Actualitate

Cum a găsit Ministerul Mediului să rezolve problema urşilor care atacă gospodăriile

Buzoienii din zona de deal şi de munte care sunt ,,vizitaţi” des de urşi vor putea beneficia de bani de la stat pentru a-şi împrejmui gospodăriile sau terenurile cu garduri electrice.

Ministerul Mediului va da până la 2.000 de lei populaţiei vulnerabile la atacurile urşilor bruni pentru garduri electrice. Proiectul a fost bugetat, iar Ministerul a lansat miercuri în dezbatere ghidul solicitantului, care stabileşte în ce condiţii se dau banii. Dezbaterea publică durează 30 de zile, iar în maxim două luni persoanele interesate pot depune cererile de finanţare.

Programul finanţează pentru populaţie kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Acesta este adresat populaţiei din judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehe­dinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea, dar lista poate suferi modificări după dezbaterea publică.

Persoanele interesate pot primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc, anunţă Mi­nisterul Mediului într-un comunicat de presă.

În judeţul Buzău, numărul urşilor ar fi depăşit cu mult 900 de exemplare, iar uciderea celor care provoacă stricăciuni şi omoară animale în gospodării este o procedură extrem de complicată pentru autorităţi.

Anul acesta au fost înregistrate, spre exemplu, zece apeluri prin care erau anunţate atacuri ale urşilor, din care unul a fost fals. În niciun caz, Agenţia de Protecţia Mediului Buzău nu a făcut vreo solicitare de dero­gare pentru recoltare preventivă. În schimb, Comisia de evaluare a pagubelor produse de urşi s-a întrunit de 20 de ori şi au fost întocmite 20 de procese verbale de evaluare a pagubelor. Anul acesta, urşii au atacat la Bisoca, Grebănu, Siriu, Gura Teghii, Cozieni, Beceni, Colţi, Mânzăleşti, Mărgăriteşti, Murgeş­­ti, Nehoiu, Pănătău, Pardoşi şi Topliceni.

„Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabi­litate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari. Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice. Programul va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii şi bunurile lor să fie în si­guranţă”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker