luni, 01 iunie 2020

Cu ce s-a ales primarul social-democrat de la Grebănu după ce a fost boicotat de consilieri locali din PSD

Victorie pentru primarul comunei Grebănu, după ce judecătorii de la Ploieşti au menţinut decizia de dizolvare a Consiliului Local. Hotărârea pronunţată marţi a fost depusă deja de primarul Gheorghe Stanciu la Prefectură, astfel încât prefectul judeţului să emită ordinul de constituire a unui nou deliberativ. Deşi procedurile sunt relativ simplu de urmat, pe locurile rămase libere urcând supleanţii din listele formaţiunile politice câşti­gătoate în urma alegerilor din 2016, soarta noului Consiliu Local ţine de modul în care primarul Stanciu va reuşi să negocieze cu PNL şi ALDE şi să obţină sprijinul pentru pentru proiec­tele pe care administraţia locală de la Grebănu vrea să le implementeze.

Amintim că la Calvini este o situaţie similară, după ce primarul Nicolae Curelea a reuşit să obţină în instanţă dizolvarea deliberativului. Nici până astăzi, după aproape doi ani, comuna nu are însă consiliu local funcţional din cauză că unele formaţiuni politice care şi-au asigurat locuri în deliberativ în urma alegerilor din 2016 nu au mai avut supleanţi pe listele de candidaţi. Situaţia s-ar putea repeta la Grebănu dacă un nou consiliu local nu se va putea constitui după trei şedinţe convocate de prefect.

,,VICTORIE importantă pentru Comuna Grebănu!!! Curtea de Apel Ploieşti a dizolvat DEFINITIV Consi­liul local Grebănu, respingând ca nefondat recursul făcut de PETRE IONIŢĂ, DINU TUDOREL ŞI IARU IONEL. Totodată, instanţa obligă recurentul, adică pe cei trei care au depus recurs PETRE IONIŢĂ, DINU TUDOREL ŞI IARU IONEL, la plata a 2.000 lei către intimat (Primar Stanciu Gheorghe).

Aşadar, în cel mai scurt timp posibil vom avea un nou Consiliu Local şi vom putea termina proiectele importante ale Comunei”, a scris primarul comunei Grebănu pe Facebook.

Situaţie de ,,noaptea minţii”

Primarul social-demo­crat al comunei a fost nevoit să ceară în instanţă dizolvarea Consiliului Local, după ce şase consilieri PNL au demisionat în bloc şi s-au înscris în ALDE, iar unul de la această ultimă formaţiune politică a fost exclus, dar trei consilieri PSD au contestat decizia colegului de partid. Cu o zi înainte ca hotărârea Tribunalului de dizolvare a deliberativului să rămână definitivă, trei consilieri social-democraţi au depus recurs în numele Consiliului Local, blocând astfel procedurile administrative.

Primarul Gheorghe Stanciu a descoperit minunăţia când a mers la Tribunalul Buzău să ceară hotărârea intanţei. Petre Ioniţă, Tudorel Dinu şi Ionel Iaru au fost semnatarii contestaţiei. ,,Am mers la Tribunal şi am aflat că au făcut recurs, culmea, trei consilieri de la PSD. Au depus cererea cu o zi înainte să devină definitivă hotărârea. Unul dintre ei, Ioniţă Petre, fost şef de organizaţie PSD, se opune acum la toate investiţiile. Eu cred că nu vor avea vreo şansă la Curtea de Apel Ploieşti pentru că ar fi trebuit să semneze opt consilieri, dar trag de timp să mă blocheze pe mine. Eu ştiu de ce procedează ei aşa. Am înţeles că pleacă la Pro România”, ne declara primarul comunei Grebănu, Gheorghe Stanciu.

Dacă hotărârea instanţei rămânea definitivă, primarul ar fi primit dreptul de a emite dispoziţii pentru cheltuielile urgente ale Primăriei. Acum, localitatea funcţionează doar cu primarul şi cu secretarul, dar şi cu personalul propriu pe care şi-i pot permite, în limita bugetului.

Primarul Gheorghe Stanciu a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local, după ce deliberativul comunei nu s-a mai putut întruni, pentru că nu mai îndeplinea condiţiile legale de constituire. Şi aceasta din cauză că alianţa PNL-ALDE din Consiliul Local s-a scurtcircuitat iar şase dintre cei şapte consilieri aleşi pe lista PNL au demisionat în bloc şi s-au înscris în celălalt partid. În plus, viceprimarul ALDE a fost dat afară din partid, fiind acuzat că a trecut de partea PSD.

Totul s-a întâmplat după ce liberalii au fost mustraţi de conducerea organizaţiei judeţene a PNL că s-au opus aprobării unui proiect de hotărâre, punând în pericol accesarea de către Compania de Apă a unei finanţări de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuţie locală de două procente. Banii sunt destinaţi sistemului de apă şi canalizare, sumă alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Opera­ţional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg judeţul Buzău.

De unde scurt-circuitul

În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru aproximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care urma să fie finanţată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleşii locali au refuzat să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal, şapte la număr, şi de consilierul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Ion Zainea, desemnat viceprimar al comunei având sprijinul PNL. Toţi aceştia au deţinut majoritatea în Consiliul Local şi au blocat, ori de câte ori a fost inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat Gheorghe Stanciu, care a avut alături şapte consilieri locali PSD. La şedinţa din ianuarie a Consiliului Local, alianţa locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre. Între timp, viceprimarul ALDE a sesizat că atitudinea în cauză nu este constructivă, însă luarea de poziţie nu a fost primită bine de partidul său, astfel că i s-a retras sprijinul politic, iar prefectul a emis, în data de 4 martie 2019, ordin de încetare a madatului. Ion Zainea a contestat în instanţă decizia partidului de a-i retrage sprijinul politic, dar a contestat şi ordinul prefectului, cerând suspendarea aplicării actului administrativ şi anularea lui. Procesul a fost însă suspendat până când instanţa se va pronunţa pe contestaţia la decizia de excludere a Biroului Politic al ALDE.

Şi în tabăra PSD au apărut probleme după ce unul dintre consilieri, Ion Ivan, nu s-a mai prezentat la şedinţele Consiliului Local.

Situaţia de la Grebănu se datorează schimbării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizaţia judeţeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu şi de senatorul Dorin Bădulescu, aleşi parlamentari pe listele Partidului Mişcarea Populară, care şi-au descoperit vocaţia liberal-democrată în toamna anului trecut. Aşa cum se întâmplă şi la nivelul Consiliului Local Municipal Buzău, aleşii ALDE şi apropiaţi ai acestora votează, mai în tot judeţul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democraţi, chiar dacă acestea sunt esenţiale pentru viaţa comunităţii, aşa cum se întâmplă la Grebănu. Consilierii locali PNL şi ALDE şi-au justificat votul prin aceea că intenţionează să retragă comuna din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ şi să realizeze investiţiile în reţelele de apă şi canalizare independent, din resurse locale.

2 COMENTARII

 1. O turma de idioti , ca in toata tara ! PSD este acuzat ca nu face , ca nu drege , insa in orice imprejurare realitatea este ca se gasesc cozi de topor care baga batul prin gard si prin fel de fel de tertipuri impiedica proiectele de investitii . Si precum la GREBANU asa este in toata tara !

  Nu ca astia de la PSD or fi mai breji . Acolo unde administratia este ” de dreapta ” ( si ghilimelele sint puse cu intentie , deoarece PNL-ul si USR-ul pot fi banuite de orice numai de faptul ca ar promova politici de dreapta NU ) , se gasesc PSD-isti care se opun . Si circul este asigurat !

  Asta si pentru ca alesii locali de la comune , orase , municipii si judete sint santajati de catre partidele pe listele care au fost alesi si daca nu respecta cu sfintenie ” directivele ” de la Organizatie li se retrage sprijinul politic !

  Asa cum cei 2 consilieri ALDE de la Mun. BUZAU au fost inlaturati ( sau au fost determinati sa demisioneze ) iar in locul lor au fost promovati doi supleanti , peste rind , care voteaza cum li se ordona de la sediul partidului de catre Famiglia Mocanu !

  Solutia este sa se termine cu prostia asta cu retragerea sprijinului politic , consilierii sint votati de catre comunitate sa decida in vederea unei bune administrari , pentru dezvoltare si investitii si nu pentru a alimenta ambitiile unor lideri !

  Bineinteles ca si partidele ar trebui sa fie mai atente cu selectarea candidatilor si sa propuna ( macar pentru locurile eligibile ) persoane competente , calificate , cu studii , care sa aiba habar despre ce este vorba cind voteaza un buget !

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!