Monden

Cum a început buzoianul Cornel Tăbăcaru afacerea cu dozatoarele TEC care l-a făcut milionar

Din micul comerţ a adunat primii bani şi buzoianul Cornel Tăbăcaru, creatorul uneia dintre cele mai de succes afaceri de la începutul anilor ‘90, cea cu dozatoarele de băuturi răcoritoare TEC.

El povesteşte că, după ce a emigrat împreună cu familia sa în Canada, în octombrie 1990, era în că­utarea unei afaceri care să prindă pe piaţa româ­nească.

„Mă gândeam la orice, la maşini de făcut floricele, de făcut vată pe băţ sau clătite (…) Vorbeam de o piaţă de 23 de milioane de oameni, avidă de orice”, îşi aminteşte de începuturile sale antreprenoriale buzoianul Cornel Tabacaru.

În aeroportul Toronto, omul de afaceri a văzut primul dozator de băuturi răcoritoare, a luat datele de contact ale producătorului şi a ajuns la o înţelegere cu acesta. Compania canadiană i-a livrat lui Tăbăcaru primele patru dozatoare la începutul lui 1991. Primele luni au fost timide, două dozatoare au fost instalate în Bucureşti, însă adevăra­tul moment crucial al dezvoltării afacerii a fost prima ediţie a expoziţiei TIBCO de după Revoluţie, din iunie 1991. Buzoianul îşi aduce aminte că a comandat pentru târg, aproape cu ultimii săi bani, 40 de aparate. Succesul a fost însă peste aşteptări. Tăbăcaru a reuşit să vândă toate cele 40 de dozatoare în timpul târgului şi a făcut precontracte pentru alte 800 de bucăţi. Partenerii, care au venit la târg şi au văzut succesul de care se bucură în România apa­ratele pe care le produc, au fost de acord să îl sprijine cu un credit pentru achiziţia echipamentelor.

Până la sfârşitul verii, omul de afaceri a reuşit să vândă aproape 800 de dozatoare, aparatele fiind livrate din Canada atât cu avionul, cât şi cu vaporul, pentru a putea face faţă solicitărilor. Perioada a fost una de muncă intensă, somn puţin, dar şi recompense pe măsură; Tăbăcaru poveşte cum, din lipsă de timp, angajaţii săi nu mai numărau banii, ci îi cântăreau, aceştia fiind apoi trimişi cu sacul la bancă. „În vara aia eu am făcut primul milion de dolari din afacerea asta (…) Riscul a fost mare, dar tot timpul am avut un presentiment că va ieşi. Şi a ieşit”, a spus Tăbăcaru. Până la vânzarea firmei, în 1994, Tăbăcaru a vândut 4.200 de dozatoare, câte 30.000 de galoane (136.000 litri) de concentrat de kiwi, mango şi ­oran­ge, aproape tot atât de cola, precum şi 50 de tone de aspartam.

Cornel Tăbăcaru este prezent în Top Capital – Cei mai bogaţi 300 de români, la poziţia 153, cu o avere estimată la 50 de milioane de euro. În prezent, el des­făşoară afaceri în reparaţia de material rulant şi închi­rierea de apartamente în România şi Costa Rica.

Cornel Tăbăcaru s-a născut în satul buzoian Grăjdana, comuna Tisău, în munţii Buzăului. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu”, apoi Dreptul, în 1974, şi a plecat din România la un an după Revoluţie. În ţară a lucrat în turism, după care a emigrat în Canada.

Născut într-o modestă familie de învăţători, el e mândru că nu devenit bogătaş în timpul tran­ziţiei române şi nu a dat vreun „tun” precum baronii şi clientela politică autohtonă, ci a făcut bani afară, din imobiliare. Cornel Tăbăcaru, milionarul care a cumpărat cel mai scump bilet (50.000 de euro) în croaziera cu o copie fidelă a vaporului Titanic, are o poveste de viaţă fascinantă, care i-ar face pe mulţi invidioşi. A ajuns unul dintre cei mai bogaţi români din lume, deşi provine dintr-o familie săracă. El este cel care a adus sucul TEC, imediat după Revoluţie. Afacerea i-a adus o mulţime de bani, dar bărbatul nu s-a oprit doar la atât. A vândut maşini, vagoane de dormit… pe scurt, a fost un bun întreprinzător, iar azi, cu siguranţă, culege roadele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker