Politic

Cum a intrat USR Buzău în ,,lumea bună” a politicii

Alianţa dintre Uniunea Salvaţi România (USR) şi Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) nu a reuşit nici în acest moment să bată în cuie listele cu candidaţi buzoieni pentru alegerile locale, pe care – aşa cum anunţau liderii judeţeni ai celor două formaţiuni politice, Valeriu Mocanu şi Mihai Moraru – trebuiau să le facă publice la 1 martie.

Primul colaps major în funcţionarea alianţei USR-PLUS la Buzău s-a înregistrat chiar la începutul lunii martie, când organizaţia judeţeană a formaţiunii conduse de Dan Barna a cerut partenerilor din partidul lui Dacian Cioloş renegocierea acordului parafat privind candidaturile comune pentru alegerile locale din acest an. Conform acestui acord, candidatul Alianţei USR-PLUS la funcţia de primar al municipiului Buzău ar fi trebuit să fie un membru al Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii, iar primele două poziţii pe lista de candidaţi la Consiliul Local să aparţină Uniunii Salvaţi România. De asemenea, se stabilise că pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean va candida un membru USR, iar lista de candidaţi la funcţiile de consileri trebuia să conţină, alternativ, câte doi membri USR şi unul PLUS. Numai că USR Buzău a cerut, sub ameninţarea ruperii protocolului, să îi revină candidaturile pentru primăriile Buzău şi Râmnicu Sărat, pentru care se încălzeau pe margine Irinel Cîrstea, respectiv Gabriel Ştefan Ionică. Numai că, dacă este să luăm în calcul criteriile obligatorii la înscriere în partid, pe care atât USR, cât şi PLUS le au specificate în statut, cei doi nici măcar nu ar putea să fie membri ai vreuneia dintre cele două formaţiuni, darămite să mai şi candideze în numele lor.

În cele aproape trei luni care s-au scurs de la acel moment, reprezentanţii USR Buzău s-au mai răzgândit de două ori, cerând renegocierea listelor. Aceasta în primul rând pentru că au reuşit performanţa de a exclude din partid sau să provoace demisia unor membri care fuseseră incluşi pe listele de candidaţi pe locuri considerate eligibile, cum a fost cazul profesorului universitar Ştefan Petriceanu sau al medicului Mădălina Munteanu.

Ultima cerere de renegociere a listelor s-a înregistrat săptămâna trecută, când USR Buzău a pretins să îi revină candidatura pentru Primăria Buzău, la care aspiră, mai nou, liderul judeţean Valeriu Mocanu, dar şi primul loc pe lista de consilieri judeţeni, pe care îl revendică preşedintele organizaţiei municipale, Claudia Cristea. În aceste condiţii, nu este exclus ca protocolul local de colaborare al Alianţei USR-PLUS să fie rupt, iar cele două partide să se prezinte cu liste separate la alegerile locale. Cu amendamentul ca USR Buzău să nu obţină performanţa să dea afară din partid toţi candidaţii de pe liste.

Mocanu nu mai recunoaşte ce a spus la conferinţa de presă

Preşedintele organizaţiei judeţene a Uniunii Salvaţi România, Valeriu Mocanu, cataloghează drept ,,neade­vărate şi tendenţioase” informaţiile noastre legate de acest subiect.

El susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că ,,nu este adevărat că, în protocolul discutat iniţial, funcţia de candidat al Alianţei USR-PLUS la funcţia de primar al munici­piului Buzău revenea partidului PLUS”; anunţul respectiv a fost însă făcut de către cei doi lideri judeţeni ai Alianţei USR-PLUS într-o conferinţă de presă comună, organizată, culmea!, exact pentru a explica ce prevede protocolul parafat între cele două formaţiuni politice privind modul de întocmire a listelor comune de la alegerile locale.

De partea cealaltă, preşe­dintele organizaţiei judeţene a Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii, Mihai Moraru, întăreşte cele afirmate public în urmă cu două luni: ,,PLUS Buzău a anunţat încă din luna februarie, împreună cu USR Buzău, încheierea unui protocol local, dar şi candidatura USR la Consiliul Judeţean Buzău şi PLUS la Primăria Municipiului Buzău. Acestea au fost prezentate într-o conferinţa de presă, la care a fost invitată şi redacţia OPINIA. Am fost printre primele filiale din ţară care anunţau un acord pentru alegerile locale”, afrimă Moraru. Care, de asemenea, cofirmă şi faptul că, până la această dată, nu există un acord între USR şi PLUS privind modul de întocmire a listelor pentru alegerile locale: ,,Aveţi însă dreptate, încă nu este un acord final, însă am încrederea că el va deveni în scurt timp. Nu credem însă în întârzieri nejustificate în activitate, fie că ele se regăsesc în administraţia locală, fie în viaţa politică. Nu credem în incompetenţă, în ipocrizie sau în iresponsabilitate – acestea caracterizând, din păcate, o prea mare parte a clasei politice de până azi”, mai afirmă Mihai Moraru, ­li­derul judeţean al PLUS.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi membri USR care aspiră la demnităţile de candidaţi ai alianţei la funcţiile de primar al municipiului Buzău, res­pectiv Râmnicu Sărat, Irinel Cârstea şi Gabriel Ştefan ­Ioni­că, liderul Valeriu Mocanu spune că ,,sunt membrii partidului Uniunea Salvaţi România conform statutului şi, drept urmare, au toate drepturile ce li se cuvin, inclusiv opţiunea de a candida, care nu este îngrădită sau restricţonată niciunui membru al partidului”. Realitatea este, însă, cu totul alta. Gabriel Ştefan Ionică a fost primit în partid cu nerespectarea criteriilor de care Uniunea Salvaţi România a făcut atâta caz încă de la înfiinţarea sa, dat fiind că acesta a fost consilier al fostului primar migrator de Râmnic Viorel Holban şi chiar a ocupat postul de director al Administraţiei Domeniului Public. În ceea ce îl priveşte pe Irinel Cîrstea, care a condus organizaţia judeţeană până după alegerile europarlamentare de acum un an, acesta a fost silit să demisioneze din funcţie şi din partid, după ce s-a descoperit că fusese membru în Partidul Mişcarea Populară, din partea căruia a candidat pentru un post de consilier comunal la alegerile locale de acum patru ani. S-a reînscris în partid, cu sprijinul lui Gabriel Ştefan Ionică – care a devenit lider al organizaţiei râmnicene – în USR Rm. Sărat şi acum aspiră să candideze pentru Primăria Buzău, în timp ce Ionică se vrea în cursa pentru şefia administraţiei locale din Râmnic.

Astfel că USR Buzău şi-a dat cu mare succes examenele pentru a accede în ,,lumea bună” a politicii la capitiolele minciună, manipulare, sforării.

2 Comentarii

  1. Măi copii ai durerii, ateismul, neomarxismul, haștag globalismul nu sunt soluția unei lumi mai drepte și mai bune! Cu milionari penali la vârful mișcării, cu creiere spălate în zoaie soroșiste, cu sloganuri anticreștine și antinaționale, rătăciți drumul înaintașilor care ne-au lăsat, totuși, prin truda și jertfa o lor, o țară și un loc în istorie. Voi către ce prăpastie fără frontiere și identitate vă îndreptați, bastarzilor?!

  2. Bună ziua. Referitor la articolul de față vă anunț că iarăși dezinformați! Este a doua oară în numai două zile. La conferința de presă ce a avut loc în data de 27feb. 2020, domnul Valeriu Mocanu NU a declarat ceea ce sustineți d-voastră în postare. Declarația a fost făcută doar de domnul Moraru care probabil că și-a arătat aceasta dorință dar protocolul semnat și asumat în data de 25feb 2020 de către Birourile județene reunite ale Alianței specifică în clar faptul că „la mun. Buzău, candidatura la funcția de Primar rămâne deschisă”, fără a se specifica dacă va fi asumată de USR sau de PLUS! Concluzia discuției în cadrul căreia a fost semnat acel protocol pe 25feb a fost că ambele partide vor căuta cea mai bună soluție pentru candidatura la functia de primar al Buzăului, urmând să mai aibă loc un rând de discuții care ulterior să stabilească și numele candidatului dar și de la ce partid să vină acesta! Am convenit deci un răgaz pentru a ne asigura că persoana care candidează este cea mai bună solutie pentru buzoieni. Nu pot atașa la comentariu, documentul în forma asumată la data de 25feb dar vi-l pot pune oricând la dispoziție pentru a vă lămuri, în speranța că veți alege să faceți o informare corectă asupra situației existente. În data de 20 Martie a avut loc încă o discuție la nivelul unei Comisii naționale a Alianței care a stabilit că toate cele 3 candidaturi adică mun. Bz, mun. Rm și Președinte CJ să revină USR-ului. Toată povestea cu răzgândirea USR-ului este exact ce am scris, o poveste. Probabil că noi USR-ul am greșit la partea de comunicare și am lăsat loc de interpretări dar ce este scris negru pe alb este exact ce am scris mai sus!

    În ceea ce mă privește, faptul că în perioada 2013-2014 am fost Consilier în cadrul primăriei Râmnicu Sărat pe probleme de administrare a domeniului public, nu mă face sub nicio formă incompatibil cu calitatea de membru al USR-ului! Nici faptul că am fost Director al ADP Râmnicu Sărat în perioada 2014-2016 nu îmi blochează nici dreptul de a fi membru USR, nici posibilitatea de a fi candidat din partea partidului. Mă bazez că lipsa d-voastră de cunoaștere în ceea ce privește regulamentul de admitere a membrilor in USR este cauza neadevărurilor scrise la adresa persoanei mele! Suntem probabil singurul partid politic din România care implică întotdeauna democrația și transparența în luarea deciziilor și pe partea de comunicare și de aceea vă pot pune la dispoziție orice document este necesar pentru a vă ajuta să realizați o corectă informare a cititorilor d-voastră!

    Gabriel Ionică, Vicepreședinte al filialei judetene USR Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker