broscoi râios din partea PSD, însă liberalii nu au pu­terea să-l dea afară”.

137 de broaște în stomacul PNL    

Iată că Rareș Bogdan, cel care, proaspăt ales europarlamentar, amenința cu demisia din partid în cazul în care liberalii se vor deda la compromisuri politice de genul reprimirii în partid a traseiștilor politici, este nevoit, la două luni de la preluarea guvernării de către PNL, să admită că Partidul Național Liberal înghite, nu o broască pe zi cum spunea Ioan Oltean în anul 2014, ci vreo 137!  Dintre care două sunt de pe meleagurile buzoiene, nimeni altele decât parlamentarii ALDE Adrian Mocanu și Dorin Bădulescu. Care, astfel, sunt avansați de la rangul de ,,traseiști” la cel de ,,broaște râioase”, postură din care au profitat însă copios. În schimbul voturilor de la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă și la învestitura executivului condus de Ludovic Orban, cei doi ai obținut postul de prefect și asigurări că șefii instalați sau susținuți de ALDE la Electrica nu vor fi schimbați din funcții.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!