Sport

Marina și restul lumii! Cea mai rapidă cursă a carierei la 200 de metri și cele mai multe puncte la Cupa Europei

Marina Baboi a fost cea mai bună atletă din echipa României prezentă la Cupa Europei de la Cluj Napoca, competiție disputată la sfârșitul săptămânii trecute și pe care țara noastră a organizat-o în premieră. De fapt, cel mai important eveniment atletic găzduit de România după 1989, o competiție care se des­fășoară din doi în doi  ani, în sistem mixt, fete și băieți și care presupune acumularea de puncte în cele 40 de probe – 20 pentru fete și 20 pentru băieți -, puncte care, la terminarea probelor, dau un clasament în funcție de care echipele (țările) pot avansa în liga superioară, pot rămâne în aceeași ligă sau pot retrograda în liga inferioară. Prima ediție s-a disputat în 2009, în formatul de patru ligi care există și astăzi – Superliga, Liga 1, Liga a 2-a și Liga a 3-a. Marina Baboi, aflată la cea de-a patra participare la Cupa Europei, a fost singurul sportiv român care a luat startul în trei probe, 100 de metri, ștafetă 4 x 100 de metri și 200 de metri și a cucerit cele mai multe puncte pentru echipa României, insuficiente însă, din păcate, pentru a păstra selecționata tricoloră în Liga 1 europeană, consemnându-se, astfel, retro­gradarea în liga secundă pentru prima dată în istorie, după o prezență doar în prima ligă valorică în toate cele șapte ediții anterioare. Marina a început competiția cu un loc 8 în cursa de 100 de metri, echivalent cu 5 puncte și a continuat cu proba de ștafetă, unde a fost ultimul schimb alături de Ene, Roșianu și Nesteriuc, Ro­mânia mai cucerind încă 3 puncte la final. Marina a ,,explodat” apoi la 200 de metri, unde a câștigat seria B a finalei, cu timpul de 23,62 s, nou PB (personal best), iar în clasamentul final al cursei a ocupat locul 4 și a adus României 9 puncte. 14 puncte, așadar, aduse individual delegației tricolore, la care se adaugă cele trei obținute cu ștafeta de 4 x 100 de metri, un total de 17, de cea mai valoroasă sprin- teră a României!

Am depășit doar Estonia

La ediția din acest an, de la Cluj Napoca, România a avut ca adversare alte 11 echipe naționale foarte pu- ternice, cu numeroși meda­liați la competiții internaționale de anvergură: Olanda, Norvegia, Cehia, Elveția, Grecia, Belgia, Suedia, Belarus, Turcia, Finlanda și Estonia. A 13-a țară care ar fi trebuit să participe, Irlanda, nu s-a prezentat. În ciuda evo­luțiilor bune ale câtorva dintre componenții echipei naționale, România a plătit tribut lipsei de experiență și tinereții celor mai mulți dintre atleții săi, precum și a câtorva absente de marcă, clasându-se în final pe locul 11, penultimul, acumulând 207 puncte și urmând să evolueze, în 2023, alături de Estonia și Irlanda, ocupantele locurilor 12 și 13, în cea de a treia ligă valorică a atletismului european. Nou-promovate în Liga 1 sunt Ungaria, Danemarca și Slovenia, iar în Superligă au promovat, în urma competiției de pe Cluj Arena, Cehia (320.50 puncte) și Belarus (315).

Ce urmează pentru Marina

Pentru Marina Baboi sezonul în aer liber continuă la intensitate maximă. Eleva profesoarei Doina Voinea va pleca, mâine, în Serbia, pentru a participa, sâmbătă și duminică, la Novi Pazar, la Campionatul Balcanic de seniori, competiție unde va încerca să pună la punct ultimele detalii în vederea participării la Campionatul European U23 ce va avea loc în Estonia, la Tallinn, în perioada 8-11 iulie.

Articole similare

error: Continut protejat!!