Economic

Comunicat: RER SUD implementează procedura de colectare a deșeurilor din construcții și demolări din saci personalizați și inseriați

Începând cu data de 1 iulie 2021, RER SUD va implementa procedura de colectare a deșeurilor din construcții și demolări generate de populația municipiului Buzău, din saci personalizați și înseriați.

Începând cu această dată, pentru o perioadă de două luni, cetățenilor li se va da posibilitatea de a depozita deșeurile din construcții și demolări atât în saci achiziționați din comerț dar și din saci personalizați ale operatorului de salubrizare. Această perioadă a fost stabilită pentru a le oferi cetățenilor timp de acomodare pentru respectarea și însușirea noii proceduri propuse.

Sacii sunt inscripționați diferențiat pentru două categorii de deșeuri: deșeuri curate și deșeuri amestecate, întrucât destinația fiecărei categorii este diferită. Deșeurile curate (ex. beton, cărămidă, BCA, resturi faianță/gresie) se depozitează direct la Stația de Concasare, iar cele amestecate (ex. parchet, rigips, cabluri electrice etc.) sunt supuse sortării în vederea recuperării materialelor ce pot fi valorificate, restul va fi depozitat la Depozitul ecologic.

Prețul sacilor personalizați și înseriați intră în costul prestației de 9 lei/sac, prin urmare această variantă se dovedește a fi varianta cea mai bună din punct de vedere economic pentru generator dar și cea mai corectă din punct de vedere al protecției mediului înconjurător.

Așadar, buzoienii care se află în situația de a construi, demola sau reamenaja locuința/spațiul comercial, se vor prezenta la sediul operatorului de salubritate pentru a solicita colectarea deșeurilor rezultate, moment în care li se va distribui numărul de saci estimați și vor achita contravaloarea prestației de colectare a acestora. Deținerea facturii este necesară pentru justificarea respectării procedurii, autoritații de control competente, respectiv Direcția Poliției Locale care, desfășoară acțiuni de monitorizare pe teren în vederea identificării persoanelor care abandonează astfel de deșeuri.

În prezent, orașul Buzău încă se confruntă cu probleme legate de depozitarea neconformă, pe domeniul public, a deșeurilor din construcții și demolări de către persoane greu de identificat. Așadar, procedura are scopul de a îi descuraja pe generatorii de astfel de deșeuri de a abandona deșeurile pe domeniul public, sustrăgându-se de la plata serviciului de colectare. Înserierea sacilor oferă posibilitatea identificării generatorului și aplicarea măsurilor coercitive în cazul în care sistemul de colectare separată nu este respectat.

Propunerea introducerii în Regulamentul de salubrizare a municipiului Buzău a sacilor personalizați și inseriați  a fost înaintată Primăriei.

În perioada de adaptare cu noua procedură ( minim două luni) colectarea se va face atât din saci cumpărați din comerț, cât și din saci distribuiti de RER, aplicându-se următoarele tarife:

  • Pentru cei care îșii achizitionează sacii din comerț, pretul este de 7 lei/sac (TVA inclus)
  • Pentru cei care optează să ia saci personalizați, pretul este de 9 lei/ sac (TVA inclus)

Articole similare

error: Continut protejat!!