Cultură

Cum a ajuns un matematician să câștige Marele Premiu al Salonului Anual de Fotografie „Albatros”

Un matematician este câștigătorul Marelui Premiu al Salonului Anual de Fotografie „Albatros”, verni­sat vineri, 17 decembrie, la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” din Buzău. Marian Plaino,  absolvent al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, spune că este pasionat de fotografie din vremea copilăriei. „De mic am fost pe munte și fratele meu avea aparate foto simple. Mai mi le dădea și mie. Prin ’91 am fost cu părinții în Lituania și am vrut să-mi cumpăr un aparat foto Zenit”, își amin­tește Plaino.

Peste ani, a ajuns să dețină mai multe aparate foto și să realizeze fotografie la modul profesionist; mai mult, el a înființat o firmă de suveniruri. „Sunt profesionist pentru că am o firmă de suveniruri și acolo am fost angajat prima dată ca fotograf. Am făcut o școală de fotografie în 1997, dar acum realizez fotografie de plăcere, nu lucrez ca să câștig bani din fotografia pe care o fac. Cu firma de suveniruri călăto­resc foarte mult și cele mai multe fotografii pe care le-am realizat sunt cele de călătorie”, spune Plaino.

Festivitatea de premiere a avut loc în prezența directorului Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, Florina Potârniche, și a membrilor juriului: George Gomoescu, reprezen­tantul Fotoclubului <Pietroasa> și  președinte al juriului, regizorul Nicolae Cabel și ­pu­blicistul Ionel Stănuță. Profesorul universitar Victor Velculescu de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București nu a putut fi prezent vineri, la Buzău.

Premiul obținut de Ma­rian Plaino la salonul buzoian de fotografie nu este primul. Din 2017, de când a început să participe cu fotografie la concursuri în țară și străinătate, în peste 50 de țări, a obținut 250 de premii și mențiuni.  Participările internaționale și rezultatele obținute l-au recomandat să se numere printre jurații unor competiții de fotografie, motiv pentru care a și fost invitat să facă parte din cinci jurii internaționale, majoritatea online, Plaino contabilizând doar o participare fizică, la Varna, în Bulgaria.

Printre realizările sale în domeniul fotografiei, Marian Plaino a obținut și o clasare pe locul al II-lea la competiția „Fotogeografica”, cea mai importantă manifestare la nivel național din domeniul concursurilor de fotografie pentru tineret, care anul acesta împlinește 25 de ani de existență.

„Balerina”, peste 50 de premii naționale și internaționale

La Buzău a trimis mai multe lucrări, fiind desemnat câștigător pentru  fotografia intitulată „Balerina”, care are în spate o poveste, legată de prota­gonista ei, pe care Marian Plaino ne-a relatat-o pe scurt.

„Am o prietenă a cărei fiică este balerină. O știam de 20 de ani, de când eram copil mic, și i-am zis să-i fac fiicei ei o fotografie la sala unde se antrenează. M-am dus la sala de balet din spatele Ateneului Român. Era un apus. Fata era plictisită, o aștepta prietenul să meargă la plimbare. Am stat o oră și am fotografiat; am prins lumina apusului în sală. În geamul din spate mi-ar fi trebuit o balerină mai mică. Sunt două fotografii aceeași încăpere: ea la geam, după care ea la un perete, doar conturul ei”, povestește Plaino cum a realizat una dintre cele mai premiate dintre fotografiile sale, cu „peste 50 de premii naționale și internaționale”. Fotografia sa a devenit foarte cunoscută, dovadă că  ideea ei de realizare a fost preluată chiar de fotografi din Asia. „Am avut o surpriză când unul dintre colegi care a fost în juriu la o competiție de fotografie de prin China a găsit o imagine cu balerina mea, adică o imagine asemănătoare. Era o fotografie cu un chinez în plin plan și în plan secund era balerina chinezoaică”, spune amuzat Plaino.

Colaborare și cu Muzeul Județean Buzău

Marian Plaino are de ceva vreme o bună colaborare și cu Muzeul Județean Buzău. Aceasta a început după ce instituția muzeală buzoiană s-a modernizat, a căpătat o vizibilitate mai mare și și-a diversificat activitățile care au devenit mai interesante și mai atractive, unele dintre ele putând fi chiar model de bune practici și pentru alte instituții similare. Despre acest lucru povestește chiar Plaino: „Am citit că s-a modernizat și cum arată muzeul și cred că l-am contactat pe domnul director. Noi auzisem că la Muzeul Chihlimbarului sunt vizitatori din ce în ce mai mulți, și că este vânzare. Cu Muzeul lucrăm foarte bine. Respectăm drepturile de folosință a imaginii, uneori le fotografiem și noi, dacă nu au muzeele fotograf. Eram profesor suplinitor de matematică. Mi-a luat cineva postul și, în momentul acela, ne-am făcut firmă. Norocul nostru a fost că am fost pionieri în domeniu. Acum avem circa 100 de produse. E greu <să intre cineva peste noi>, pentru că am făcut cam tot ce se putea face în domeniul suvenirurilor. Avem, spre exemplu, o linie de domnitori de plumb, soldăței de plumb de 11 centimetri și am scos mai bine de 20 de domnitori ai noștri. Ne-am inspirat pentru reprezen­tare și din  imagini de domnitori de pe biserici”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker