Politic

Comunicat: USR solicită măsuri de repornire a economiei

În acest moment, România, alături de întreaga umanitate, este prinsă în menghina dintre avertismentele medicilor infecționiști și cele ale economiștilor. Dacă Germania și alte țări, aflate până la criza pandemică pe excedent bugetar și având resurse consistente din rezerve strategice, își permit să fie oarecum relaxate în această perioadă, România avea deja probleme majore în ce privește deficitul bugetar, datoria externă, bugetul asigurărilor sociale subvenționat iar infrastructurile rutieră și feroviară fiind la nivel de anii ’90.

Dacă pandemia se numără în luni, criza economică determinată de oprirea activității se numără în ani. Blocarea economiei este infinit mai nocivă pentru îngroparea României decât coronavirusul în sine! Știm cu toții asta și deja o resimțim în buzunare și în ce punem pe masă. Facturile vin, chirie, utilități, mâncare… și se impune ca după două luni de zile să reîncepem activitățile economice, să mergem la muncă sau vom muri de foame la propriu! Modul nostru de viață va suferi modificări. Vom păstra pe mai departe o minimă distanțare socială, reguli stricte de igienă și de conviețuire, dar încet și sigur va trebui să ne reluăm viața și activitatea. Au fost făcute investiții masive în sistemul sanitar și asta este foarte bine. Majoritatea trebuiau făcute de multă vreme. Cu siguranță că se vor continua achizițiile, o amplă reformă medicală, implementarea de noi reguli și proceduri de lucru, multă vreme după 15 mai. Cu un sistem medical bine pus la punct vom avea o vestă de salvare pentru a forța o repornire, cel puțin a ramurilor strategice din economie. Dacă ținem cont de seceta prelungită, putem estima de pe acum perioadă grea prin care va trece și agricultura românească, precum și milioanele de români care depind direct sau indirect de ea.

La nivel național există în acest moment 3 milioane de persoane care suferă de cel puțin o boală cronică. La aceștia se adaugă peste 200.000 de bolnavi de cancer. În această perioadă, internările, investigațiile și tratamentele sunt realizate cu mare dificultate, iar pentru foarte mulți dintre ei, orice întârziere înseamnă o condamnare la moarte. Îi ferim de COVID-19 dar indirect putem spune că Statul român ar putea produce o crimă colectivă. Sunt cuvinte grele, dar necesare. Este nevoie să ieșim urgent din faza de panică generalizată și să ne facem cu toții datoria. Orice amânare face de mii de ori mai multe victime decât produce efectiv pandemia!

Ca strategie de rezolvare a pandemiei, blocarea economiei și izolarea socială sunt instrumente ideale numai dacă există un orizont scurt de găsire a antidotului medical. În caz contrar, efectele crizei economice generate, depășesc cu mult orice efect în sine al coronavirusului. Perspectiva unui antidot nu este una apropiată, există momentan doar presupuneri că vom avea o primă variantă de vaccin, cel mai devreme în septembrie. De aceea, varianta repornirii graduale a economiei, adaptată la contextul epidemiologic, este singura variantă plauzibilă în acest moment. Poate criza economică în acest moment nu ne sună convingător, dar este cu mult mai periculoasă decât pandemia în sine. Nu ne punem în acest moment întrebarea dacă va veni, ci când și cât de puternic va lovi. Economiștii estimează că va fi mult mai puternică decât cea din 2009. Germania, principalul partener economic al României, estimează o scădere economică de 6.3% pentru acest an, iar acesta este doar un exemplu de cât de gravă este situația.

După cum știți deja, în timp ce România este blocată economic, câteva mii de români au plecat cu acordul oficialilor români în Germania, pentru a munci în agricultură, fără a se ține cont pe timpul deplasării de niciun fel de restricție recomandată de medicii infecționiști. USR a solicitat vehement ca drepturile acestora să fie respectate, inclusiv la locurile de muncă, mai ales că există deja un istoric negativ în acest sens. Trebuie însă să ne gândim și la agricultură românească, la industriile noastre, inclusiv la cea hotelieră și la turism. Nu îndemnăm la inconștiență, ci la o analiză pragmatică a contextului și la luarea măsurilor care să producă minimul de efecte negative. Este nevoie de simulări și de o regândire a organizării tuturor activităților.

Ca încheiere salutăm decizia de a se purta masca de protecție în mod obligatoriu în spațiile închise înghesuite, începând cu data de 15 mai, cel puțin până la momentul în care vom ști cu certitudine care sunt riscurile de infectare, până vom avea un tratament și un vaccin valide.

Text asumat de Uniunea Salvați România – Organizația Județeană Buzău

 

Articole similare