Sănătate

Criză de vaccinuri pentru bebeluși în Buzău

Serul antihepatic B lipsește din iulie

Vaccinul împotriva hepatitei B lipsește din mai multe maternități din țară. Serul trebuie administrat în primele 24 de orele de la naștere, dar sunt maternități care nu au respectivele doze de trei sau chiar patru luni. Și în Buzău se întâmplă la fel. Chiar dacă a împrumutat mai multe doze de vaccin din alte județe, Buzăul a rămas fără acest ser de la finalul lunii iulie, iar împrumutul nu mai reprezintă acum o soluție, pentru că mai multe județe din țară se confruntă cu aceeași problemă.

Încă din vară, mai multe județe au avut probleme să asigure vaccinurile din schema națională recomandată de Ministerul Sănătății. Este și cazul județelor Brașov, Harghita sau Cluj, unde medicii de familie nu au deloc sau nu au cantități suficiente pentru a asigura imunizarea împotriva hepatitei B și a altor boli prin vaccinul hexavalent. Autoritățile au livrat DSP-urilor cantități foarte mici în ultimele luni și au dispus măsura redistribuirii din județele care aveau în plus.

În judeţul Buzău, aproape 500 de copii n-au primit vaccinul în ultimele luni. La începutul anului, 750 de doze de ser fuseseră alocate Buzăului, dar în februarie deja erau pe terminate. „Am mai luat împrumut 500 de doze de la Braşov. Le-am consumat, în iulie s-au terminat iar şi am luat de la Dâmboviţa 300 de doze. La acest moment, din 30 iulie nu mai avem acest produs, nimeni nu ni-l mai poate oferi sub formă de împrumut”, a declarat, la
TVR 1, dr. Carmen Scîntei, medic-șef epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău.

Prima doză de vaccin anti­hepatic B se face în maternitate, la 24 de ore de la naștere, iar în cazul în care copilul este născut dintr-o mamă la care nu s-a demonstrat prezența acestui virus hepatic, copiii ar urma să fie vaccinați la medicul de familie cu vaccinul hexavelent. „În cazul în care copilul este născut dintr-o mamă la care nu este demonstrată prezenţa hepatitiei B, a antigenului HBS pozitiv, în această situaţie aceşti copii urmează să fie vaccinaţi la medicul de familie cu vaccinul Hexavalent, care conţine în compoziţie şi varianta hepatitică B”, spune Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie. Pentru bebelușii ai căror mame au prezent în corp virusul hepatitei B se face o schemă de vaccinare particularizată. Vaccinarea cu ser antihepatic este în schema obligatorie din anul 1996.

România mai are în stoc în acest moment 17.500 de doze de asemenea vaccin. Ministerul Sănătății a anunțat că a semnat contractul în baza căruia vor fi livrate până la jumătatea lunii noiembrie 130.000 de doze de vaccin hepatitic B.

Totodată, statul dispune de un stoc de aproximativ 64.000 doze de vaccin hexavalent, care se administrează la două, patru şi 11 luni. În ceea ce privește vaccinul hexavalent, procedura de licitație este în curs de finalizare și în cel mult trei săptămâni se va încheia acordul-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Ministerul Sănătății estimează că prima tranșă de vaccin hexavalent va fi livrată, de asemenea, în luna noiembrie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca nou-născuții să primească prima doză de vaccin în termen de 24 de ore de la naștere, dacă este posibil. Majoritatea țărilor Uniunii Europene au un program de vaccinare împotriva hepatitei B a tuturor nou-născuților. În majoritatea țărilor europene, mai puțin de 1 la sută  din populație (1 persoană din 100) suferă de infecție cronică cu HBV. Cele mai mari procente raportate se înregistrează în Grecia (2,1 la sută din populație) și în România (5,6 la sută din populație), potrivit News.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker