duminică, 09 august 2020

Clubul Român de Presă al Borfaşilor. Andronic + Ghiţă + Voiculescu + Love!

,,Antenele, RTV, Evenimentul zilei, DC News etc. sunt produsele perfecte ale clientelismului”, scrie profesoara Brînduşa Armanca în ultimul număr al Revistei 22. Dincolo de similitudinile de politică editorială, vizibile cu ochiul liber, distinsa jurnalistă atinge un punct sensibil într-un text publicat recent. Întrucât există aici şi un sâmbure de ştire: cele patru entităţi au încheiat deja un parteneriat informal. Care merge chiar mai departe decât vă închipuiţi.

Asupra colaborării dintre fugarul Sebastian Ghiţă (adevăratul patron al RTV) şi inculpatul Dan Andronic (patronul penal al EvZ) nu există niciun dubiu. Fotografia cu întâlnirea lor într-un restaurant din Belgrad – alături de Cosmin Guşă de la Realitatea, proaspăt redevenit pesedist – este deja de notorietate. O întâlnire despre care participanţii înşişi lasă de înţeles că ar fi fost un fel de reuniune a mogulilor de presă. Deşi este cunoscut ca un ,,porumbel al serviciilor”, Andro­nic nu se fereşte să se afişeze cu Ghiţă, un personaj crescut la curtea aceloraşi servicii. Ba chiar s-a dus în Serbia, ca să-i ia un interviu, împreună cu maestrul-turnător Ion Cristoiu. Vorba aceea, Securitatea n-are moarte! La rândul lor, mercenarii de la EvZ au devenit invitaţi permanenţi în platoul lui Victor Ciutacu de la RTV. Unde fac ce ştiu ei mai bine: îl spală, din toate poziţiile, pe Ghiţă.

Mai puţin remarcată este asocierea lui Andronic cu trustul securistului şi puşcăriaşului Dan Voiculescu. Aflaţi odinioară de cealaltă parte a baricadei (pe vremea când patronul EvZ n-a­vea dosare penale la DNA şi poz în mare deontolog), cei doi au bătut palma şi se promovează acum fără nicio jenă. O simplă căutare cu “Luju” (site-ul de intimidare a justiţiei, sponsorizat de patronul Antenelor) scoate la iveală sute de rezultate pe evz.ro. Nicio surpriză, căci între cele două tribune de apărare a borfaşilor s-a instalat între timp un consens de nezdruncinat. Cine are stoicismul să se uite în gura lui Mihai Gâdea va avea prilejul să audă frecvent citate din Andronic. Atacând amândoi, într-un glas, statul de drept. În contrapartidă, fiţuicile de scandal ale bişniţarului de presă îi pupă în termenii cei mai greţoşi pe Voiculescu şi pe simbriaşii lui. Aghiotantul Mirel Curea nu s-a dat în lături să-şi înceapă cariera de moderator video avându-l ca invitat special pe faimosul sca­mator TV Mircea Badea. Dar cea mai bună dovadă a parteneriatului Evenimentul-Antene o reprezintă interviul cu Voiculescu, publicat anul trecut pe ­co­perta aşa-zisei reviste Capital. Interviul este un omagiu cum rar mi-a fost dat să citesc în presa post-ceauşistă.

Şapte fragmente din textul semnat de una dintre subretele lui Andronic sunt edificatoare: ,,Dan Voiculescu este una dintre cele mai marcante personalităţi ale ultimilor 30 de ani”; ,,Mi-am dorit foarte mult să-l cunosc personal pe cel care a pus bazele celui mai puternic trust de presă sută la sută românesc, trustul Intact”; ,,Istoria a demonstrat că el a construit de la zero un imperiu în media, un business trainic, care a reuşit să se susţină singur chiar şi în cele mai negre perioade de criză”; ,,Dan Voiculescu chiar a mutat munţii din loc prin ceea ce a creat, trustul Intact”; ,,Un om extrem de inteligent, cu o capacitate de adaptare la interlocutor cum nu am mai văzut decât la un singur om. Natural şi totuşi calculat, sociabil, jovial, cu simţul umorului, foarte spontan”; ,,Profesorul Dan Voiculescu nu era personajul înfricoşător şi impunător prin duritate, pe care mă aşteptam eu să-l întâlnesc, ci unul dominator prin puterea minţii sale, fascinantă pentru orice persoană care are minime cunoştinţe de psihologie”; ,,­Atitudinea, gesturile, replicile… totul mi-au înfăţişat un OM cu o inteligenţă nativă cu mult peste media superioară, un OM ­autentic şi deschis, cu emoţii şi trăiri intense, un OM ca şi mine, ca noi toţi. Un OM”.

Ce-ar mai fi de adăugat? Doar că frăţia Antene-RTV-Evz-DCNews ş.a. este deja recunoscută şi la… Moscova. În topul anual al ,,celor mai buni jurnalişti”, realizat de propagandiştii de la Sputnik, apar laolaltă Gâdea, Ciutacu, Andronic, Savaliuc, Chirieac. Şi uite-aşa putem lua act de înfiinţarea Clubului Român de Presă al Borfaşilor…

(Text publicat în “Newsweek România”)

loading...
error: Content is protected !!