marți, 07 iulie 2020

O percheziţie informatică ar putea pune punct dosarului în care sunt judecaţi doi foşti prefecţi ai Buzăului

Procesul retrocedării dubioase a peste 5.000 de hectare de pădure de pe raza comunei Gura Teghii, dosar în care doi foşti prefecţi au fost trimişi în judecată şi condamnaţi la închisoare de instanţa de fond împreună cu foşti funcţionari publici, oameni de afaceri, un avocat şi un fost judecător de la Judecătoria Pătârlagele, ar putea fi încheiat în curând. La termenul de joi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de apel a dispus o amânare a cauzei, următorul termen fiind stabilit pentru 11 iunie.

Din octombrie 2018, de când dosarul a ajuns la ÎCCJ, judecători au respins unele cereri ale inculpaţilor, dar au şi admis mai multe solicitări, printre care şi pe cea a procurorului de şedinţă vizând efectuarea percheziţiei informatice asupra unor sisteme/suporţi optici de stocare de date informatice, ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la data de 15.10.2014 la domiciliul martorului Paltin Sturdza Ghe­orghe. În schimb, instanţa a admis cererea formulată de fostul şef al ITRSV Focşani, Alexandru Lefter, de constatare a nulităţii absolute a mijloacelor de probă constând în procesul-verbal din data de 14.01.2015 de redare a conţinutului unei convorbiri în mediul ambiental purtate de către Paltin Sturza Gheorghe cu Gheorghe Ceteraş şi Vasile Mihail Cosmin, întocmit în dosarul nr. 3/P/2013 al DNA-ST Ploieşti. Veridicitatea transcrierii înregistrării ar putea pune punct procesului.

Aşa-zisul prinţ Paltin Sturdza l-a înregistrat pe Gheorghe Ceteraş, cu un ceas şi un reportofon, când au discutat despre terenul obţinut de Sturdza în judeţul Bacău, din care Ceteraş voia 10.000 de hectare, în schimbul intervenţiilor sale: ,,Aveţi o sentinţă, e legală, aţi câştigat, dar de aici mai sunt paşi, că trăim în România”.

Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv de judecătorii Curţii de Apel Braşov, fiind acuzaţi de trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, ,,interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte”.

Unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Paltin Sturdza Gheorghe a fost şi Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv, susţin anchetatorii.

Procurorii anticorupţie prezintă, în documentul prin care a fost reţinut Gheorghe Ceteraş o înregistrare din 26 iulie 2012 a unei discuţii dintre acesta, Paltin Sturdza şi avoca­tul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Braşov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcţie de înregistrare audio-video, precum şi cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, aceste probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma perche­ziţiei făcute la locuinţa lui Sturdza.

Din discuţie rezultă că ­Gheor­ghe Ceteraş încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale şi să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure obţinută de acesta din urmă în urma unei decizii ilegale a instanţei.

Sentinţe grele în primă instanţă

Amintim că în iunie 2018, Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care doi foşti prefecţi buzoieni sunt inculpaţi. Paul Beganu a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni închisoare cu executare, iar Maria Buleandră a primit o pedeapsă, tot cu executare, de 5 ani şi 6 luni. De asemenea, afaceristul Gheorghe Ceteraş a primi o sentinţă de 10 ani şi 8 luni închisoare, fostul şef ITRSV Focşani a fost condamnat la 5 ani închisoare cu ­exe­­cutare, avocatul Vasile Mihail Cosmin a primit de asemenea o pedeapsă de 5 ani închisoare, Ion Irimia, angajat Direcţia Silvică Buzău – 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, un fost judecător de la Pătârlagele a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, juristul Prefecturii Ştefan Feraru, 3 ani şi 2 luni închisoare, fostul secretar al comunei Gura Teghii, Liliana Panaete, 4 ani cu executare, Anton Constantin zis Toni Bocioacă – 3 ani închisoare cu executare, Eduard Gabriel Moiseanu, 4 ani cu executare, Gheorghe Petre Vlad Poenaru 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, inculpatul Ceteraş Gheorghe împreună cu inculpaţii Poenaru Gheorghe Petre Vlad, Moiseanu Eduard Gabriel şi Vasile Mihail Cosmin s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134,29 ha teren forestier – pădure care aparţinuse „Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de inculpa­tul Poenaru Gheorghe Petre Vlad. Această din urmă societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ia­nuarie 2011 – decembrie 2011, inculpatul Ceteraş Gheorghe i-ar fi remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, inculpatului Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influenţă asupra prefectului judeţului Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei menţionate, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

În acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Gheorghe Ceteraş i-ar fi remis suma de 1.000.000 euro prefectului judeţului Buzău Paul Beganu, în legătură cu îndeplinirea şi urgentarea îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure şi urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a inculpatului Gheorghe Ceteraş cu suprafaţa de teren anterior menţionată şi eliberarea titlului de proprietate.

loading...
error: Content is protected !!