joi, 04 iunie 2020

„Regele acordeoniştilor” / Buzoianul care a cântat pentru Zinedine Zidane şi Bill Clinton concertează pe scena Teatrului Molière din Bruxelles

Buzoianul Gheorge Ene, zis şi Ionică Minune, va susţine, alături de cei şapte instrumentişti ai bandului său, un concert extraordinar pe scena Teatrului Molière din Bruxelles, informează Institutul Cultural Român (ICR). Evenimentul va avea loc vineri, 8 noiembrie, de la ora 20,00, fiind parte a participării României la Festivalul EUROPALIA.

Festivalul EUROPA­LIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.

Supranumit „Regele acordeoniştilor”,  buzoianul, alături de trupa lui, va aduce pe scena belgiană virtuozi ai ţambalului, acordeonului, chitarei, contrabasului, viorii, clarinetului şi saxofonului într-un show de muzică lăutăreas­că, cu improvizaţii şi influenţe jazz.

Potrivit ICR, pentru concertul de la Bruxelles, artistul pregăteşte un program-surpriză, publicul belgian având ocazia de a urmări un mix original de genuri muzicale: „Vor simţi vibraţia sufletului românesc, în plenitudinea sa”.

Gheorge Ene a adăugat că iubitorii de muzică vor avea parte de melodii din folclorul românesc în note mo­derne, spicuiri de muzică clasică reinterpretată, muzică de petrecere modernă, jazz cu Mieluţă Bibescu la saxofon şi, desigur, de multă improvizaţie. Alături de ei, vor mai urca pe scenă şi ceilalţi instrumentişi: Cristinel Turturică (ţambal), Marius Munteanu (contrabas), Nicolae Fieraru (chitară), Ştefan Louis Mihai(vioară), Alexandru Florin Diaconu (clarinet) şi Ninel Cristea (vioară).

S-a născut la Coşteşti şi a cântat pentru personalităţi din Franţa  

Ionică Minune & Band au concertat în multe oraşe din Australia, Europa, Asia şi America. Născut într-o ­fa­milie de lăutari de etnie romă din satul Costeşti, la 14 kilometri de Buzău, Ionică a început să cânte la acordeon încă de la patru ani. Nu a studiat niciodată cu un profesor, însă a devenit autodidact iubind muzica, dând dovadă de mult talent, determinare şi creativitate.

„Este harul şi mâna lui Dumnezeu. Eram pregătit de atunci, orice auzeam se impregna în creierul meu” spune muzicantul. A devenit „Minune” la şapte ani, poreclă primită de la ţambalistul Toni Iordache, bunul lui prieten, uimit de cum manevra acordeonul. Alături de acesta şi de Cristinel Turturică pune bazele primei trupe. Improvizaţia a venit cu timpul, din dorinţa de a adapta melodii cunoscute vremurilor actuale. A locuit în Franţa timp de 16 ani, vreme în care a cântat pentru mari personalităţi: fotbaliştii Zinedine Zidane şi Youri Djorkaeff, preşedintele francez Jacques Chirac şi prim-ministrul Lionel Jospin. De asemenea, spectatori i-au fost şi preşedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, dar şi liderul palestinian Yasser Arafat. Presa din Franţa l-a numit Oscar Peterson al acordeonului sau ,,Fantezistul lumii”.

Ionică Minune a deschis prima şcoală de acordeon din România pentru că „m-a atras ţara mea de baştină, m-am reîntors aici”, după cum afirmă artistul. Acesta doreşte să contribuie prin iniţitiva sa la prezervarea folclorului românesc, dar şi a muzicii originale rromani.

loading...
error: Content is protected !!